De nieuwe hoop van Youri Mulders liefde

Foto: De nieuwe hoop van Youri Mulders liefde

Qua supportersschare is Schalke 04 zeker één van de grootste clubs van Duitsland. Sportief gezien gaat het op dit moment heel slecht met die Königsblauen waar oud-international Youri Mulder zijn hart voor altijd aan verpand én een meebepalende vinger in de pap heeft. Maar er is nieuwe hoop voor de ex-spits (en zijn cluppie) die als Oranje-aanvaller ooit Wit-Rusland met zijn dikke teen kilde.

Oud-international Youri Mulder is verknocht aan roemruchte Duitse club Schalke 04, óók als het beduidend minder gaat

Hij zit zo nu en dan als analist of voetbaldeskundige in een of ander tv-programma. Youri Mulder is dan meestal de rust zelve en geeft waar nodig heel nuchter zijn visie op allerhande gebeurtenissen uit het (inter)nationale voetbal. Vaker laat hij dan de naam van zijn blauwe sportliefde vallen: Schalke 04.

Wie ooit een wedstrijd bezocht heeft in het voetbalstadion van Gelsenkirchen, zal altijd blijven praten over een indrukwekkende belevenis. Elk thuisduel van Schalke 04 schreeuwen, hopen en bibberen maar liefst 60.000 toeschouwers voor drie punten. Met metersgrote vlaggen, Bier und Bratwurst.

Uefa Cup

Wat werden de fans in de voorbije decennia verwend toen S04 onder leiding van trainer en oud-PSV’er Huub Stevens de Uefa Cup, de huidige Europa League, won en zelfs heel even mocht ruiken aan het landskampioenschap in de Bundesliga. Al liep dat laatste uiteindelijk uit op een deceptie omdat grote concurrent Bayern München op een ander veld in extremis alsnog scoorde.

Naast teleurstelling heerste er toch trots bij de Schalke 04, want de club van de mijnwerkers had maar mooi zijn visitekaartje afgegeven in de Bundesliga. Net zoals de Kohlenpott-derby’s tegen aartsrivaal Borussia Dortmund onvergetelijk zijn. Tegenwoordig komt de werkgever van voormalig AZ’er Thomas Ouwejan en ex-Volendammer Derry-John Murkin echter een trapje lager uit.

En daar gaat het dit seizoen op zijn zachts gezegd zeker niet van een leien dakje. Schalke 04, nog altijd gesteund door een immense aanhang op de tribunes, bivakkeert in de onderste regionen van de Zweite Bundesliga: op plaats zestien, omdat er na negen wedstrijden pas een schamele zeven puntjes werden gepakt.

Moordende concurrentie

Schalke 04 onwaardig. Hoewel deze competitie met andere roemruchte clubs als Hamburger SV, Sankt Pauli en 1.FC Kaiserslautern als tegenstanders – dit drietal voert op dit moment dan ook de ranglijst aan – zonder meer sterk genoemd mag worden, moet de club uit Gelsenkirchen vooralsnog qua promotiekansen een pas op de plaats maken.

Maar: er is hoop, nieuwe hoop. En die komt uit de koker van Youri Mulder, de man die in het verleden furore maakte in de frontlinie van de blauw-witten. En na zijn actieve carriere voor altijd zijn hart verpand heeft aan die club, er nu zelfs in de top zit als lid van de raad van commissarissen. Op het gebied van voetbalzaken welteverstaan.

Het is namelijk Mulder geweest die nog niet zolang geleden intern de naam liet vallen van Karel Geeraets. Een Belgische oud-voetballer uit het plaatsje Maasmechelen, vlak over de grens bij het Zuid-Limburgse Stein. Tijdens een opname voor een tv-programma bij de zuiderburen kwam het tweetal voor het eerst écht met elkaar in contract.

Shortlist

“Ik dacht: hij heeft wel iets dat bij Schalke past”, legde Youri Mulder deze week uit aan Belgische media. “Toen er een shortlist werd samengesteld om een nieuwe trainer te vinden, heb ik er wel extra op aangedrongen om zeker met hem te gaan praten. Al na het eerste gesprek met Karel was iedereen zeer enthousiast.”

Geeraets, afgelopen seizoen nog trainer bij Union Saint-Gilloise dat indruk maakte in de Belgische Jupiler PRO League met toen nog huidig Feyenoorder Bart Nieuwkoop in de gelederen, moet met Schalke 04 de komende tijd gaan proberen de weg omhoog weer te gaan vinden. Er is uitgesproken dat hij de tijd gaat krijgen om te gaan ‘bouwen’ aan een elftal dat op termijn een stabiele factor moet gaan zijn in de Bundesliga.

Dát zal echter nog een hele opgave gaan worden, omdat de mijnwerkersclub dan eerst dit seizoen promotie naar het hoogste Duitse voetbalniveau moet gaan bewerkstelligen. Veel ingrediënten om daar weer te gaan acteren zijn er al qua organisatie en, zoals gezegd, supportersschare, maar die dingen zijn zeker geen enkele garantie voor nieuw succes.

Alles staat en valt wat er de komende maanden op het veld gaat gebeuren. Dáár zal voldoende kwaliteit aanwezig moeten zijn. Karel Geeraets heeft Schalke 04 en dus ook Youri Mulder nieuwe hoop gegeven. Maar een wonderdokter is hij natuurlijk niet, ondanks dat de druk op de schouders van de Belg heel erg groot zal zijn.

Heel Gelsenkirchen en ver daaromheen bidt voor een mirakel, al is de competitie nog lang. Helemaal onmogelijk is deze opgave daarom zeker niet.

Schalke 04 gaat alsnog promoveren?

  • Ja
  • Nee
516+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie