De sterke ontwikkeling van blonde ‘Kuifje’ van Roda

Foto: De sterke ontwikkeling van blonde ‘Kuifje’ van Roda

In Kerkrade keek menigeen even verrassend op toen Keuken Kampioen Divisieclub Roda JC Jay Kruiver van Telstar binnenhaalde. Nauwelijks een paar maanden later is dát allemaal al veranderd: de blonde rechtsback maakt indruk in het elftal van trainer Bas Sibum.

Inside: Jay Kruiver in korte tijd uitgegroeid tot belangrijke kracht in elftal Roda JC

De schoenen vullen van Boyd Reith, die als verdediger aan de rechterkant behoorlijke tijd zijn mannetje had gestaan en daarna terecht een stap maakte naar eredivisionist Sparta in Rotterdam. Jay Kruiver was bij het scoutingteam van Roda, onder leiding van oud-prof van onder meer PSV en MVV Toine van Mierlo, opgevallen.

Toen de al genoemde Reith besloot te verkassen naar Het Kasteel, schakelde manager voetbalzaken van Roda Robbie Servais door om Kruiver te bewegen naar het Parkstad Limburg Stadion te komen en daar een krabbel te zetten onder een meerjarig contract. Dat laatste gebeurde dus ook daadwerkelijk, tot medio 2026 ligt de rechtspoot vast in de voormalige mijnstad.

Jay Kruiver, 23 jaar geleden geboren in Zaandam, startte met de voor een deel nieuw op te bouwen selectie van Roda JC aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het werd een tijd van nog meer conditie krijgen en wennen aan de ideeën van zijn nieuwe ‘baas’ langs de lijn Sibum. Die koos al vrij snel voor Kruiver als zijn nieuwe vaste kracht op rechts in de verdedigingslinie.

Hoge punten voor prestaties in KKD

De twintiger valt tijdens de tot nu toe negen gespeelde competitiewedstrijden, waarin hij één keer wist te scoren, bij Roda op. Al meerdere keren werd hij daarom in weekblad Voetbal International gekozen in het elftal van de week. Zijn naam, tijdens zijn Telstar-periode viel dat nog wel mee, valt hierdoor steeds meer als er over regelrechte versterkingen voor Roda gesproken wordt.

Een aanwinst die gesláágd is. De Limburgers lijken in de KKD, na een uiterst beroerde start, inmiddels weer de weg omhoog te hebben gevonden. Roda bivakkeerde zelfs korte tijd op de laatste plek in de rangschikking, maar klom langzaamaan richting de middenmoot. Onder de fans is de aanwezigheid van Jay Kruiver in het basisteam zeker ook opgevallen.

De kleine blonde ‘Kuifje’ heeft zich in korte tijd weten te ontwikkelen tot een sterkhouder in het elftal van de Limburgers, die vorig seizoen tijdens een waar dramatheater op de valreep promotie naar de Eredivisie wisten te verspelen. Naaste concurrent FC Groningen versloeg de zuiderlingen op de laatste competitiedag, waarna ook de play-offs in mineur eindigden.

Door het vertrek van belangrijke spelers als de bovengenoemde Reith, Walid Ould-Chikh, Samy Ouaissa en Matisse Didden moesten de Roda’s technische mensen op zoek naar nieuw bloed. ‘Witte Leeuw’ Kruiver was daar dus eentje van. Fel voor zijn tegenstander, waar mogelijk in de voorwaartsen te vinden als dat mogelijk is.

Harde werker en rustige jongen

Tot op heden speelde hij in alle negen wedstrijden mee, scoorde één keer en leverde ook een assist af. Danny Ris is sinds enige tijd zijn zaakwaarnemer, spelersagent zoals dat tegenwoordig in modernere woorden heet. Hij bracht Kruiver van Noord-Holland naar Kerkrade, dat direct aan de grens met Duitsland ligt.

“Jay is een hele rustige jongen die heel goed weet waar hij naartoe wil”, legt Ris uit aan SoccerNews. Er is sprake van een goede samenwerking. “Hij doet het goed hè tot nu toe in Kerkrade?!”

Trotsheid overheerst bij Ris, zo is althans duidelijk hoorbaar in zijn stem. “Heb je gezien hoe vaak hij als in het sterrenelftal van de week bij VI heeft gestaan? Dat is toch mooi voor hem. Ja, hij wordt vergeleken met zijn voorganger Boyd Reith, maar die is ook nog iets ouder en heeft dus meer ervaring.”

Opwaardering van contract?

Ris geeft aan de komende dat hij met de technische leiding van Roda JC gaat praten over Kruiver, die nog een doorlopend contract heeft tot medio 2026 met ook nog een cluboptie voor één jaar. “Iemand die het zo goed doet als Jay op dit moment, verdient een opwaardering. Kijken wat er mogelijk is voor hem”, aldus Ris.

Gaat Roda weer mee om de titel strijden in de KKD?

  • Ja
  • Nee
52+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:48
6+
Henderson: ‘Absoluut een van de meest uitdagende momenten in mijn loopbaan’
15:33
45+
‘Opvolger Quinten Timber bij Feyenoord al duidelijk’
15:17
49+
Verbeek kraakt Ajax: ‘In Nederland heeft alleen PSV die luxe’
15:00
52+
Feyenoord-miskoop ‘al weer bijna vergeten’
14:47
20+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Feyenoord: Hoe komt Feyenoord uit de interlandperiode?
14:18
144+
‘PSV bereidt zich al voor op vertrek sterkhouder’
14:00
52+
De sterke ontwikkeling van blonde ‘Kuifje’ van Roda
13:48
92+
Driessen: ‘Als hij niet de Nederlandse top haalt, vreet ik een bezemsteel op’
13:33
106+
‘Vervanger Rensch bij Ajax loopt al in Eredivisie’
13:11
194+
Henderson reageert op geruchten over Ajax-vertrek
13:01
0+
‘Real Madrid bezorgt Slot en Liverpool hoofdpijn’
12:30
31+
El Ahmadi: ‘Dit is een probleem voor FC Twente’
12:00
15+
Oranje mist Weghorst, Feyenoord VERGEET kampioenschap! | Twee Viertje met Aad #95
10:17
0+
‘Henderson krijgt concurrentie van Mislintat-aankoop’
09:30
4734+
‘Grote Oranje-verrassing met Memphis Depay op komst’
09:29
519+
‘Ajax staat flinke domper te wachten’
09:21
17+
KNVB deelt goed nieuws: ‘Het gaat de goede kant op’
08:56
5128+
‘Sem Steijn verlaat Twente voor toptransfer’
08:47
661+
‘Liverpool denkt na over monstertransfer’
08:35
365+
‘Manchester City heeft opvolger Guardiola gevonden’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie