De vijf grootste verrassingen in de groepsfase van het EK

Foto: De vijf grootste verrassingen in de groepsfase van het EK

Van verrassend goede spelers tot onverwachte prestaties van landenteams; de groepsfase van het EK voetbal zit er op en dus zetten wij nog even de vijf grootste verrassingen tot dusver op een rijtje voor je!



Patrik Schick



Patrik Schick is de held van het Tsjechische elftal, dat het zondag in de achtste finale van het EK zal opnemen tegen het Nederlands elftal. De Oranjeleeuwen zullen vooral uit moeten kijken voor spits Schick, die in de poulefase al drie keer wist te scoren voor de Tsjechen. Tsjechië, dat vlak voor het EK nog met 4-0 verloor van Italië, is één van de verrassend goed spelende teams op dit EK. De eerste wedstrijd op het EK wonnen ze met 2-0 van Schotland door twee doelpunten van Schick, waarvan er één een prachtige goal vanaf de middenlijn was. De spits gaf dus in zijn eerste wedstrijd op het EK meteen zijn visitekaartje af. 



Ook tegen Kroatië was Schick de belangrijke man voor Tsjechië. In een wedstrijd die in 1-1 eindigde maakte hij vanaf de penaltystip het enige doelpunt voor de Tsjechen nadat hij de strafschop zelf had verdiend. Tegen Engeland, de favoriet uit poule D, leed Tsjechië een magere 0-1 nederlaag, waarna de ploeg van Schick zich als één van de beste nummers drie plaatste voor de achtste finales van het EK. Laten we als Nederlanders hopen dat de teller op drie doelpunten van Patrik Schick blijft staan.

Zweden 



In een poule waarin Spanje de uitgesproken favoriet was, is Zweden verrassend op de eerste plaats geëindigd. Aan de hand van uitblinkers Alexander Isak en Emil Forsberg laten de Zweden dit EK bij vlagen mooi voetbal zien. Nadat Spanje in de openingswedstrijd op 0-0 gehouden werd, wist Zweden de andere wedstrijden in groep E wel nipt te winnen. 



Vooral Forsberg blonk in die gewonnen wedstrijden uit. In de 1-0 overwinning op Slowakije maakte de Zweedse aanvallende middenvelder vanaf de stip het enige doelpunt voor de Zweden. In de wedstrijd daaropvolgend, tegen Polen, scoorde Forsberg de eerste twee Zweedse doelpunten in een met 3-2 gewonnen wedstrijd. Zweden is dus geëindigd op 7 punten in de poulefase en treft Oekraïne in de achtste finale van het toernooi. Mocht Zweden dat duel winnen, dan speelt het de kwartfinale tegen de winnaar van het duel Engeland-Duitsland.







Robin Gosens



Ook al had Duitsland het lastig in de lastige poule F, iemand die toch verrassend uitblonk in Die Mannschaft was linksback Robin Gosens. De oud-speler van FC Dordrecht en Heracles Almelo doet het de afgelopen jaren al goed bij het Italiaanse Atalanta, maar laat op dit EK zien het allerhoogste niveau aan te kunnen. Gosens, die een Nederlandse vader en Duitse moeder heeft, was de grote uitblinker in de 4-2 zege van Duitsland op Portugal. Nadat hij in die wedstrijd een prachtige goal afgekeurd zag worden, wist de opkomende back later in de wedstrijd alsnog te scoren en een assist te leveren. 



Gosens is als opkomende linksback constant dreigend voor het Duitse elftal. Dat liet hij in de eerste wedstrijd tegen Frankrijk al merken, al verloor Duitsland die wedstrijd uiteindelijk wel met 0-1. De wedstrijd daarna, tegen Portugal, werd Gosens uitgeroepen tot Man of the match. Nadat Duitsland ternauwernood gelijk wist te spelen tegen Hongarije (2-2) in de laatste wedstrijd in poule F, plaatste Die Mannschaft zich als nummer twee uit de groep voor de achtste finales. Daarin nemen de Duitsers het op tegen Engeland.




Hongarije

Toen bekend werd dat Hongarije in poule F werd gekoppeld aan Frankrijk, Duitsland en Portugal, leek al snel duidelijk dat de Hongaren geen schijn van kans zouden hebben op dit EK. Maar niets bleek minder waar; van de drie wedstrijden tegen toplanden verloren de Hongaren er maar één. Tijdens die nederlaag (0-3 tegen Portugal), wist Hongarije de Portugezen tot de 84ste minuut op 0-0 te houden. Het liet al vroeg in het toernooi zien een hele stugge ploeg te zijn.



Vervolgens pakte Hongarije tegen Frankrijk een punt door met 1-1 gelijk te spelen tegen één van de favorieten op dit EK. Uitblinker tijdens die wedstrijd was de Hongaarse keeper Péter Gulácsi, die ook onder de lat staat bij RB Leipzig. In de laatste wedstrijd van de poule, tegen Duitsland, wist Hongarije bijna de ultieme stunt op het EK uit te voeren. De Hongaren stonden tot de 84ste minuut voor tegen de Duitsers, wat had betekend dat Hongarije in plaats van Duitsland door zou gaan naar de achtste finales. De 84ste minuut bleek tegen de Duitsers dus, net als tegen Portugal, de pech-minuut voor Hongarije te zijn. Hongarije is dan wel uitgeschakeld, maar verdiend zeker een plaats in dit rijtje.





Denzel Dumfries



De grote verrassing van het Nederlands elftal dit EK is rechtervleugelverdediger Denzel Dumfries. In het systeem van trainer Frank de Boer is Dumfries meer de rechtsbuiten dan de rechtsback, en die aanvallende rol is wel weggelegd voor Dumfries. De back van PSV scoorde in het openingsduel tegen Oekraïne het winnende doelpunt met een knappe kopbal, nadat hij eerder in de wedstrijd ook al vaak gevaarlijk was geweest. In de wedstrijd tegen Oostenrijk wist de geboren Rotterdammer opnieuw te scoren. Op aangeven van zijn ploeggenoot bij PSV, Donyell Malen, maakte hij de bevrijdende 2-0 voor Oranje. 



De prestaties van Dumfries op het EK zorgen er voor dat hij volop in de belangstelling staat van grote clubs uit Europa. Zo werd Dumfries al in verband gebracht met Everton, Inter Milan en Bayern München. Met Nederland neemt Dumfries het zondag in de achtste finale op tegen Tsjechië.

Wat is de grootste verrassing van het EK tot nu toe?

  • Patrik Schick
  • Zweden
  • Robin Gosens
  • Hongarije
  • Denzel Dumfries
386+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie