De waanzinnige cijfers van Feyenoord-aankoop Van den Belt

Foto: De waanzinnige cijfers van Feyenoord-aankoop Van den Belt

Feyenoord presenteerde eind maart alvast de eerste aankoop van het seizoen. Thomas van den Belt draagt vanaf aankomende zomer namelijk het shirt van de Rotterdammers en moet ervoor zorgen dat de frisheid in de selectie behouden blijft. Hoewel de naam van de middenvelder bij velen niet direct een belletje doet rinkelen, kan hij aankomend voetbaljaar zomaar eens een revelatie worden.

Overtuiging bij Feyenoord

De koploper van de Eredivisie deed in de winterstop al een poging om Van den Belt naar de havenstad te halen. Feyenoord zocht controlerend op het middenveld een speler die het voetbal van achteruit kon verzorgen en zag in de Zwollenaar een uitstekende en betaalbare optie. Dat Arne Slot in januari zelfs besloot om zijn telefoon te pakken en hoogstpersoonlijk met Van den Belt te spreken, zegt iets over de overtuiging bij de hoofdtrainer dat Feyenoord hem naar de Kuip moest halen.

PEC Zwolle besloot begrijpelijk genoeg niet om met Feyenoord in zee te gaan en sloeg de aanbiedingen van de club af. De clubleiding had daar een goede reden voor, want PEC Zwolle was op dat moment hard bezig om promotie naar de Eredivisie af te dwingen en had daarbij Van den Belt als absolute leider hard nodig om dit te bewerkstelliggen. Nu het met een voorsprong van zestien punten op nummer 3 Almere City vrijwel verzekerd is van promotie, kwam het nieuws van het vertrek van Van den Belt dan eindelijk naar buiten.

Logische aankoop

Het Nederlandse talent kreeg van zijn vader Gerald van den Belt, die eveneens een verleden heeft bij PEC Zwolle, voetbal met de paplepel ingegoten. Zijn periode in de jeugdopleiding van PEC Zwolle was dan ook een logische keuze. In het seizoen 2020/2021 debuteerde Van den Belt in de Eredivisie en speelde hij slechts enkele duels mee, waarna hij een jaar later uitgroeide tot een vaste waarde. Uiteindelijk speelde hij vorig voetbaljaar dertig wedstrijden en kon hij daarin niet voorkomen dat de club degradeerde naar de Keuken Kampioen Divisie.

Dit seizoen zet Van den Belt bij PEC Zwolle opvallende cijfers neer. Hij gaat doorgaans door het leven als defensieve middenvelder, waarbij het de verwachting zou zijn dat hij amper in de buurt van het doelgebied van de tegenstander zou komen. Niets is echter minder waar, zo bewijzen de statistieken van dit seizoen. Van den Belt was in de eerste dertig wedstrijden van de Eerste Divisie namelijk betrokken bij maar liefst 25 procent van alle doelpunten, waarmee hij van grote waarde is voor de lijstaanvoerder.

In het huidige seizoen maakte hij dertien doelpunten en zette hij acht assists op zijn naam. Bovendien heeft hij een cruciale rol in de opbouw van zijn team en het neerzetten van het elftal. Alle onderdelen hebben Feyenoord ervan overtuigd dat Van den Belt klaar is voor de volgende stap in zijn carrière, alhoewel hij nog wel de tijd zal moeten krijgen om dezelfde cijfers in de Eredivisie neer te zetten. Het lijkt er echter niet op dat Feyenoord overmatig druk gaat leggen op de schouders van Van den Belt.

Laag prijskaartje

Het transferbedrag drukt vaak het zwaarst op de speler en daar hoeft de voetballer zich allerminst zorgen over te maken. Van den Belt beschikte namelijk in zijn contract, die nog tot de zomer van 2025 liep, over een clausule. Deze geeft hem naar verluidt de mogelijkheid om voor een bedrag van 850.000 euro naar een andere club te vertrekken. Voor een topclub is een dergelijk bedrag zeker in de huidige transfermarkt een peulenschil, waardoor het verwachtingspatroon niet direct hoog zal liggen.

Op de positie van Van den Belt heeft hij bovendien voldoende concurrentie. Zo is Mats Wieffer sinds januari voor Feyenoord de vaste verdedigende middenvelder en heeft hij de afgelopen maanden veel krediet opgebouwd bij de technische staf en fans. Het ligt daarom in de lijn der verwachtingen dat Wieffer ook aankomend seizoen in het basisteam zal staan, terwijl Van den Belt achter de schermen op het trainingsveld hard zal moeten strijden om zijn plekje te veroveren.

Er is echter voldoende hoop voor hem. Allereerst speelt Feyenoord aankomend seizoen naar alle waarschijnlijkheid in de Champions League, waardoor de club een brede selectie nodig zal hebben om ook in de Eredivisie voldoende kwaliteit op het veld te hebben staan. Bovendien is het niet uit te sluiten dat Orkun Kökcü aan het einde van het voetbaljaar op zoek gaat naar een nieuwe werkgever. Feyenoord kan in dat geval Van den Belt op de plaats van de Turk zetten, waarbij het weet dat hij in het zestienmetergebied van de tegenstander voldoende kan uitrichten.

Enthousiasme Van den Belt

Voor Van den Belt is de overstap een droom die uitkomt. “Een transfer naar Feyenoord is voor mij een droom”, stelde hij op de website van zijn nieuwe club. “Dat Feyenoord mij ook graag wil hebben en er met Zwolle uit is gekomen maakt me dan ook ontzettend trots. Ik kijk ernaar uit om me komende zomer in De Kuip te melden, maar eerst wil ik het seizoen met PEC goed afmaken. Zwolle en Feyenoord zijn allebei heel goed bezig. Hopelijk kunnen we allebei onze seizoenen onvergetelijk maken. Dat zou fantastisch zijn.”

Met zijn komst houdt Feyenoord koers op de ingezette weg, namelijk het terugkrijgen van enthousiasme in het spel en spelers die graag voor de club willen uitkomen. Van den Belt zal daarbij echter wel hopen dat Slot, die interesse geniet van verschillende Europese clubs, nog een jaar langer in Rotterdam blijft. Waar de trainer het vertrouwen in Van den Belt heeft en weet wat hij met hem van plan is, kan dit bij een mogelijke opvolger zomaar eens anders liggen. De middenvelder zal echter snappen dat dit bij het risico van het voetbal hoort.

De voorbije jaren is Van den Belt in een razendsnel tempo in staat gebleken om zijn statistieken verbeterd te krijgen en PEC Zwolle bij de hand te nemen. Feyenoord heeft de komende seizoenen niet direct de garantie dat hij bij de topclub tot hetzelfde in staat is, maar neemt met de transfersom nauwelijks risico. Mocht Van den Belt slagen, mag de club zichzelf een grote pluim geven. Blijkt hij toch het niveau niet te hebben om in een Feyenoord-shirt uit te komen dan zijn er naar verwachting voldoende subtoppers die hem graag overnemen.

Gaat Van den Belt bij Feyenoord slagen?

  • Ja, hij heeft de kwaliteiten
  • Nee, het is te hoog gegrepen
216+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:28
2+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
7+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
27+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
3+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
30+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
15+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
87+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
42+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
305+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
132+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
21+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
119+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
43+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
38+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
89+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
264+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
292+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
85+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
19+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
51+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie