Turkiye
6 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Demiral helpt Turkije naar kwartfinale ten koste van slordig Oostenrijk

Merih Demiral is de held van Turkije. De verdediger scoorde twee keer in de achtste finale tegen Oostenrijk, waardoor de Turken met 1-2 wonnen van de ploeg van Ralf Rangnick. In de volgende ronde treft Turkije het Nederlands elftal.

Wedstrijdverslag Oostenrijk – Turkije

Voor Nederland was het duel tussen Oostenrijk en Turkije eentje om in de gaten te houden. Niet alleen omdat de winnaar van dit duel de tegenstander in de kwartfinale is, maar ook omdat er al duidelijk kon worden wie er gaan spelen in die kwartfinale. Bij Oostenrijk stonden bij de aftrap 8 spelers op scherp, bij Turkije 10.

De wedstrijd begon dan ook direct met een klapper. Nee, geen overtreding, maar een zuiver doelpunt. Oostenrijk slaagde er niet in om een vroege corner van Turkije uit te verdedigen, waardoor de bal bij Merih Demiral voor de voeten kwam. De verdediger, die in Turkije flink werd bekritiseerd wegens eerdere optredens, schoot de bal in het dak van het doel: 0-1.

Oostenrijk reageerde na de vroege tegengoal niet geschrokken. Meteen na de tegenslag stoomde de ploeg op het Turkse doel af. Twee grote kansen volgden, maar de bal wilde er niet in. Turkije schakelde na de 0-1 op een verdedigende tactiek om. Toch kwam Oostenrijk er voor rust een aantal keer aardig doorheen. Dat leidde niet tot grote kansen, maar de drang om te scoren was zeker zichtbaar.

Turkije pakt door

Ook na rust oogde Oostenrijk niet ontmoedigd door de achterstand. De ploeg van Ralf Rangnick zette door en kwam al snel een aantal keer in het Turkse strafschopgebied. De bal wilde er alleen telkens niet in. Dat gaf Turkije de gelegenheid om de score uit te breiden. Wéér was Merih Demiral de scherpste na een hoekschop. Voor een tweede keer verschalkte hij doelman Patrick Pentz

Turkije zakte na de 0-2 wederom diep in, maar Oostenrijk gaf zich niet gewonnen. Met een doelpunt zou het duel in één klap weer spannend worden. Dat werd het in de 66e minuut ook weer. Michael Gregoritsch kreeg de bal voor zijn voeten na een mislukte kopbal na een hoekschop. Na de stuit werkte hij de bal hard het Turkse doel in: 1-2.

In de slotfase kwam Turkije er amper nog aan te pas. De Turkse bondscoach wisselde Arda Güler en wilde op die manier de wedstrijd controleren en uitspelen. Oostenrijk vocht tot de laatste snik, maar scoren lukte niet meer. In de laatste minuut van de blessuretijd kreeg Christoph Baumgartner dé kans op de gelijkmaker, maar Mert Gunok pakte de bal op geweldige wijze. Turkije gaat naar de kwartfinale en treft daar het Nederlands elftal. Orkun Kökcu zal er niet bij zijn, hij is geschorst voor de volgende ronde door zijn tweede gele kaart.