Deze Nederlander speelde al in Miami toen nog niemand Messi kende

Foto: Deze Nederlander speelde al in Miami toen nog niemand Messi kende

Op dezelfde grond waar Lionel Messi een geweldige start beleeft bij Inter Miami, speelde Edwin Gorter 24 jaar geleden zijn laatste wedstrijden. De oud-voetballer uit Den Haag genoot in de nadagen van zijn carrière van het leven in Miami en snapt de keuze van Messi volledig. “Als ik geen kinderen had, zou ik er nu nog wonen.”

Interview met Edwin Gorter: de Nederlandse voorloper van Lionel Messi

Hij zal het zelf niet zeggen, maar in zekere zin was Edwin Gorter (60) de voorloper van Lionel Messi. In 1999 tekende de oud-middenvelder bij Miami Fusion. Hij ging spelen in het Lockhart Stadium, op de locatie van het huidige stadion van Inter Miami, kreeg de aanvoerdersband en het shirt met nummer tien, net als Messi. “Maar daar houdt de vergelijking natuurlijk op. Messi is een grootheid. Niemand weet meer wie Edwin Gorter is”, vertelt de ex-voetballer van onder meer FC Dordrecht, Roda JC en FC Utrecht in een interview met SoccerNews.nl.

Gorter was in zijn tijd populair bij de Zuid-Amerikaanse achterban van Miami Fusion, maar had wel tijd nodig om hun harten te winnen. Hij nam namelijk de plek in van publiekslieveling Carlos Valderrama, de beroemde Colombiaan met de geblondeerde haardos. “Onze coach, Ivo Wortmann, was helemaal klaar met Valderrama. Hij was een icoon in de voetballerij en technisch nog altijd heel goed, maar hij was al 38 jaar en liep op zijn laatste benen. Hij hield zich niet aan de teamtactiek en deed negentig minuten lang waar hij zelf zin in had. Ik kwam als zijn opvolger, maar daar waren de fans niet blij mee. Ik werd de eerste twee wedstrijden constant uitgefloten, omdat ik het shirt van Valderrama aan had. Daarna werd ik populair door goed te spelen en het team op sleeptouw te nemen.”

Vervlogen tijden

Is er dan helemaal niemand die Gorter heeft gevraagd naar zijn tijd in Miami, nadat de transfer van Messi bekend werd? “Nee joh, die tijd ligt ver achter me. Ik ben twee weken geleden zestig geworden. Er zijn mensen die niet eens weten dat ik gevoetbald heb. De jonge lui praten meer over Donny als ze me tegenkomen”, zegt Gorter, verwijzend naar zijn zoon, die onder andere bij AZ en NAC speelde. “Donny is nog bij me geweest in Miami en liep op het trainingsveld te voetballen. Mijn gezin woonde in Nederland, omdat ik vaak onderweg was. Trainingskampen, verre uitwedstrijden, lange reizen. We vlogen van hot naar her. Het waren fantastische tijden en ik had de mogelijkheid om twee jaar bij te tekenen, maar ik wilde terug naar Nederland. Ik was inmiddels ook 38 jaar en wilde bij mijn gezin zijn. Maar ik zeg het je eerlijk: als ik geen kinderen had gehad, had ik nog steeds in Miami gewoond.”

Goede keuze van Messi

Gorter genoot tijdens zijn jaar in Miami van de witte stranden, de zon en het relaxte leven. Hij woonde in Fort Lauderdale, ten noorden van de stad, waar zijn club Miami Fusion speelde. “We trainden ’s ochtends vroeg vanwege de hitte. Daarna ging ik in mijn korte broek op mijn Harley Davidson naar een restaurantje. Lekker aan het water lunchen en bootjes kijken. Fort Lauderdale is een stad met veel kanalen, dure jachten en grote huizen. Wat mij betreft één van de mooiste plekken op aarde. Ik snap Messi heel goed dat hij daarheen is gegaan. Hij kan daar lekker een paar jaar voetballen, zijn eigen taal praten en barbecueën met zijn vrienden Sergio Busquets en Jordi Alba.”

Het warme weer in Miami biedt veel voordelen, maar voetballen in de hitte hoort daar niet bij. “Ik speelde er in de tijd dat voetbal nog niet zo populair was. Onze wedstrijden werden niet prime time op tv uitgezonden, maar wij speelden zondagmiddag om twee uur. Dan was het 38 graden met een vochtigheidsgehalte van honderd procent. Dan verloor je drie kilo zweet. Ik speelde op mijn Copa Mundials en de laatste tien minuten sopte mijn voeten in mijn eigen zweet. Ik dronk op een dag wel vijf liter Gatorade om dat vochtverlies tegen te gaan, maar soms lukte dat niet en kreeg ik kramp. Andere spelers gingen van de wereld af. Rond de zeventigste minuut lag er altijd wel iemand ondersteboven.”

Echte voetbalstadions

Het voetbal van de jaren ’90 is volgens Gorter niet meer te vergelijken met het Amerikaanse voetbal van nu. “In die jaren begonnen ze met echte voetbalstadions bouwen. Inmiddels staat er een volwassen competitie. Het is allemaal professioneler geworden. Vroeger kwam de B-garnituur naar Amerika, maar nu spelen er ook toppers in de MLS. Ik had dertig jaar geleden verwacht dat het nog verder zou zijn, maar het blijft lastig om te concurreren met American football, basketbal, baseball en ijshockey. Daar kijkt het grote publiek naar, waardoor er meer geld in omgaat en de goede atleten voor die sporten kiezen. Het voetbal blijft achter, maar heeft zich wel ontwikkeld. Supporters hechten zich meer aan de clubs en de stadions zitten vol.”

Miami Fusion werd in 2001 opgeheven, maar het nieuwe Inter Miami speelt op dezelfde locatie in het tijdelijke DRV PNK Stadium. In 2025 verhuist de club van David Beckham naar een nieuw stadion in Downtown Miami. “Het voelt als mijn oude club, maar het is een compleet nieuwe organisatie met Beckham en zijn vermogende vriendjes. Het voetbal in Miami staat nu in de picture. In mijn periode hadden we niet zoveel toeschouwers. Toen Valderrama wegging, hadden de latino’s niemand meer om zich mee te identificeren. Het zijn in Miami vooral de Argentijnen, Mexicanen en Cubanen die naar het voetbal gaan. Dat maakt de match met Messi zo goed. Hij gaat het verschil maken en iedereen gaat ervan genieten.”

Eén van de redenen voor Messi om voor Miami te kiezen, is de hoop dat hij meer rust kan vinden buiten de spotlights. Gorter ziet dat wel gebeuren. “Het zal zeker rustiger zijn voor hem”, zegt hij. “Sommige mensen zullen hem herkennen, maar na een tijdje kan hij rustig naar het strand. Amerikanen zijn respectvol en zullen hem zijn privacy geven. Er zijn er genoeg die niet weten wie Messi is. De gemiddelde Amerikaan weet nou eenmaal weinig van voetbal. Daar heb ik me wel eens aan geërgerd. Dan kwam er een vader training geven, die zelf nog nooit had gevoetbald. Tenenkrommend vond ik dat.”

Het Miami van Spanje

Toch voelde Gorter zich erg thuis in Amerika. Hij plaatst Miami in de top drie van plekken waar hij heeft gewoond, samen met Lugano in Zwitserland, waar hij jarenlang voetbalde, en de Costa del Sol, waar hij nu woont. “Veel Nederlanders vinden Amerika nep en van plastic, maar ik heb liever dat blije gedoe dan een chagrijn achter de kassa bij de Albert Heijn. Ik heb niet zoveel met Nederland, sorry, maar ik kan er niets aan doen. Ik word een oude zeur, maar Nederland is een rotzooitje aan het worden met een gebrek aan huizen, stijgende criminaliteit en de problemen op Schiphol. Laat mij maar lekker in de zon in Spanje zitten. Ik woon vlakbij Sotogrande, dat is ontworpen door een Amerikaan en doet me aan Miami denken. De eerste keer dacht ik dat ik door Fort Lauderdale reed. Zo is het cirkeltje weer rond.”

Gorter is nooit meer terug geweest naar Miami, maar nu hij terugdenkt aan zijn tijd daar, groeit het verlangen om er nog eens heen te gaan. “Het is er nooit van gekomen, maar ik moet het doen. Ik zou graag mijn oude plekkie bezoeken en een wedstrijd van Messi zien. Ik zal eens iemand van de club bellen of ze me nog kennen.”

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie