Dick Advocaat geeft spelers ADO wat Kuyt niet lukte: duidelijkheid, vertrouwen én punten

Foto: Dick Advocaat geeft spelers ADO wat Kuyt niet lukte: duidelijkheid, vertrouwen én punten

Hij werd binnengehaald als de ‘redder van ADO Den Haag’. De man die zijn oude liefde weer vlot moest gaan trekken nadat Dirk Kuyt er als trainer niks van had gebakken. De missie van Dick Advocaat ligt vooralsnog op de goede koers. En dat is zeker niet geheel onverwacht te noemen.

Promotie naar de Eredivisie. Dát moest het doel zijn voor ADO Den Haag, zo liet de aangestelde hoofdtrainer Dirk Kuyt in de zomer van afgelopen jaar doorschemeren. De maanden die daarop volgden bestonden echter uit verliespartijen, bestuurlijke onrust en spelers die aankondigden te willen vertrekken. Het was een regelrechte puinhoop intern. Uiteindelijk viel het doek voor de voormalig international die zijn biezen moest pakken.

Wat in de tijd dat Kuyt aan het roer stond bij de Haagse Keuken Kampioen Divisieclub onder andere opviel, was dat hij nog de nodige ervaring miste om een en ander te managen. Vanuit de spelersgroep sijpelden geluiden door dat zijn ideeën en regels niet door iedereen populair gevonden werden. Nou moest Kuyt natuurlijk ook nog behoorlijk wat ervaring opdoen, maar de keuze voor ADO bleek achteraf gezien daarvoor niet de juiste. Hij danste meer op een vulkaan dan dat hij rustig het vak kon leren.

In allerijl werd Dick -’dit is mijn laatste club en dan stop ik écht’ – Advocaat van stal gehaald. In een documentaire tijdens zijn tijd als trainer van Feyenoord was te zien dat hij meer een trainer van de oude stempel is. Geen gekke dingen doen, maar vooral vertrouwen geven aan zijn spelers en samen hard werken. Zoiets.

Charisma

Advocaat is een man die opteert voor compact voetbal, van achteruit. De zeventiger beschikt bovendien over een bepaald soort charisma en, door zijn status in het Europese voetbal, over aanzien. Aan de resultaten is zijn komst en daaropvolgende werk inmiddels al goed terug te zien. ADO is onderweg naar de plekken die aan het einde van de rit recht geven op de play-offs.

De club zelf verkeert weer in wat rustiger vaarwater, al heeft dat natuurlijk ook te maken met de betere resultaten op het veld. Maar een ervaren kapitein op een schip als Dick Advocaat is, heeft daar wel degelijk ook invloed op.

Moet Dick Advocaat volgend seizoen trainer van ADO blijven?

  • Ja
  • Nee
421+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie