Dit is de Nederlandse topscout van Belgische grootmacht Club Brugge

Foto: Dit is de Nederlandse topscout van Belgische grootmacht Club Brugge

Jesper van Aarnhem (23) uit het Limburgse Geleen bekleedt een belangrijke functie bij Belgische topclub Club Brugge: hij is hoofdscout bij Club NXT. Hét talentenoog voor de academie dus. In gesprek met SoccerNews.nl vertelt hij voor het eerst openhartig het verhaal over zijn glansrijke loopbaan tot nu toe en geeft hij een uitgebreid inkijkje in zijn werkwijze bij de voetbalgrootmacht.

Jesper van Aarnhem werd weggeplukt bij Fortuna Sittard en werkt nu bij veelvuldig kampioen van België

Nauwelijks zes jaar oud was Jesper van Aarnhem, opgegroeid in een hecht gezin van vader, moeder en een jongere broer, toen hij als bengel ging voetballen bij de plaatselijke voetbalclub FC Geleen Zuid. “Ik heb mijn gehele jeugd bij die club gespeeld. Qua posities heb ik een a-typisch parcours afgelegd: ik begon als verdediger maar schoof langzaam naar voren in het veld. Uiteindelijk speelde ik met name rechts- en linksbuiten”, steekt Van Aarnhem (links op de foto) van wal.

“Al vanaf jongs af aan stond bij ons thuis alles in het teken van voetbal. Omdat mijn broertje ook al jong ging voetballen, moest er alle dagen wel iemand trainen of een wedstrijd spelen. Daarnaast ging ik graag naar wedstrijden kijken in de Eredivisie of Eerste Divisie samen met mijn vader en broertje. Vanaf de middelbare school bezocht ik regelmatig, zo niet dagelijks, de trainingen van Fortuna Sittard”, vervolgt de twintiger.

Peter van Vossen

“Dagelijks zag ik de ontwikkeling van spelers. Ook sprak ik veel met de toenmalige technisch directeur van Fortuna, Mustafa Aztopal, langs de kant van het veld, alsook de trainers Sunday Oliseh en Peter van Vossen die mij veel inkijk gaven in hun werkwijzes. Op dat moment was ik nog niet betrokken in de scouting. Dit veranderde toen Sjoerd Ars van speler de stap zette naar technisch manager bij Fortuna Sittard”, legt Van Aarnhem verder uit.

“Tijdens de trainingen spraken Sjoerd en ik veel over voetbal en de ontwikkeling van spelers en zo vroeg hij mij op een dag of ik iets wilde doen in de jeugdscouting bij Fortuna Sittard. Zó is het balletje gaan rollen. Ik begon als scout, maar al snel mocht ik de stap zetten naar coördinator jeugdscouting. Ook ondersteunde ik Sjoerd Ars met scoutingwerkzaamheden bij het eerste elftal”, vertelt de Nederlandse talentenkenner.

Youth League

“Uiteindelijk groeide ik door naar coördinator scouting en assistent-technisch manager, waarbij ik Sjoerd ondersteunde bij de scouting voor het eerste elftal en de jeugdscouting aanstuurde. Ook was ik verantwoordelijk voor talentidentificatie binnen onze eigen academie. Een zeer breed en divers takenpakket, waardoor ik mij enorm kon ontwikkelen. Het gaf mij de mogelijkheid om zowel de jongste jeugd te scouten alsook eerste elftallen van andere clubs of wedstrijden in Youth League te zien.”

“Ik ben Sjoerd Ars enorm dankbaar voor de kansen die hij mij heeft gegeven. Hij is zeer belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling, door de vrijheid die hij mij gaf heb ik veel kunnen leren. Voor Fortuna Sittard zag ik wedstrijden in binnen- en buitenland. De live wedstrijden waren met name in Nederland, België en Frankrijk. De diversiteit was enorm en de wedstrijden verschilden van Dortmund O19 tot Jong Ajax en van PEC Zwolle 1 tot KRC Genk O15″, vervolgt de Limburger.

Wat is volgens jou het geheim voor een goede scout? 
“Allereerst is het belangrijk om veel tijd te investeren. Alles begint met veel voetbal zien. Probeer niet enkel topwedstrijden te zien, maar ga ook kijken bij bijvoorbeeld Fortuna Sittard O11 en probeer te kijken hoe die jonge spelers zich ontwikkelen. Probeer daarnaast ook te leren van mensen die al lang in het voetbal zitten. Zo leerde ik in mijn periode bij Fortuna Sittard veel van het spreken met de trainers en de technisch directeur. Daarnaast was Willy Dullens (oud-international, red.) regelmatig van de partij langs het trainingsveld en kon hij mij bepaalde details leren van het voetbal.”

Hoe ben je uiteindelijk bij Club Brugge terechtgekomen? 
“Tim Smolders, toenmalig Head of Academy van Club Brugge, contacteerde mij in oktober 2021. Na meerdere gesprekken met verschillende personen binnen de club waren zowel zij als ik overtuigd en heb ik januari 2022 de overstap van Fortuna Sittard naar Club Brugge gemaakt. Bij Club ben ik Coördinator Scouting & Recruitment van Club NXT, dat is de gehele academie alsook het O23-elftal dat op het tweede niveau (Challenger Pro League) acteert in België.”

Hoe ziet je takenpakket eruit? 
“Ik ben verantwoordelijk voor de scoutingvisie binnen Club NXT, daarnaast stuur ik de verantwoordelijken voor de scouting O8-O12 en de scouting O13-O14 aan. Zelf ben ik eindverantwoordelijk voor zowel de scouting als rekrutering bij de leeftijden O8 tot en met O23. Dit wil zeggen dat ik de sportieve eindbeslissingen (live en op video) neem over aan te werven spelers middels scouting, in Nederland wordt deze functie ook wel hoofd scouting genoemd. Daarnaast scout ik ook voor de eerste ploeg van Club Brugge, waarbij mijn focus met name ligt op de jonge talenten.

Buitenlandse trips

“Er staan zeer regelmatig internationale reizen op mijn schema, zowel binnen als buiten Europa. De trips verschillen van algemene detectie tot specifieke eindscouting. Buiten de internationale scouting, blijft nationale scouting ook zeer belangrijk voor Club Brugge. Tijdens de trips zie ik op wedstrijddagen zoveel als mogelijk wedstrijden. Op de dagen dat er geen wedstrijden zijn, verwerk ik mijn liveverslagen in onze database, doe ik videoscouting, bezoek ik trainingen van de betreffende teams om zo spelers nog dieper te leren kennen en heb ik (online) meetings.”

“Bij Club NXT sta ik nauw contact met onze hoofdtrainer Nicky Hayen. We spreken regelmatig hoe de ontwikkeling van spelers gaat, praten over de wedstrijden van onze eigen teams. Bij Club NXT zijn we gericht op de ontwikkeling van onze spelers, vandaar dat daar veel gesprekken over gaan. In mijn functie is het ook belangrijk om een goede view te hebben op de ontwikkeling van onze eigen spelers.”

Noa Lang

Club Brugge, waar oud-PSV’er Noa Lang vorig seizoen nog speelde, is met recht een topclub in België. Is dit qua organisatie ook zo? “Club Brugge ademt in alles voetbal en is absoluut een topclub in België. Alles begint bij kwaliteit van mensen in de organisatie. Onze CEO Vincent Mannaert heeft duidelijk zijn sporen verdiend in het voetbal en zorgt met zijn ervaring voor een goede structuur binnen de club. Club NXT heeft ook een eigen CEO in Guilian Preud’homme waarmee ik nauw samenwerk.”

“De scouting bestaat uit kwaliteitsvolle mensen, deze scouts hebben bewezen dat ze spelers kunnen vinden, welke met meerwaarde verkocht kunnen worden. Binnen België heeft er geen enkele club een trainingscomplex zoals het Basecamp van Club Brugge. Iedere dag wordt er binnen de club naar het hoogst haalbare gestreefd en dat we afgelopen jaar de laatste 16 van de Champions League hebben gehaald is dan ook het resultaat van al dat harde werk.”

“Met Club NXT zijn we afgelopen seizoen gedeeld derde geëindigd in de Challenger Pro League (tweede niveau in België), wat ook de kwaliteit van onze opleiding toont. Wat wordt onderstreept door de jeugdspelers die dit seizoen in ons eerste elftal spelen. De club wil talent door ontwikkelen en kansen geven, dit getuige ook de jongste debutant in het Belgische betaald voetbal van Club NXT komt met 15 jaar”, aldus Van Aarnhem.

Club Brugge was voor Noa Lang de ideale opstap

  • Eens
  • Oneens
153+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie