Dit is de zwakke plek van West Ham United tegen AZ

Foto: Dit is de zwakke plek van West Ham United tegen AZ

AZ staat dit seizoen eindelijk weer eens in de halve finale van een Europees niveau. De Alkmaarders nemen het de komende 8 dagen tweemaal op tegen West Ham United, dat een compleet andere speelstijl dan de tegenstander hanteert. Wat zijn de kansen van AZ? En hoe kan de club de finale bereiken?

Huidige seizoen West Ham United

De ploeg van David Moyes bereikte vorig jaar nog de halve finale van de Europa League en zal dit in de Conference League geen twee keer willen overkomen. Waar het in het voorjaar van 2022 nog haar meerdere moest erkennen in Eintracht Frankfurt, zijn ditmaal alle pijlen erop gericht om van AZ te winnen. West Ham United begon dit seizoen in de knock-outfase van de Conference League en versloeg daarin Viborg tweemaal door met 3-1 en 0-3 te winnen.

In de poulefase kwam het tegenover Anderlecht, Silkeborg en FCSB (voorheen Steaua Boekarest) te staan, wat opnieuw eenvoudiger ging dan vooraf gedacht. De club bleek in staat te zijn om alle wedstrijden te winnen en daardoor met 18 punten naar de volgende ronde te gaan. Het doelsaldo van 13 voor en 4 tegen sprak voor zich. In de achtste finale versloeg het vervolgens AEK Larnaca (0-2 en 4-0), waarna het in de kwartfinale te sterk bleek te zijn voor KAA Gent (1-1 en 4-1).

Europees gaat het dit seizoen dan ook wederom behoorlijk goed voor West Ham United, maar dat is in de Premier League wel een ander verhaal. Waar het de afgelopen twee seizoenen in staat bleek te zijn om een Europese ticket af te dwingen, staat het momenteel op de vijftiende positie op de ranglijst en mag het opgelucht ademhalen dat het van de degradatieplaatsen is weggebleven. Het verschil met de bovenkant van de degradatiestreep is namelijk 7 punten, waardoor het zo goed als zeker op het hoogste niveau actief blijft.

Interessante tegenstander AZ

AZ treft met West Ham United een tegenstander die al het gehele voetbaljaar zoekende is naar de juiste formatie. Moyes wisselde dit seizoen veel met de centrale verdedigers, waarbij hij probeerde om te verversen. Met onder meer Alphonse Areola, Kurt Zouma en Nayef Aguerd haalde de club aan het begin van dit seizoen een reeks spelers die de komende jaren voor verjonging in het basisteam moeten zorgen, maar de oefenmeester is er nog niet geheel aan toegekomen om hen allemaal al een plek te geven.

Met Craig Dawson en Angelo Ogbonna heeft West Ham United een centraal duo dat behoorlijk langzaam is, waardoor tegenstanders hen relatief eenvoudig op snelheid kunnen verslaan. Daarnaast zijn Vladimir Coufal en Aaron Cresswell niet langer in staat om elke wedstrijd voor snelheid aan de zijkanten te zorgen. Het zorgt ervoor dat de club uit de Premier League dit seizoen uitstekende wedstrijden afwisselde met teleurstellende resultaten en ook tegen AZ de onzekerheid kan toeslaan.

ALKMAAR, 20-04-2023, AFAS stadium , season 2022 / 2023 , UEFA europa conference league between AZ and RSC Anderlecht, AZ player Tijjani Reijnders

Moyes zal daarom met een andere speelwijze komen waarmee het AZ pijn kan doen. Met Michael Antonio beschikt hij over een ijzersterke centrumspits die nauwelijks van de bal is af te zetten. De aanvaller heeft Declan Rice en Tomas Soucek vlak achter zich spelen. Het duo krijgt van de hoofdtrainer elke wedstrijd de opdracht mee om het vuile werk voor hun teamgenoot op te knappen en er zo voor te zorgen dat West Ham United razendsnel weer de bal verovert.

De Engelsen zullen tegen AZ hun best doen om het vooral van fysieke duels te laten afhangen, terwijl het aan de Alkmaarders de taak is om het voetballende vermogen van het elftal te tonen. Hoewel de tegenstander namelijk met hard werken in staat is om AZ te verslaan, is het simpelweg een stuk minder goed wanneer de opponent tussen de linies speelt en de bal op de grond houdt. De uitdaging voor de bezoekers om een goede uitgangspositie te creëren is dan ook duidelijk, nu de uitvoering nog.

Welke club wint er donderdagavond?

  • AZ
  • West Ham United
  • Het eindigt in een gelijkspel
81+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie