‘Dit is waarom Ajax en Feyenoord voor een buitenlandse trainer kiezen’

Foto: ‘Dit is waarom Ajax en Feyenoord voor een buitenlandse trainer kiezen’

Ajax en Feyenoord hebben met Francesco Farioli en Brian Priske sinds lange tijd weer eens een buitenlandse trainer aan het roer. Voormalig PSV-directeur Toon Gerbrands legt in het Algemeen Dagblad uit waarom de twee Nederlandse topclubs geen Nederlander hebben aangesteld en verklaart dat het niets met geld heeft te maken.

Gerbrands legt uit waarom Ajax en Feyenoord voor buitenlandse trainer kiezen

Morten Olsen was 27 jaar geleden de laatste buitenlandse trainer van Ajax, terwijl bij Feyenoord Priske de eerste buitenlandse oefenmeester is sinds Gunder Bengtsson in 1992. Gerbrands vertelt in de ochtendkrant hoe topclubs hun trainer selecteren. “De eerste keuze gaat altijd naar Nederlandse topcoaches. Pas daarna schakel je door.”

Gerbrands kreeg er bij PSV zelf mee te maken, die de Duitser Roger Schmidt aanstelde. “Het antwoord op de vraag waarom we niet vóór Schmidt al in zee gingen met buitenlandse trainers is dus simpel: er was toen voldoende toppotentieel uit eigen land voorhanden.” Vorig jaar stelde Sven Mislintat bij Ajax een buitenlandse trainer voor, maar werd de Duitser gewezen op de immense druk die daar bij komt kijken.

Druk op Farioli en Priske

“Ik heb nooit scepsis gevoeld”, stelt Gerbrands. “Het heeft niet met conservatisme, niet met geld en niet met het sentiment te maken. Zoals ik het zie, was ook bij de andere topclubs voldoende potentie aanwezig onder coaches uit eigen land. Die kregen de voorkeur omdat ze bekend zijn met de Nederlandse voetbalcultuur en ook altijd goed aangeschreven stonden.”

De voormalig voetbalbestuurder zag wel dat Schmidt onder een vergrootglas kwam te liggen, wat ook Farioli en Priske mogelijk staat te wachten. “In sport heb je de binnen- en buitenwereld. Roger werkte als een topcoach met zijn visie en keuzes. De buitenwereld koppelde haar mening aan zijn nationaliteit. Dat vond ik zelf altijd onterecht. Topsport gaat over presteren. Daar moeten coaches op worden afgerekend.”

Goed dat Ajax en Feyenoord een buitenlandse trainer hebben aangesteld?

  • Ja, niks mis mee
  • Nee, een Nederlandse trainer was beter geweest
289+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie