‘They f*ck with me’: Waarom Noa Lang en Memphis Depay ook rapper zijn

Foto: ‘They f*ck with me’: Waarom Noa Lang en Memphis Depay ook rapper zijn

Wat verbindt de spelers van Ajax, AZ, FC Twente, Feyenoord en PSV? Hun liefde voor hiphop! Dat werd duidelijk in onze SN onderzoekt-serie over Spotify-lijsten. Waar komt die liefde voor het muziekgenre vandaan? En waarom zijn Noa Lang en Memphis Depay ook rapper? In deze SN onderzoekt duiken we in de relatie tussen hiphop- en voetbalcultuur.

SN onderzoekt de relatie tussen hiphop en profvoetbal

Waarom kunnen de jongens van Broederliefde het zo goed vinden met de selectie van Feyenoord? Waarom is Jonna Fraser zo goed bevriend met Brandley Kuwas en Hakim Ziyech? Wat verbindt Fresku met PSV? Het antwoord is volgens Bowie van Loon, hiphopjournalist bij NRC Handelsblad en Hiphop In Je Smoel, simpeler dan je misschien denkt. “Hiphop en voetbal ontstaat allebei op straat”, vertelt hij.

“Toen ik jong was, was hiphop nog niet zo groot als het nu is”, gaat hij verder. “Toen was het iets wat je veel op straat tegenkwam. Dat is met voetbal niet heel anders. Hoe ik voetbal heb leren kennen is door oudere jongens uit de buurt. Zij hadden dan op de kaalste muur van de buurt een doel getekend met krijt, waar ze vervolgens de bal tegenaan trapte.”

Rappers bevestigen dat beeld. “Veel rappers en voetballers komen van de straat”, zegt Dylan Klomp (artiestennaam Jack) in een interview met Trouw. “We komen van niks, we begrijpen elkaar. Dat schept een band. En als je van de straat komt, dan voetbal je en je kijkt voetbal.”

Hiphop en voetbal gaan hand in hand, merkt ook de KNVB

Van Loon is het met dat statement eens. “Als je naar het grotere plaatje kijkt, zie je dat voetballers en rappers een verbinding hebben. Dat zit hem in de plekken waar ze vandaan komen en de struggles die ze delen. Daar zit die band. Als je ongeveer dezelfde leeftijd hebt en dezelfde interesses, dan is het toch logisch dat daar een band ontstaat?”

Van Loon stelt dat de band tussen hiphop en voetbal steeds zichtbaarder wordt, door social media bijvoorbeeld. Maar ook de KNVB speelt een rol in het zichtbaar maken van die verbinding. In het seizoen 2020-2021 speelde alle Eredivisie-teams hun wedstrijden met een bal waarop de gezichten van elf hiphoptalenten stonden. Vincent Patty, labelbaas van Nederlands grootste hiphoplabel Top Notch, erkende bij de presentatie van de bal dat hiphop- en voetbalcultuur steeds nauwer verbonden raken. Maar wat zit er in die hiphopcultuur dat zo herkenbaar is voor profvoetballers?

“Hiphop is meer dan muziek”, vertelt Armin Shah, presentator van de Ziggo Sport-talkshow Kick ‘t met. “Hiphop is een cultuur. Het is iets waar we graag over praten. En voetballers beleven dat ook zo. In de show hebben we een rubriek over muziek. Voetballers praten daar graag over, het is een onderwerp dat ook in de kleedkamer aan bod komt. Er zit herkenning in. Door voetballers in Kick ‘t met uit te nodigen, proberen we een brug te slaan tussen de straat, hiphopcultuur en het voetbalpubliek.”

Een aflevering van Kick ’t met met oud-Feyenoorder Eljero Elia en Jerr en Emms van rapformatie Broederliefde.

Er zijn al langer voetballers die een band met hiphop hebben

Dat de band tussen hiphopcultuur en voetbalcultuur steeds zichtbaarder wordt, betekent niet dat het nieuw is. “Vroeger had je al Ryan Babel en Royston Drenthe die rapten. Die band was er toen ook al. De afgelopen twee, drie jaar wordt het gewoon steeds zichtbaarder”, vertelt Shah. 

Neem bijvoorbeeld het kledingmerk Daily Paper. “Zij zijn hiphop. En zij hebben onlangs een hele collectie voor Ajax gedaan. Memphis Depay komt langs bij 101Barz om te rappen, dat zegt wel iets over hoe die band zich ontwikkeld heeft.” 101Barz is het hiphop-platform van BNNVARA. De sessie van Memphis Depay is in tweeënhalf jaar bijna een miljoen keer bekeken.

Ook voetballers zijn blij met de huidige band tussen de hiphopwereld en hun leefwerelden. Shah merkt dat tijdens opnames van Kick ‘t met. “Voetballers vinden het fijn om een keer over iets anders dan voetbal te praten. Over de wedstrijd en over transferzaken praten ze al vaak genoeg. Als ze bij ons aan tafel zitten, merken we dat ze behoefte hebben aan een ander gesprek. Over muziek en over mode bijvoorbeeld. We hebben een aflevering met Edgar Davids gemaakt. Na afloop zei hij dat hij ons concept echt tof vond.”

Waar kunnen voetballers terecht met verhalen over hiphop?

“Hiphop heeft van oudsher een echte doe-het-zelfmentaliteit”, vertelt Van Loon. De journalist vindt het daarom tof dat Kick ‘t met door Ziggo Sport een podium krijgt. “Rappers hebben hun eigen platforms waar ze hun verhaal kunnen doen. Voor voetballers is dat er minder. Kick ‘t met is een goed platform waar voetballers hun persoonlijke verhaal kunnen etaleren.”

Toen Depay voor het eerst zijn raps met het grote publiek deelde, werd daar met onbegrip op gereageerd. De NOS noemde het ‘opvallend’. Van Loon onderschrijft daarom nogmaals het belang van mediaplatforms zoals Kick ‘t met: “Memphis zal sneller bij Kick ‘t met of 101Barz aankomen om een nieuwe track te pluggen. Bij een platform als Jinek of OP1 zal Memphis zich minder snel comfortabel voelen om zijn verhaal te doen. Daar wordt zijn passie voor hiphop als iets raars gezien, als iets wat afleidt van het voetbal. Hij vindt het gewoon leuk om te rappen. Waarom kan hij niet allebei doen? Nu de band tussen hiphop en profvoetbal zichtbaarder is, komen er ook meer platforms waar hiphopcultuur aan bod komt. Dat is iets goeds.”

Toch zijn er nog stappen te zetten, meent Van Loon. Rappers en profvoetballers hebben elkaars werelden gevonden, maar om ervoor te zorgen dat hiphop en voetbal onlosmakelijk met elkaar verbonden raken, moet er nog veel gebeuren. “Dan kom je toch weer uit bij die doe-het-zelfmentaliteit. Als jij de social media-admin van een voetbalclub bent: gebruik hiphop in je uitingen op sociale media. Draai wat vaker hiphop in stadions. Werk samen met lokale rappers. Hiphop en voetbal zijn allebei een young man’s game op het veld en in de hitlijsten, waarom kan dat niet ook aan de achterkant? De hiphopcultuur moet deuren blijven intrappen – zo is het altijd gegaan. Waarom niet ook in de voetballerij?”

SN onderzoekt

In SN onderzoekt gaat SoccerNews dieper in op actuele thema’s in de voetballerij. De (onderzoeks)journalisten van SoccerNews bijten zich vast in een complex dossier en zetten dit in heldere taal op jouw scherm. In de serie SN onderzoekt de muzieksmaak in de Eredivisie dook SoccerNews de Spotify-lijsten in van Eredivisie-spelers. Omdat in die serie zo ontzettend veel hiphop voorkwam, doken we ditmaal in de relatie tussen hiphop en voetbal.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie