Dit woord nam Habtamu de Hoop ‘bewust niet in de mond’ na Derksen-rel

Foto: Dit woord nam Habtamu de Hoop ‘bewust niet in de mond’ na Derksen-rel

Habtamu de Hoop werd plots onderwerp van een enorme rel nadat Johan Derksen de PvdA-politicus ‘geen echte Fries’ noemde, in Vandaag Inside. Met De Volkskrant blikt De Hoop nu terug.

Habtamu de Hoop blikt terug op mediarel met Johan Derksen

“Na de uitspraken van Johan Derksen in Vandaag Inside heb ik wel bewust het woord racisme niet in de mond genomen. Mijn reactie was zoals ik het voelde hè, laat dat duidelijk zijn. Maar als ik het racisme had genoemd, dan was er gezegd dat ik ‘de racismekaart trok’. Ik koos ervoor om dit op mijn manier te adresseren”, vertelt De Hoop.

“Ik zei: ik red mezelf wel, maar er zijn veel andere mensen die het gevoel hebben dat ze hier niet thuishoren, zeker sinds de verkiezingen. En dat de opmerking van Derksen dat ook bevestigde: je kunt het nog zo goed doen, je hoort er toch niet bij. Daar werd ik nijdig van. Ik wilde opkomen voor die mensen.”

Ook vertelt De Hoop hoe hij van de uitspraken van Derksen hoorde: “Zelf zat ik op de bewuste avond ook naar Vandaag Inside te kijken, want ik was die middag kort geïnterviewd door hun verslaggever Merel Ek. Wat gebeurt hier, dacht ik wel, maar ik heb het daarbij gelaten en ben gaan slapen. In de ochtend bleek mijn telefoon ontploft. Woordvoering belde: je moet reageren. ‘Daar heb ik helemaal geen zin in’, zei ik. ‘Ik heb zo meteen een belangrijk debat, dat moet ik voorbereiden’.”

Vervolgens nam De Hoop een video op, op zijn sociale media-kanalen. “Na het debat werd ik weer platgebeld met de vraag of ik op tv wilde reageren. Gaandeweg bekroop me het gevoel: het is niet voor niets dat mensen hier zoveel pijn bij voelen. Vooruit, dacht ik toen, dan ga ik wel bij de talkshow zitten. Tegen wil en dank ben ik toch een rolmodel.”

SNtertainment

SoccerNews staat nu niet alleen meer op het veld, naast het veld en op de tribune, maar we komen ook tot diep in de kleedkamer. Met SNtertainment weet jij het laatste voetbalentertainmentnieuws, Soccerjuice en bijzondere achtergronden. Zo ben jij écht van alles op de hoogte, tot in de slaapkamer.

Goede reactie van De Hoop

  • Eens
  • Oneens
76+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie