Dit zijn de scenario’s voor Oranje: EK-deelname op de tocht?

Foto: Dit zijn de scenario’s voor Oranje: EK-deelname op de tocht?

Voor het Nederlands elftal wacht maandagavond een cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland. Bij winst zet Oranje een uitstekende stap richting het EK, bij een nederlaag wacht mogelijk een heel ander doemscenario. SoccerNews.nl schetst welke scenario’s bij welk resultaat op de loer liggen voor Oranje.

Voor het EK in 2024 zijn maar liefst 24 tickets te verdelen, waarvan er één bestemd is voor gastland Duitsland. De kans lijkt dan ook klein dat een echt topland een ticket misloopt, maar Oranje moet er wel degelijk voor oppassen. Een nederlaag zou zomaar eens voor een rampscenario kunnen zorgen.

Nederlaag Oranje

Nederland zal er maandagavond alles aan moeten doen om een nederlaag tegen Griekenland te voorkomen. Wanneer er verloren wordt, dan heeft de ploeg van Ronald Koeman een plek bij de eerste twee niet meer in eigen hand. Een plek die recht geeft op een ticket voor het EK. In het geval van een nederlaag heeft Griekenland voldoende aan een gelijkspel tegen het al reeds geplaatste Frankrijk. Mochten de Fransen gewoon hun sportieve plicht doen en Nederland verliest in Athene, dan is plaatsing nog te halen via overwinningen op Ierland en Gibraltar. Daarvoor moet Oranje niet te dik verliezen, zodat men een beter onderling resultaat houdt ten opzichte van Griekenland. Een nederlaag groter dan 3-0 zou dan ook een ramp zijn voor Oranje.

Gelijkspel Oranje

Een gelijkspel zou voor Oranje een goed resultaat zijn. Daarmee blijft het verschil met Griekenland weliswaar drie punten, maar Nederland heeft een wedstrijd minder gespeeld. Zelfs als de Grieken dan winnen van Frankrijk, dan volstaan voor Oranje winstpartijen op Ierland en Gibraltar. Verliest Griekenland van Frankrijk, dan kan Nederland zelfs nog een slippertje maken.

Winst Oranje

Dit is het allerbeste scenario voor Oranje. Bij winst is de ploeg van Koeman zo goed als zeker geplaatst voor het eindtoernooi in Duitsland. Bij een overwinning komt Oranje op twaalf punten uit zes duels, terwijl Griekenland datzelfde aantal dan heeft uit zeven duels. Met wedstrijden tegen Ierland en Gibraltar dan nog op het programma moet het wel heel raar lopen wil Oranje nog een ticket mislopen. Bovendien eindigen de Grieken nog met een lastige thuiswedstrijd tegen Frankrijk. Daarnaast is het onderlinge resultaat van Oranje ook nog eens in het voordeel, wat bij een gelijk aantal punten de doorslag geeft.

Vangnet voor Oranje

Oranje heeft nog altijd de play-offs in de Nations League achter de hand, die pas in maart 2024 plaatsvinden. Mocht het helemaal misgaan voor Nederland dan zit de ploeg van Koeman in ieder geval in Pad A. Op basis van de huidige standen zou Polen dan als tegenstander uit de bus rollen in de halve finale en wacht in de finale een mogelijk ontmoeting met de winnaar van Kroatië-Estland. Voor Nederland is het doemscenario mogelijk als men zelf verliest van Griekenland, die nog een punt pakken tegen de Fransen en Kroatië in zijn groep niet bij de eerste twee eindigt.

Oranje-feestje in opstellingen AC Milan-Liverpool

Gaat Nederland zich plaatsen voor het EK?

  • Ja, dat verwacht ik wel
  • Nee, dat verwacht ik niet
73+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:28
12+
‘Priske neemt drastisch Bijlow-besluit’
09:13
13+
Van der Gijp laakt overbodige Ajax en PSV-transfer
08:56
21+
Priske trekt pijnlijke Feyenoord-conclusie: “Simpel en logisch”
08:40
67+
‘Grof UEFA-schandaal bij Monaco – Barcelona’
08:25
63+
‘Transferblunder voor ‘overschatte’ Weghorst’
08:10
46+
Opgeleefde Ajacied oogst lof: “Had hem bijna afgeschreven”
07:54
138+
‘Eredivisie-ramp voor Feyenoord’
07:38
227+
‘Gigantische trainersblunder Feyenoord én Ajax’
07:17
1391+
‘Bliksemsnel vertrek voor Mo Ihattaren’
23:31
138+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
116+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
410+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
24+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
351+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
159+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
76+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
160+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
103+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
337+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
224+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie