Exclusief inkijkje in documentaire over ‘vergeten’ blok beton dat Johan Cruijff bestreed

Foto: Exclusief inkijkje in documentaire over ‘vergeten’ blok beton dat Johan Cruijff bestreed

Wijlen Leo Ehlen (62) speelde honderden wedstrijden voor onder meer Roda JC. Hij vocht duels uit met voetbalgrootheden als Johan Cruijff, Rob Rensenbrink en Wim Kieft. Op 16 november wordt er een film over het leven van dit verdedigend blok beton gepresenteerd. SoccerNews heeft de documentaire exclusief voor de première in november al mogen zien.

Interview met documentairemaker Jack Huntjens over Roda JC-verdediger Leo Ehlen

Broeksittard. Een buurt in de Zuid-Limburgse fusiestad Sittard-Geleen waar huidig Eredivisionist Fortuna resideert. Maar waar in het verre verleden ook een illustere voetballer geboren werd: Leo, ‘Lei’ voor intimi, Ehlen. Veelal woonachtig bij zijn oma, groeide hij als kind op tussen het ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Daar waar eind jaren vijftig, begin jaren zestig de straat hét walhalla was voor kinderen.

Ehlen voetbalde en haalde er kattenkwaad uit. Juist tijdens dat trappen tegen een bal, in clubverband ging hij dat bij de roemruchte amateurclub Almania doen, bleek dat de Limburger dáár behoorlijk talent voor had. Dat leidde uiteindelijk tot een overgang naar de profs van Fortuna Sittard, in 1974 om precies te zijn.

WK-doelpuntenmaker Dick Nanninga

Een jaar later zette hij echter zijn handtekening onder een contract bij provinciegenoot Roda. Hier voetbalde hij samen met Dick Nanninga, Theo de Jong, Eugene Hanssen en Roger Raeven. Beelden in de documentaire, gemaakt door voetbalhistoricus van De Foesbalbuun Jack Huntjens (foto onder) en George America (Aconvert), laten zien hoe Ehlen keihard verdedigde maar ook beschikte over een uitstekende dieptepass en dus spelinzicht.

“Roda JC heeft in het rijke verleden hele grote namen als voetballers in de gelederen gehad”, legt Huntjens thuis aan de keukentafel uit. “Leo Ehlen was er ook zo eentje, maar is een beetje een ‘vergeten’ held als je begrijpt wat ik bedoel. Wij willen hem dat podium geven dat hij verdiend heeft, daarom deze documentaire.”

Voetbalhistoricus Jack Huntjens wijst naar een foto van Leo Ehlen in actie tegen Ajax.

Europa Cup tegen het roemruchte Anderlecht

Zo was er in 1976 het voor vele Roda JC-fans onvergetelijke tweeluik met RSC Anderlecht in de Europa Cup. In Brussel verloren de Kerkradenaren nipt, ondanks dat zij tegen de ploeg van voetbalgrootheden als Arie Haan, Rob Rensenbrink, Peter Ressel en doelman Jan Ruiter uitstekend partij hadden geboden. Roda probeerde zich in het thuisduel alsnog te plaatsen voor de volgende ronde, maar ondanks een spannende wedstrijd lukte dat niet.

Ehlen had álles gegeven wat hij maar kon als noeste achterhoedespeler. Zijn voormalige teammaten John Meuser, Johan Toonstra en Huub Smeets vertellen er tijdens interviews voor de camera smakelijk over. Maar zeggen daar dan ook bij dat Ehlen behalve een goede voetballer buiten het veld ook een fijn mens was. Waarmee je kon lachen, een biertje drinken en het tot diep in de nacht laat kon maken.

Daags daarna stond dan vaker een training, met soms een duurloop, op het programma. Iets waar de hoofdrolspeler in kwestie, in de winter van 2016 overleden aan een verschrikkelijke ziekte, een hekel aan had. Voor hem telde maar één ding: wedstrijden voetballen, immer en altijd op het scherp van de snede. Dán was Ehlen, die vanwege zijn onverzettelijkheid de ‘Neeskens van Roda’ werd genoemd, op zijn beste.

Interesse van PSV

PSV en het roemruchte FC Köln hengelden nog naar zijn diensten, maar Ehlen wilde eigenlijk niet ver van huis zijn. Liever dicht bij zijn roots en familie dan ergens in een gastgezin. Na zijn succesvolle tijd in Kerkrade, koos hij nog om bij SV Thor Waterschei, het tegenwoordige Racing Genk, te gaan ballen. Juist ja, vlak over de grens in Belgisch-Limburg. Dus niet al te ver van waar hij vandaan kwam.

Waar de voor hem zo bekende mijnwerkersmentaliteit nog heerste. Waar niemand zich zomaar repte met enige kapsones of ander gek gedrag ook. Na zijn carrière runde Ehlen café ‘t Huikske in Broeksittard. Tijdens thuiswedstrijden van ‘zijn’ Roda JC liet hij zich nog weleens zien in het Parkstad Limburg Stadion, zoals zijn zoon Leon verhaalt in de komende docu.

De jonge Sittardenaar had een pilaar gezocht die zijn vader als waardering voor zijn negen seizoenen trouwe dienst aldaar van de club had moeten krijgen. Wat ze toentertijd echter ook deden, de herdenkingspilaar voor Ehlen was nergens te vinden. “Of stond die in de kruipruimte?” werd er nog gekscherend ergens opgeschreven.

De persoon en voetballer Leo Ehlen wordt in de documentaire goed neergezet. Op zaterdag 16 november wordt deze film in, hoe toepasselijk, Café De Aftrap in het centrum van Kerkrade voor het eerst live aan publiek vertoond.

Kende jij Leo Ehlen?

  • Ja, ik wel
  • Nee, maar nu wel
41+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:00
23+
‘Van Nistelrooij neemt grote beslissing’
18:47
26+
Dát was de ‘doorslaggevende factor’ voor ontslag Ten Hag: “Mysterie geweest”
18:29
72+
Ajax zeer onaangenaam verrast door opvallende actie Real Sociedad
18:08
9+
Verloren zoon Balotelli keert terug in de Serie A
17:50
62+
Brobbey of Weghorst in De Klassieker? “Ruimte benutten achter Feyenoord-defensie”
17:31
90+
‘Farioli minacht de Ajax-supporters’
17:11
49+
Oosting: “Daarin moest Wout ons verder brengen”
17:00
41+
Exclusief inkijkje in documentaire over ‘vergeten’ blok beton dat Johan Cruijff bestreed
16:59
3+
Voorbeschouwing Tottenham Hotspur – Manchester City: Welk Manchester City gaan we zien in de EFL Cup?
16:51
33+
Feyenoord neemt voor Klassieker afscheid van Geertruida
16:32
318+
Ontslag levert Ten Hag vele miljoenen op
16:13
83+
‘Ajax wendt conflict af met nieuwe rvc’
16:00
821+
Vermoedelijke opstelling Ajax tegen Feyenoord: Farioli wisselt wéér flink
15:59
20+
Voorbeschouwing Feyenoord – Ajax: Eerste Klassieker voor Priske en Farioli
15:59
0+
Voorspelling Feyenoord – Ajax: Doelpuntrijke Klassieker
15:49
157+
Van Gelder pakt Woerts keihard aan: “Speelt een vreemde rol”
15:29
159+
‘Vinícius weet Ballon d’Or-uitslag en is niet aanwezig in Parijs’
15:12
352+
Aanvoerder Fernandes reageert op ontslag Ten Hag
15:01
241+
‘Wintertransfer Reijnders naar absolute topclub’
13:44
102+
Oud-Feyenoorder Boëtius keert op proef terug in Eredivisie
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie