Dolend Ajax denkt te simpel over crisis

Foto: Dolend Ajax denkt te simpel over crisis

Steven Bergwijn en Maurice Steijn stonden zondagmiddag na afloop van het verloren duel met FC Twente (3-1) kwaad voor de camera. Beide mannen waren van mening dat het team, voornamelijk in de eerste helft, niet hard genoeg had gewerkt en dat dit de komende weken dan ook snel beter moet worden. Als het probleem echter zo aan de oppervlakte lag, had de oefenmeester het binnen een mum van tijd opgelost.

Hoofdpijndossier voor Steijn bij Ajax

Wie Ajax de voorbije maanden heeft gevolgd, ziet dat de situatie een stuk complexer is dan velen denken. De regel ‘onrust in de bestuurskamer druppelt langzaam richting het veld’ is op het huidige Ajax als geen ander van toepassing. Met Jan van Halst als interim algemeen directeur en Sven Mislintat, waarbij grote twijfels over zijn functioneren overheersen, is het duidelijk dat Ajax momenteel geen rechte lijn omhoog te pakken heeft. Achter de schermen oefent naar verluidt Alex Kroes, de toekomstige algemeen directeur van de club, al de nodige druk op mensen uit en wordt er binnen Ajax daardoor een soort derde pad uitgestippeld.

Steijn moet het er allemaal maar mee doen. De hoofdtrainer kwam deze zomer naar Ajax toe, omdat hij een aanbod van een Nederlandse topclub simpelweg niet kon weigeren. Terecht ook, want een dergelijke stap leek voor hem de komende jaren niet erin te zitten. Dat hij het grote risico loopt dat hij nog voor de kerst zonder club zit, zal hem weinig hebben uitgemaakt. In het verleden liet hij bij onder meer bij ADO Den Haag en Sparta Rotterdam zien dat hij voor dat niveau een uitstekende hoofdtrainer is, waardoor hij in de toekomst altijd nog de mogelijkheid heeft om naar een club van een dergelijk kaliber te gaan. Het is dan ook ‘de dood of de gladiolen’.

Probeersels tegen FC Twente

Voorlopig lijkt de kans het grootst dat het ‘de dood’ wordt. Het huidige team van Ajax is namelijk al wekenlang los zand. Tegen Fortuna Sittard maakten de Amsterdammers al geen goede indruk en waren ze in elke linie zoekende naar de juiste balans. In het duel met FC Twente bleek de situatie nog ingewikkelder in elkaar te zitten. Jay Gorter bewees nog maar eens dat hij een twijfelachtige doelman is, die elk seizoen op mindere momenten te betrappen valt. En de achterhoede die hij voor zich had, bestaande uit Devyne Rensch, Josip Sutalo, Jorrel Hato en Borna Sosa, mist nog altijd simpelweg een leider. Sutalo kan dat worden, maar moet daarvoor eerst zelf in een ritme komen.

Op het middenveld en in de aanval werden twee verrassende keuzes gemaakt. Zo mocht Sivert Mannsverk op het middenveld plaatsnemen. De Noor is de vervanger van Edson Álvarez en moet voor de balans zorgen, maar deed het tegen FC Twente zeer teleurstellend. Vooral in balbezit is het 21-jarige talent bepaald niet comfortabel, waarmee Ajax in de opbouw telkens een man minder heeft. Als hij in verdedigend opzicht dan nog zijn mannetje had gestaan, dan hadden mensen hem dat wel vergeven. Maar ook dat was niet het geval. Er bleef daardoor weinig over van de aankoop waarvan Ajax zo vurig hoopt dat hij in Amsterdam gaat slagen.

De keuze op de rechtsbuitenpositie viel, als dat kan, nog ongelukkiger uit. Chuba Akpom kreeg van Steijn aan die kant de gelegenheid om zichzelf in het basisteam te spelen. Voor de aanvaller was het bepaald geen eenvoudige middag. Niet alleen heeft hij niet het talent om een tegenstander te passeren, ook heeft hij met zijn kwaliteiten niets van wat Ajax normaal op die positie heeft staan. Het maakte het statische spel waar Ajax al maanden last van heeft, alleen maar groter, waardoor FC Twente figuurlijk gezien een kans voor open doel kreeg om het spel te domineren en de tegenstander van het kastje naar de muur te sturen.

Josip Sutalo baalt flink na het duel met FC Twente.

Noodplan in Amsterdam in werking

Het werk dat Steijn gedurende de huidige weken verricht, hoort normaal gesproken in de voorbereiding thuis. Zo kozen Arne Slot bij Feyenoord en Peter Bosz bij PSV ervoor om deze zomer spelers op verschillende posities te proberen, om zo een beeld te krijgen van wat er mogelijk is. De oefenmeesters profiteren momenteel flink van dat werk, want naast de vastigheden kunnen ze binnen hun team momenteel ook het een en ander schuiven. Het maakt de selecties breed en in staat om blessures en schorsingen op te vangen. Steijn zal jaloers naar die situatie kijken, want de hoofdtrainer heeft al moeite om een fatsoenlijk elftal op de been te brengen.

Bergwijn en Steijn vragen om tijd en lieten voor de camera weten dat er harder gewerkt moet worden. Daar ligt echter het fundament van het probleem niet. De spelers die Sven Mislintat heeft binnengehaald, voldoen gewoonweg niet aan het hoge niveau waarop Ajax een aantal jaren geleden zat. De huidige selectie is ondermaats, heeft nóg minder leiders dan vorig seizoen, is niet goed op elkaar afgestemd en kent te veel spelers zonder Ajax-DNA. Steijn zal de komende weken dan ook het noodplan in werking stellen met hoogstwaarschijnlijk een ander systeem. De supporters zullen het niet leuk vinden, maar alles beter dan de huidige positie in het rechter rijtje van de Eredivisie.

Gaat het dit seizoen met Ajax nog goed komen?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik verwacht het niet
549+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:28
3+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
8+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
30+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
3+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
33+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
16+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
90+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
42+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
305+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
132+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
21+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
121+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
43+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
40+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
89+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
271+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
293+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
85+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
19+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
51+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie