Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Nederland

-

Turkiye
6 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Dominant Oranje stuurt Roemenië zonder al te veel moeite naar huis

Foto: Dominant Oranje stuurt Roemenië zonder al te veel moeite naar huis

Het Nederlands elftal heeft de achtste finale tegen Roemenië met 0-3 gewonnen. Na twee treffers laat in de tweede helft liet Oranje zien een maatje groter te zijn dan zijn tegenstander.

Wedstrijdverslag Roemenië – Nederland

Precies een week geleden ging het mis voor het Nederlands elftal tegen Oostenrijk (2-3), al was het al zeker van de knock-outfase. Ondanks de teleurstellende derde plaats in de groep lootte het op papier gunstig tegen Roemenië en ook nog aan de gunstige kant van het schema. Het treffen met het Alpenland was ook het duel van de vroege wissel van Joey Veerman, die daarmee uit de ploeg leek te vallen. Lutsharel Geertruida en Donyell Malen kregen toen de kans, Ronald Koeman liet echter al weten in aanloop naar de wedstrijd tegen Roemenië niet veel wisselingen door te voeren in vergelijking met het gebruikelijke basisteam.

Zoals verwacht keerde Denzel Dumfries terug op de rechtsbackpositie. Malen werd terug naar de bank verwezen, nadat hij tegen Oostenrijk ongelukkig speelde en zelfs een eigen goal maakte. Koeman koos voor een grote verrassing op rechts met Steven Bergwijn. De Ajacied maakte nog geen enkele minuut op dit EK en mag het dit keer laten zien vanaf de aftrap. Naast Malen wordt daarmee ook Jeremie Frimpong afgetroefd. Op het middenveld speelt Xavi Simons weer als tien en krijgt Tijjani Reijnders een meer controlerende rol. Bij de Roemenen kennen we vooral oud-Ajacied Razvan Marin. Ze eindigden knap bovenaan in Groep E, al was dat wel met evenveel punten als de andere drie landen in de groep.

Na de Oranjestoet door München zagen de Nederlandse supporters dat Roemenië een grote gele muur had opgetrokken in de Allianz Arena. De Roemenen starten nog fel. Een voorzet van Marin kon worden weggekopt door Dumfries, voordat Ianis Hagi gevaarlijk kon worden. Oranje probeerde het via Simons, maar zijn inzet kan makkelijk gepakt worden door Nita. De creatieveling vond vervolgens Memphis Depay met een handig passje. De aanvaller stuitte op de doelman, al stond hij daarbij in buitenspelpositie.

Openingstreffer Cody Gakpo tegen Roemenië

Roemenië werd vervolgens gevaarlijk via Dennis Man, de speler van Parma trok naar binnen om vervolgens hard over het doel van Bart Verbruggen te schieten. Bergwijn kreeg last na een tackle van Marius Marin, maar kon strompelend toch verder. In de twintigste minuut werd Cody Gakpo aangespeeld door Simons. De aanvaller van Liverpool kapte naar binnen en troefde voormalig ADO Den Haag-verdediger Andrei Ratiu af. Doelman Florin Nita kon net niet bij het schot in de korte hoek, dat er via de paal in ging: 1-0. Zo was het wéér Gakpo die de Oranje-fans in extase bracht. Met zijn derde treffer is hij toch de uitblinker van het Nederlands elftal dit EK.

Daarna pakte Nederland de controle en ging het op zoek naar meer. Na een corner kopte Stefan de Vrij in het zijnet. Na een fraaie aanval bereikte Reijnders met een goede pass de opgestoomde Dumfries. Radu Dragusin kon met een sliding voorkomen dat Memphis werd bereikt, die anders vlak voor de goal kon intikken. Dumfries kwam vervolgens hard in botsing met Vasile Mogos. De Roemeense linksback kreeg daarbij last van zijn borstkas en moest vervangen worden. Bogdan Racovitan nam zijn plaats over.

Dumfries speelde goed en bracht vervolgens Simons in stelling. Deze grote kans schoot de middenvelder van RB Leipzig echter naast. Roemenië kwam er vlak voor het rustsignaal nog één keer uit. Bart Verbruggen had echter geen moeite met de inzet van Denis Dragus. Zo gingen de ploegen rusten met een 0-1 tussenstand, bij Oranje zal toch het gevoel heersen dat de marge van één treffer aan de magere kant is.

Goal Oranje afgekeurd

Na rust betrad Donyell Malen het veld. Hij verving Steven Bergwijn, die aan het einde van de eerste helft een blessure opliep. Dat betekende dat er voorin meer snelheid lag, waarmee Oranje het de Roemenen lastig hoopte te maken. Malen werd direct gevaarlijk. Vroeg in de tweede helft kreeg de Dortmund-aanvaller een kopkans, maar hij kopte net over het doel.

Het feest leek in München pas echt te kunnen losbarsten toen Gakpo de 0-2 leek te maken. Malen tikte een voorzet aan, waardoor Gakpo in scoringspositie kwam. De Liverpool-speler werkte de bal binnen, een kort moment van vreugde volgde Na overleg met de VAR keurde arbiter Felix Zwayer de treffer terecht af. Het tweede doelpunt leek maar niet te willen vallen, ook niet na de afgekeurde treffer van Gakpo.

Xavi Simons kreeg zo bijvoorbeeld aan aantal kansen om te schieten, maar het lukte de jonge aanvaller niet de bal te controleren. Gakpo werd nog een aantal keer gevaarlijk en Memphis kreeg het ook meermaals niet voor elkaar om de score uit te breiden. De Roemenen werden aan de andere gelukkig amper gevaarlijk, maar Oranje zal geweten hebben dat de ploeg aan één moment genoeg had.

Doelpunten Donyell Malen tegen Roemenië

De creativiteit van het Nederlands elftal stokte, waarna Ronald Koeman besloot een aantal wissels door te voeren. Nathan Aké en Jerdy Schouten verlieten het veld, Micky van de Ven en Joey Veerman kwamen erin. Dat oogde gek, gezien Aké en Schouten een sterke pot speelden. Toch gaven Van de Ven en Veerman de ploeg aanvallende impulsen. Veerman kwam zelfs heel dichtbij de 0-2, maar zag zijn inzet net langs glijden.

Uiteindelijk werd Malen de man van de tweede helft. Memphis kreeg de bal na een ingooi niet onder controle en tikte de bal door richting de achterlijn. Gakpo sprintte erheen en hield de bal ternauwernood binnen. Met de punt van de schoen werkte de maker van de 0-1 de bal voor, waar Malen alert was en de bal binnenschoot. Dat was voor Roemenië de nekslag.

Malen deed er in de blessuretijd nog een schepje bovenop: na een mooie solo in de counter schoot de Dortmund-aanvaller de 0-3 onberispelijk tegen de touwen. Daarmee bereikt Oranje zijn doel: de kwartfinales. Het duurde even voordat Roemenië werd gekraakt, maar het resultaat mag er zijn. Op naar meer!

Malen moet altijd starten in Oranje.

  • Mee eens, wat een speler.
  • Nee, er zijn betere opties.
40+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie