Doorbraak Osman bij Feyenoord heeft zure bijsmaak

Foto: Doorbraak Osman bij Feyenoord heeft zure bijsmaak

Ibrahim Osman is aan het doorbreken bij Feyenoord. De huurling van Brighton & Hove Albion heeft in de formatie van trainer Brian Priske snel een basisplaats veroverd en laat zich nu in steeds langere periodes zien. Het Legioen begint al te smullen als de bal richting de rechtsbuiten gaat en Osman zijn onnavolgbare sprints inzet. Maar toch blijft de doorbraak van Osman bij Feyenoord een zure bijsmaak houden. Want het blijft krachtig, maar kort.

Opinie: Feyenoord heeft met Ibrahim Osman snelle buitenspeler binnengehaald, maar had daar eigenlijk niet aan moeten beginnen

In een analyse hadden we op basis van statistieken eerder al gesteld dat Osman verder is dan Yankuba Minteh bij hun entree bij Feyenoord. Dat lijkt er ook langzaam uit te gaan komen in Rotterdam nu. Waar de Gambiaanse rechtsbuiten moeite had met de aanpassing en pas echt na de winterstop zijn doorbraak beleefde, zit de Ghanese rechtsbuiten nu al tegen zijn doorbraak aan. Het lijkt erop dat hij het niveau dat Minteh bij zijn laatste Feyenoord-wedstrijden toonde begint aan te tikken.

We kunnen het Minteh niet kwalijk nemen dat hij na een jaar al gevlogen is uit De Kuip. Hij ontwikkelde met zijn rappe benen en onvermoeide inzet tot publiekslieveling in De Kuip, maar wist ook dat hij onder contract stond bij Newcastle United. Feyenoord huurde hem voor een seizoen, zonder optie tot koop of wat dan ook dat hem langer kon laten blijven in Rotterdam. Als hij een absoluut topseizoen had gedraaid had hij nu bij Newcastle in de basis gestaan. Bij een uitstekend seizoen, zoals we de vorige jaargang kunnen bestempelen, plukt ook Newcastle de vruchten ervan. Door hem voor ruim 35 miljoen aan Brighton te verkopen. Graag gedaan, Newcastle.

Het Legioen houdt de adem in als Ibrahim Osman aanzet. Maar moet hij wel spelen in De Kuip?

Huurspelers zonder optie tot koop, graag gedaan?

Of ja, eigenlijk niet zo graag gedaan. Want huurspelers zonder optie tot koop bij Feyenoord is een doorn in mijn oog. Je maakt spelers beter voor een ander die daarna zelf de speler kunnen zien schitteren in hun shirt, of de speler voor een miljoenenbedrag doorverkopen. Feyenoord zelf houdt er niets aan over, behalve een wrange nasmaak.

Toch lijkt Feyenoord niet geleerd te hebben van de Minteh-case. Hij was net doorgebroken bij Feyenoord en het moment van profiteren kwam er nooit. Ook was Minteh niet zo goed dat hij een bijdrage leverde aan een mogelijk kampioenschap of sterke Europese prestaties. Misschien nog wel belangrijker: huurspelers staan het eigen kapitaal in de weg. Eigen opgeleide spelers of spelers die je voor miljoenen hebt gehaald en minuten moeten maken, delven het onderspit.

Huurspelers drukken het eigen kapitaal

Spelers als Anis Hadj Moussa, Luka Ivanusec en de verhuurde Leo Sauer zijn nu de dupe van dit soort huurconstructies. Feyenoord was vorige zomer maanden bezig met de komst van de Kroatische buitenspeler bijvoorbeeld. Dat geduld werd beloond en hij liet al glimpen van zijn kwaliteiten zien. Tijd dus om hem voor langere tijd in de basis te zien. Net als de gekochte talenten Hadj Moussa (22) en Sauer (18).

Maar nee, daar staat Osman. Leuk om te zien die snelle rushes, maar bij elke goede actie heb ik ook die vervelende gedachte in mijn achterhoofd: de volgende zomer is hij weer weg. Ik hoop met heel mijn hart dat Osman sneller doorbreekt dan Minteh en Feyenoord naar Champions League-successen en het kampioenschap leidt.

Dan speelt Osman volgend seizoen in een Brighton-shirt en is die club helemaal in de roze wolken. Feyenoord heeft de nasmaak dan verzacht en zal bij de volgende onderhandelingen met inmiddels vriend Brighton wat meer afdwingen middels clausules of misschien wel een optie tot koop. Want in alle ander gevallen vind ik dat Osman lekker smaakt, maar vooral een hele zure bijsmaak heeft.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op Spanje, FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected]

Zou jij huurspeler Osman hebben gehaald?

  • Ja, natuurlijk
  • Nee, staat eigen spelers in de weg
188+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:00
0+
Vermoedelijke opstelling PSV: breinbreker voor Bosz
13:50
3+
Mourinho clasht met ‘huilende’ journalisten: ‘Deze vraag verwachtte ik al’
13:35
9+
Kenneth Perez: ‘Minimumlijers’ bij PSV
13:20
7+
Miedema sluit zich aan bij brandbrief: ‘Middelvinger naar het vrouwenvoetbal’
13:05
168+
Go Ahead-trainer over sterspeler Feyenoord: ‘Hij is verrot, duwen, knijpen, irriteren’
12:48
27+
“Priske was al bijna dood en begraven..”
12:33
33+
Mossou noemt opvallende naam als ‘tactisch beste trainer van Eredivisie’
12:16
35+
Weer ophef rond amateurvoetballer Elia: ‘Me nog nooit zo onveilig gevoeld op het veld’
12:00
188+
Doorbraak Osman bij Feyenoord heeft zure bijsmaak
11:45
57+
Jans rekent af met stelling: “Ron Jans is géén toptrainer”
11:30
65+
Nieuwe Champions League-tegenvaller voor PSV
11:19
72+
Gekwetst PSV moet miljoenenhobbel nemen in Parijs
11:15
42+
‘Eredivisie-parel’ valt op bij Heracles – Ajax: “Snel en dynamisch”
10:58
125+
Ajax-trainer laakt Feyenoord-ophef
10:43
146+
‘Grote PSV-zorgen om Jerdy Schouten’
10:28
138+
‘Farioli staat voor noodzakelijke Ajax-ingreep’
10:13
41+
Twijfels over keuzes Bosz: “Het is bijna niet normaal”
09:56
150+
‘Tegenslag voor Frenkie de Jong’
09:41
43+
“Waren blij dat Weghorst startte in plaats van Brobbey”
09:26
194+
Van Hanegem: “Feyenoord liet toptalent lopen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie