Nederland opnieuw van belabberd niveau, Duitsers kennen geen genade

Voor de tweede keer in enkele dagen tijd wist Nederland niet te overtuigen in de Nations League. Was er op vrijdag nog het 1-1 gelijkspel in en tegen Hongarije, deze keer was Duitsland te sterk in München. In de eerste helft werd een belabberd spelend Oranje nog geholpen door de VAR. Na rust was het spel van de Nederlanders beter, maar het resultaat niet.

Nederland met Brobbey in de spits tegen Duitsland

Enkele dagen na het gelijkspel tegen Hongarije was er voor het Nederlands elftal van bondscoach Ronald Koeman de mogelijkheid op sportieve revanche. In de Allianz Arena in München wachtte Duitsland als tegenstander. De leider in groep 3 van League A won afgelopen weekend van Bosnië en Herzegovina. Bij een eerder treffen in de Johan Cruijff Arena eindigde het tussen Nederland en Duitsland in 2-2.

Koeman koos voor dezelfde switch als in het eerste duo aan Nations League-wedstrijden: tijdens het treffen met de Duitsers stond opnieuw Brian Brobbey in de basis als spits. In de verdediging ontbrak de geschorste aanvoerder Virgil van Dijk. Micky van de Ven schoof naar binnen en nam diens plaats in, terwijl de jeugdige Jorrel Hato op de linkerflank stond.

De Duitse bondscoach Julian Nagelsman koos met Tim Kleindienst (29), Jamie Leweling (23), Aleksandar Pavlović (20), Angelo Stiller (23) voor een aantal opvallende namen in de basis. Voor aanvang van de wedstrijd werden de overleden Dieter Burdenski en Johan Neeskens herdacht met een minuut stilte.

Blunderende Nederlandse defensie gered door controversiële VAR-beslissing

Oranje begon enorm slordig aan de wedstrijd en leed in anderhalve minuut tijd meerdere malen balverlies. Nog voor de tweede minuut was verstreken, kwam Duitsland op voorsprong. Hato en Van de Ven kwamen in de problemen en de afvallende bal kwam voor de voet van Leweling. Die haalde uit met links en de buitenspeler zag de bal via het been van aanvoerder Stefan de Vrij achter Bart Verbruggen belanden.

De VAR haalde scheidsrechter Slavko Vinčić naar de zijlijn om te beoordelen of de buitenspelpositie van Serge Gnabry hem voordeel had geboden in het afpakken van de bal van Hato. De Sloveense leidsman oordeelde dat de Duitse buitenspeler inderdaad buitenspel in zijn voordeel had benut. Vinčić keurde de treffer af en Nederland kwam goed weg.

Na tien minuten kwam er een volgende Duitse kans. Deze keer pareerde Verbruggen de inzet van linksback Maximilian Mittelstädt. De grip van de thuisploeg op het duel was stevig, maar naarmate de eerste helft vorderde kwamen de Nederlanders iets beter in het spel. Na een klein half uur volgde echter opnieuw een levensgrote mogelijkheid voor Leweling. Deze keer lag De Vrij in de weg op de doellijn.

Van de Ven was de volgende die de tegenstander in het zadel hielp. Deze keer was het Kleindienst die nipt langs de paal schoot. De mannen van Koeman bleven volharden in de opbouw vol foutenlast. Duitsland had echter genade met de Nederlanders, waardoor een miraculeuze ruststand van 0-0 op de tabellen stond.

Koeman grijpt in tijdens rust, Reijnders en Timber maken plaats

Voor bondscoach Koeman het signaal om wissels door te voeren tijdens de theepauze. Tijjani Reijnders en Quinten Timber bleven achter in de kleedkamer, Donyell Malen en Mats Wieffer kwamen erbij. Malen schoof naar de rechterflank, Xavi Simons kwam achter Brobbey te staan. In de eerste minuten van de tweede helft leek Nederland meer grip te krijgen op de wedstrijd.

Toch was de eerste kans van het tweede bedrijf voor Duitsland. Gnabry besloot vanuit vrije positie hoog over. Na een dik kwartier in de tweede helft kwamen de Duitsers dan alsnog op voorsprong. Een corner kwam via de kluts voor de rechtervoet van Leweling te liggen en de debutant dacht niet na. De flankspeler ramde de bal in het dak van het Nederlandse doel.

Simons raakt de lat, Malen ook dichtbij gelijkmaker, Nederland verliest

Uit het niets kwam Nederland heel dicht bij de gelijkmaker. Met nog een kwartier te spelen combineerde Simons met Hato, waarna de buitenspeler een schot van afstand op de lat uiteen zag spatten. Aan de andere kant kreeg Mittelstädt nogmaals de mogelijkheid te scoren, maar via een Nederlands been ging de bal nipt naast.

In de slotfase zette Oranje alles op alles, met onder meer De Vrij die als extra spits mee naar voren trok. Een afstandsschot van Malen werd gekeerd door Oliver Baumann. Tot verder gevaar kwam Nederland niet meer in de resterende minuten. 1-0 was de eindstand na een mager duel.

Duitsland leidt de groep nu met tien punten, zowel Nederland als Hongarije volgen daarachter met vijf punten. Op 16 november treffen die twee landen elkaar in de Johan Cruijff Arena, waarna Koeman en co drie dagen later in Bosnië en Herzegovina aantreden voor de laatste groepswedstrijd. Eind maart vinden de kwartfinales plaats, waarvoor de nummers één en twee van iedere poule zich plaatsen. Van 4 tot en met 8 juni vinden vervolgens de finales van de Nations League plaats.

Vind jij Koeman nog steeds de juiste bondscoach voor Oranje?