Dumfries levert PSV mogelijk recordbedrag op

Foto: Dumfries levert PSV mogelijk recordbedrag op

Het Nederlands elftal sloot zondagmiddag zijn eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap winnend af. De ploeg van Frank de Boer gaf het laatste kwartier onnodig een 2-0 voorsprong uit handen, maar herstelde dit nog voor het laatste fluitsignaal. Denzel Dumfries bekroonde zichzelf als matchwinnaar en liet het Oranje-publiek alsnog met een goed gevoel huiswaarts keren.



De bondscoach kon vanwege de formatie vóór het toernooi al op veel kritiek rekenen van het Nederlandse publiek. De Boer is ervan overtuigd dat de huidige selectie het beste tot zijn recht komt in een 5-3-2 opstelling. Waar de meeste Nederlanders snappen dat het spelen van deze formatie tegen sterkere tegenstanders zomaar eens in het voordeel van het Nederlands elftal kan zijn, leek het tegen mindere tegenstanders een probleem te zijn om een mannetje minder in de aanval te hebben staan. Dat bleek eveneens in het duel met Oekraïne.

De mannen van De Boer begonnen, ondanks enkele pogingen van Oekraïne, voortvarend aan de wedstrijd en creëerden direct een kans voor Memphis Depay. In de eerste tien minuten dribbelde de smaakmaker van het Nederlands elftal pijlsnel richting het doel van de opponent en kon hij met zijn linkerbeen uithalen, maar schoot hij recht op de keeper af. De aanvaller bleef samen met Wout Weghorst gevaarlijk in de voorhoede en hield zijn directe concurrenten behoorlijk bezig met fraaie dribbelacties en sluwe steekpasses.


Het was voor Oranje echter lastig om tot daadwerkelijke mogelijkheden te komen. De Oekraïners hielden de verdediging behoorlijk gesloten en maakten het de tegenstander dan ook lastig. Aangezien het Nederlands elftal met twee aanvallers in het centrum speelde, stonden Memphis en Weghorst behoorlijk geïsoleerd tussen hun tegenstanders. Daarom moest de dreiging bovenal van de twee vleugelverdedigers komen die constant opkwamen. Door de wereldwedstrijd van Dumfries was Oranje vooral aan de rechterkant van het veld gevaarlijk.

Belangrijke Dumfries

De rechtsback van PSV kon zich geen beter debuut op een eindtoernooi voorstellen. Dumfries speelde tegen Oekraïne volledig naar zijn mogelijkheden en zorgde voor veel diepgang aan de rechterkant. Aangezien hij het loopvermogen heeft om grote afstanden te overbruggen, was hij bovendien snel genoeg terug om zijn verdedigende taken uit te voeren en Nederland op de rechtsbackpositie niet al te kwetsbaar te maken. Dumfries maakte echter pas écht het verschil in het aanvalsspel van Oranje.

De thuisploeg kreeg in de eerste helft meerdere kansen, maar verzuimde het om zichzelf op voorsprong te zetten. Dat deed Oranje alsnog in de tweede helft. Dumfries legde de bal tijdens een counter achter de verdediging van Oekraïne. Keeper Heorhij Boesjtsjan tikte de bal voor de voeten van Memphis heen, maar vergat deze naar de zijkant te stompen. In plaats daarvan belandde de bal voor de voeten van Georginio Wijnaldum die de hoek voor het uitkiezen had. De aanvallende middenvelder schoot vervolgens hoog raak.


Kort daarna kwam het Nederlands elftal ook op een 2-0 voorsprong. Wederom verliep de aanval via de rechterkant, waar Dumfries zichzelf leek vast te lopen. De vleugelverdediger bleef echter sterk doorgaan en kreeg de bal alsnog bij de vrijstaande Wout Weghorst. De aanvaller verdubbelde vervolgens de voorsprong. Het was niet het laatste wapenfeit van Oranje. Nadat het op een 2-2 gelijke stand kwam, kopte Dumfries de bal bij een voorzet van Nathan Aké prachtig met een stuit het doel in. Daardoor waren de drie punten alsnog voor het Nederlands elftal.

Genoeg verbeteringen



De rechtsback realiseerde zich na afloop dat hij zondagavond meer mogelijkheden kreeg om belangrijk te zijn voor Oranje. Zo kreeg Dumfries de bal in de eerste helft oog-in-oog met de keeper tegen de benen van de doelverdediger aan, terwijl hij deze vlak voor rust volledig vrijstaand verkeerd op zijn hoofd kreeg. “Het voelde meer als opluchting dat ik nog zo belangrijk kon zijn. Vandaar die ontlading bij die 3-2, want in de eerste helft had ik natuurlijk ook wel mogen scoren”, merkte Dumfries na afloop van het duel op.

Ook De Boer zag de kwaliteiten van Dumfries tegen Oekraïne naar voren komen. De bondscoach merkte tijdens de persconferentie op dat de PSV’er uitstekend in het systeem past en dat de verdediger diverse malen in het strafschopgebied van de tegenstander gevaarlijk was met zijn ijzersterke karakter. “5-3-2 kan heel verdedigend zijn, maar ook heel aanvallend. Dat laatste hebben we vandaag laten zien. We hebben veel op de helft van de tegenstander gespeeld en de backs kwamen continu in de zestien. Denzel had er wel drie kunnen maken.” 

Hoewel Oostenrijk en Noord-Macedonië zich de komende dagen zullen voorbereiden voor de kwaliteiten van Dumfries, is het voor die landen lastig om de angel uit het wapen van Oranje te halen. De verdediger beschikt over veel loopvermogen en is bijna niet bij te houden voor de tegenstanders. Bovendien kan hij het speltype de gehele wedstrijd volhouden, terwijl tegenstanders vermoeider raken. Het betekent dat Oranje de komende wedstrijden zeker in het laatste gedeelte van de wedstrijd een extra kwaliteit in huis heeft.

Groeiend prijskaartje

PSV zal de ontwikkelingen op het EK handenwrijvend in de gaten houden. Dumfries gaf eerder bij de Eindhovenaren aan deze zomer graag uit de lichtstad te vertrekken, terwijl PSV eveneens niet onwelwillend tegen een transfer aankijkt. Beide kampen weten dat het prijskaartje van Dumfries verder omhoog gaat wanneer de defensieve kracht op het eindtoernooi goed presteert, terwijl ook het aantal geïnteresseerde clubs een groei zal doormaken. Daardoor kan PSV de komende maanden wellicht miljoenen euro’s meer tegemoet zien.


Aangezien een zwaluw nog geen zomer maakt, moet de nummer twee van het afgelopen Eredivisieseizoen voorlopig afwachten hoe Dumfries het overige gedeelte van het toernooi presteert. Weet hij de komende weken echter het uiterste uit zijn kwaliteiten te persen, belangrijk te zijn met assists en doelpunten en met Oranje minimaal tot de kwartfinale van het EK te komen, dan kan hij rekenen op veel interesse van clubs uit buitenlandse topcompetities. Dat is voor PSV én Dumfries ogenschijnlijk het meest gunstigste scenario.

Aankomende donderdag wacht voor Oranje het duel met Oostenrijk, dat de zwaarste tegenstander uit de poule blijkt te zijn. Het land speelt dezelfde opstelling als het Nederlands elftal, waardoor supporters op een schaakpartij kunnen rekenen. Het is aan De Boer en Franco Foda, de bondscoach van Oostenrijk, om het verschil te maken. De Nederlands bondscoach weet na de wedstrijd tegen Oekraïne dat Dumfries in een grootse vorm steekt. Daarom zal De Boer op jacht naar de tweede overwinning Dumfries als eerste op het wedstrijdbord neerzetten.

Is Denzel Dumfries goed genoeg voor een topclub?

  • Ja, zonder twijfel
  • Nee, ik vind van niet
1276+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:19
13+
‘Koeman haat hem echt’
15:51
59+
Memphis Depay krijgt mokerslag
15:49
14+
Voorbeschouwing Fortuna Sittard – PSV: koploper moet wonden likken
15:13
53+
‘Arne Slot-drama bij Liverpool’
14:54
59+
Coëfficiëntendrama in aantocht na blamages PSV en Feyenoord?
14:36
34+
Priske ziet ondanks nederlaag ‘positieve punten’: “Die moeten we meenemen”
14:24
30+
Ihattaren dolgelukkig met nieuwe kans: “Heb een traantje gelaten”
14:14
55+
‘Onvoorstelbare Feyenoord-miskoop’
14:10
52+
Promes neemt duidelijk besluit over zijn rechtszaak
14:00
26+
Voorbeschouwing Feyenoord – NAC Breda: Kan Feyenoord zich revancheren?
13:55
118+
Perisic geeft update over zijn fitheid: ‘Het is aan de coach, maar…’
13:42
80+
Driessen velt zijn oordeel na CL-blamage: “De ontmaskering van PSV en Feyenoord”
13:22
0+
Koeman maakt voorselectie voor Nations League-duels bekend
13:09
28+
Nieuwe klus voor Van Bommel? “Ik zie wel wat in hem”
12:58
84+
Slot kijkt uit naar Feyenoord-rëunie: “Alleen maar mooie herinneringen”
12:58
2+
Voorbeschouwing Juventus – Napoli en Internazionale – AC Milan: Gevecht om koppositie in de Serie A
12:33
79+
Marktwaarde-crash bij Feyenoord? “Begint hoofdpijndossier te worden”
12:30
99+
Lichtpuntjes in de Feyenoord-duisternis
12:20
89+
Kritiek op psychiater Ihattaren na ‘bijzondere’ uitspraken
11:45
160+
‘Van der Gijp en Derksen gooien vaste Vandaag Inside-gast voor de bus’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie