Effectiviteit blijft noodzaak voor PSV, ook bij bestorming Kasteel

Foto: Effectiviteit blijft noodzaak voor PSV, ook bij bestorming Kasteel

PSV is inmiddels onderweg naar de wedstrijd op Het Kasteel zondag, maar in het achterhoofd zal ongetwijfeld nog altijd het teleurstellende gelijkspel – want zo voelden de spelers dat – in de Champions League tegen Sevilla zitten. Een resultaat van ‘eigen schuld, dikke bult’. Hoe hard dat ook klinkt, op De Herdgang zal men zich dat ook realiseren. Effectiviteit blijft een heet hangijzer.

Eindhovense club moet waken voor vroege dood in de Champions League, áls effectiviteit niet snel verbetert

Arsenal. Vooral de naam van die Engelse topclub werd op De Herdgang genoemd toen de loting voor het Europese miljoenenbal was geweest en de Eindhovenaren wisten wie de komende tegenstanders in het hoofdtoernooi zouden gaan worden. Ook de naam van regerend Europa League-winnaar Sevilla viel hier en daar nog.

Maar het Franse RC Lens? Ach, dat zou sowieso een niet al te sterke opponent gaan worden. “En die club ligt lekker dichtbij, dus dat is gunstig voor onze fans”, vertelde algemeen directeur van PSV Marcel Brands met een tevreden glimlach op zijn gezicht voor een tv-camera niet al te lang nadat de welbekende balletjes uit de lotingsbak waren gevist door een of andere bobo.

We zijn inmiddels echter begin oktober en de feiten zijn op dit moment toch ietsjes anders dan voorgesteld: Arsenal gaf PSV in Londen een lesje voetbal dat uiteindelijk in een 4-0 zege voor The Gunners eindigde. De Eindhovenaren kregen daarna het Spaanse Sevilla op bezoek, een uitdaging die volgens sommige kenners ‘wel goed zou komen’.

PSV kreeg dan wel in dik negentig minuten behoorlijk wat kansen, maar miste er simpelweg teveel. Aan effectiviteit ontbrak het dus. En bovendien werden er in de achterhoede behoorlijk wat fouten gemaakt waardoor er na het laatste fluitsignaal een 2-2 eindstand op het scorebord in het Eindhovense voetbalstadion stond.

RC Lens makkie

Een onnodig gelijkspel, dat voor zure gezichten zorgde bij de spelers én trainer Peter Bosz. Met een scheef oog keken zij ook naar de einduitslag van RC Lens tegen Arsenal op Franse bodem: 2-1. Een verrassing van jewelste dus. Of toch niet? Is die ploeg helemaal niet zo matig als men voorafgaand aan de start van de Champions League in Brabant had gedacht?

Het lijkt er in ieder geval heel sterk op dat PSV de komende wedstrijden vooral alleen maar naar zichzelf zal moeten kijken en zal moeten werken aan effectiviteit. Zeker als het om het afmaken van doelrijpe kansen gaat en het zeer scherp zijn voor het eigen doel om de aanvalsdrang van de spitsen van de tegenstanders te elimineren.

Laatste plaats

Dát is zelfs noodzaak geworden. Hoewel de kansen op een plaatsing voor de volgende ronde zeker nog niet verkeken zijn, zal er de volgende wedstrijd een goed resultaat behaald moéten gaan worden. Want RC Lens – door menigeen als zwakkere schakel bestempeld – is op dit moment immers koploper in de poule, gevolgd door Arsenal en Sevilla. PSV bungelt onderaan met maar één schamel puntje.

Maar eerst onder andere nog de moeilijke uitwedstrijd bij het goed presterende Sparta op Spangen. De bestorming van Het Kasteel zal zwaar gaan worden, gezien de prestaties van de Rotterdamse club in de voorbije maanden. De Eindhovense club zal bovendien ook in de competitie, waarin de Eindhovenaren tot op heden alle potjes hebben gewonnen, effectief moeten blijven.

Nederlaag dichterbij

Hoe langer je blijft winnen, hoe díchterbij een nederlaag immers kán komen. Dat kunnen de PSV’ers nu echter zeker niet gebruiken. Om de flinke portie zelfvertrouwen, opgebouwd in de Eredivisie, te behouden. Ja, dat PSV inmiddels wederom een titelkandidaat is, dat moge duidelijk zijn.

Daar heeft het team van Bosz, zeker op het middenveld en in de aanval, absoluut de kwaliteiten voor. In de kopjes van de spelers zal onderwijl blijven rondzingen dat het op het Europese toneel tot op heden nog niet echt allemaal lukt. Daar, in die voetbaltheaters, willen zij namelijk altijd graag het állerliefste kunnen shinen.

De PSV-formatie moet echter kunnen switchen, van héél sterke tegenstanders naar de wat mindere en weer terug. Dat vergt ook iets van het mentale vermogen. De Brabanders krijgen daarnaast in de competitie nog het zwaarste gedeelte te verduren. Tot op heden hebben de Eindhovenaren immers meer teams uit het spreekwoordelijke rechterrijtje moeten bestrijden.

PSV gaat niet overwinteren in de Champions League

  • Eens
  • Oneens
138+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie