EK 2024: de uitslagen van dinsdag (25 juni)

Op woensdag 25 juni werden er weer vier EK-duels afgewerkt. Oekraïne nam het op tegen België in Groep E, terwijl Slowakije met Roemenië streed. In Groep C kwam Tsjechië in actie tegen Turkije. Georgië nam het in diezelfde groep op tegen Portugal.

De uitslagen van vandaag op het EK 2024

Slowakije – Roemenië 1-1

Verwacht gelijkspel tussen Slowakije en Roemenië

Bij het zien van dit affiche dachten veel mensen al direct aan een salonremise. In deze vreemde groep, waar alle landen na twee duels op drie punten stonden, zouden zij allebei door zijn. In de eerste helft was het zeker niet saai: Ondrej Duda zette de Slowaken op voorsprong. Feyenoord Dávid Hancko veroorzaakte vervolgens echter een strafschop, die overtuigend werd binnen geknald door oud-Ajacied Razvan Marin.

In de tweede helft zakte het tempo, waarna beide ploegen inderdaad het punt koesterden. Doordat België en Oekraïne ook gelijkspeelden eindigde Roemenië als zeer verrassende winnaar van Groep E en ging Slowakije als nummer drie door.

Oekraïne -België 0-0

Berekenend België neemt weinig risico en eindigt als tweede

Dit scenario was wellicht eerder verwacht bij Slowakije-Roemenië, maar het ging er vrij voorzichtig aan toe bij België-Oekraïne. Er waren over en weer wel kansen maar echt overtuigend was het niet. De Oekraïners moesten winnen om door te gaan naar de knock-outfase. Kevin De Bruyne gaf later toe dat door de gelijke stand op het andere veld De Rode Duivels zeer bewust van de situatie waren. Een remise betekende de tweede plaats, waardoor het Frankrijk zou treffen in de achtste finales. Verliezen betekende uitschakeling, waardoor er geen risico meer genomen werd.

In de eindfase kreeg Oekraïne nog kansen om de Belgen uit te schakelen, maar het wilde niet lukken.

Tsjechië – Turkije 1-2

Turkije te sterk voor tien Tsjechen

De Tsjechen moesten winnen om door te gaan naar de volgende ronde, terwijl Turkije aan een gelijkspel genoeg had. Na twintig minuten kreeg Tsjechië rood voor Antonín Barák, wat een grote rol speelde in de wedstrijd. In de tweede helft profiteerde Hakan Calhanoglu van het numerieke voorsprong en zorgde voor de 0-1. De tegenstander probeerde het vooral door de lucht en met standaardsituaties. Dat had resultaat: Tomas Soucek tekende voor de gelijkmaker.

Tsjechië ging nog wel voor de winst, maar gaf daarbij ook grote ruimtes weg. Turkije speelde dat niet altijd goed uit, maar sloeg in de blessuretijd nog wel toe. Invaller Cenk Tosun bepaalde de eindstand op 1-2. Zo finishte het als tweede in Groep F, Tsjechië sloot troosteloos af als hekkensluiter.

Georgië – Portugal 2-0

Voetbaldwerg Georgië zorgt voor stunt en haalt knock-outfase

Georgië wist dan enkel winst zou tellen: daarmee zou het wel zeker zijn van een plek bij de laatste 16. Portugal had de groepswinst al in handen en koos voor liefst negen andere spelers. Enkel Cristiano Ronaldo en de doelman bleven in de ploeg. Al na twee minuten ging de Portugese defensie in de fout, waarna de Georgiërs snel uitbraken. Sterspeler Khvicha Kvaratskhelia werd bereikt en maakte zijn eerste treffer van het toernooi.

Terwijl Portugal op jacht ging naar de gelijkmaker wist Georgië de stunt in de tweede helft te realiseren. De ploeg van Willy Sagnol kreeg een penalty, waarna Georges Mikautadze vanaf de stip rustig zijn derde dit EK maakte in evenveel wedstrijden. Het bleef bij 2-0, waardoor het Georgische feest op het veld en de tribune los barstte. De EK-debutant wist het onmogelijke waar te maken door de laatste zestien te bereiken.