EK Onder 21: Engeland en Spanje op overtuigende wijze naar finale

De eindstrijd van het EK Onder 21 gaat tussen de talenten van Engeland en Spanje. Beide landen maakten in de halve finale een favorietenstatus meer dan waar. De Engelsen wonnen eenvoudig van Israëlm terwijl de Spanjaarden na een achterstand over Oekraïne heen walste.

Israël O21 – Engeland O21

Engeland begon de halve finale in het Georgische Batumi als de grote favoriet tegen de verrassende Israëliërs. Voormalig PSV’ers Noni Madueke en Jarrad Branthwaite moesten het stellen met een reserverol. Na een ruim kwartier kregen de Engelsen een oplegde kans om de ban te breken. Morgan Gibbs-White mocht aanleggen vanaf de strafschopstip na een overtreding op Anthony Gordon, maar schoot naast. Uitgerekend de spelmaker van Nottingham Forest haalde vlak voor rust zijn gram. Met een listige lob verschalkte Gibbs-White de doelman en zette de Engelse talenten alsnog op voorsprong.

Cole Palmer was bij de 0-1 nog nuttig als aangever, in de 63ste minuut verdubbelde hij de marge. Vanaf de linkerkant wist hij van dichtbij de goal te vinden: 0-2. Daarmee was het verzet van Israël definitief gebroken. Aston Villa-aanvaller Cameron Archer deed in de laatste minuut zijn duit in het zakje en bepaalde de eindstand op 0-3. Zo haalde Engeland voor het eerst sinds 2009 de finale van een EK Onder 21. Voor de laatste eindzege moeten we zelfs terug 1984.

Spanje O21 – Oekraïne O21

Zo kon Engeland rustig afwachten welke finalist zich later op de woensdagavond zou melden. Spanje werd de meeste kansen toegedicht tegen Oekraïne, dat bij de laatste acht verrassend afrekende met Frankrijk. De Oost-Europeanen mikten op een nieuwe surprise en begon goed aan de wedstrijd. Na dertien minuten kwam het op 0-1, nadat Artem Bondarenko raak mikte met links. De Spanjaarden leken wakker geschud en stelden voor rust nog orde op zaken. Abel Ruiz en Oihan Sancet verzorgden de productie.

In het tweede bedrijf vlogen de Spaanse talenten er meteen weer op, en drukte de laatste ambities van Oekraïne de kop in. Antonio Blanco en Aimar Oroz beslisten het duel. De favoriet liep zo uit naar een ruime zege, waar het slotakkoord voor Manchester City-talent Sergio Gómez was. Na de achterstand won Spanje zo nog eenvoudig met 5-1. Zij treffen Engeland in de finale, die zaterdag om 18.00 uur begint. Op papier is dat in ieder geval een zeer fraai affiche.