Energieloze Bergwijn is klaar bij Ajax

Foto: Energieloze Bergwijn is klaar bij Ajax

De manier waarop Steven Bergwijn donderdagavond op het veld van de Johan Cruijff ArenA rondliep, was Ajax-onwaardig. De buitenspeler oogde ontevreden, energieloos en lamlendig. Het is hoog tijd om hem dan ook op het matje te roepen, want dit kan niet zo langer doorgaan.

Opinie: Steven Bergwijn moet op het matje komen bij Ajax

Een luid applaus klonk donderdag in het Amsterdamse stadion toen de club Wout Weghorst op het scherm toonde. Supporters van Ajax beseffen ongetwijfeld dat de centrumspits niet het technische vermogen heeft dat zij gewend zijn, maar dat hij wél de passie en energie zal leveren om zijn periode bij Ajax zo succesvol mogelijk te maken. Daar kan Bergwijn nog wat van leren. Francesco Farioli liet weten dat de Oranje-international geen aanvoerder meer van Ajax is en dat heeft hij volledig aan zichzelf te danken. Hij gedraagt zich namelijk niet bepaald als groot voorbeeld.

Ook zijn plaats in het Nederlands elftal is tussen zijn vingers door geglipt. Ronald Koeman maakte hem in de zomer mee tijdens het Europees kampioenschap in Duitsland en zag een aanvaller die er niet volledig voor ging. Het is onbegrijpelijk, want wie zich de Bergwijn van PSV nog kan herinneren zag een pijlsnelle voorhoedespeler met een neusje voor de goal en het vermogen om de tegenstander op volle snelheid te passeren. Die Bergwijn had Ajax ook dit seizoen uitstekend kunnen gebruiken, maar deze versie is er al lang niet meer.

Heeft Bergwijn een hekel aan voetbal?

In plaats daarvan loopt Bergwijn over het veld rond alsof hij een hekel heeft aan voetbal. Toegegeven, hij moest van Farioli donderdagavond veel meters maken en werkte hard voor zijn ploeg. Aan zijn gezicht is echter weinig trots te merken. En exemplarisch was het moment voor de wedstrijd, toen de spelers het veld op liepen. Waar de meeste basisklanten uitstraalden dat ze zin hadden om Ajax naar de hoofdfase van de Europa League te brengen, was de teleurstelling van het gezicht van Bergwijn af te lezen. En dat geeft zijn ploeggenoten weinig energie.

Gedurende de wedstrijd miste Bergwijn meerdere kansen, zelfs op de momenten dat hij alleen voor de keeper stond. Bergwijn had meermaals de hoek voor het uitkiezen, maar was zeer onrustig en bewees Ajax daarmee geen goede dienst. Het geeft Farioli hoofdpijn voor de komende periode. De uitstraling van Bergwijn hoort namelijk niet, aangezien hij een voorbeeldfunctie te vervullen heeft. Tijdens de interlandperiode heeft Farioli de tijd om met Bergwijn in gesprek te gaan en dat moet hij zeker doen, voordat de situatie escaleert.

Steven Bergwijn (links) op de reservebank naast Brian Brobbey (rechts).

Vertrek beste optie voor beide partijen

Ondertussen is de kans aanwezig dat Bergwijn een transfer maakt. Achter de schermen zijn er naar verluidt clubs die naar de aanvaller hebben geïnformeerd, al waren ze nog niet concreet. Dit kan naarmate de deadline dichterbij komt, veranderen. Voor Bergwijn en Ajax is dit de beste optie. De lichaamstaal van Bergwijn komt namelijk niet uit de lucht vallen: ook vorig seizoen baalde hij al flink van de teleurstellende resultaten in Amsterdam. Ajax kan geen speler gebruiken met een dergelijke instelling en Bergwijn lijkt met zichzelf te vechten.

Wil hij zijn carrière nog enigszins redden, dan moet hij nu in actie komen. Bergwijn doet zichzelf namelijk behoorlijk tekort. Hij heeft de kwaliteiten om in de Eredivisie dé beste speler te zijn, maar saboteert zijn eigen kwaliteiten met zijn wedstrijdinstelling. Op deze manier gaat zijn loopbaan als een nachtkaars uit en kan hij ook een plek in het Nederlands elftal wel op zijn buik schrijven. Tijd dus om na de interlandperiode voor verandering te zorgen. Met een goede Bergwijn kan Ajax namelijk een nieuwe stap zetten op weg naar een terugkeer naar de top.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Moet Ajax Bergwijn verkopen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
4076+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie