“Ik kreeg op het vierde niveau van Engeland meer salaris dan bij Almere City”

Foto: “Ik kreeg op het vierde niveau van Engeland meer salaris dan bij Almere City”

Wie denkt aan Nederlandse voetballers in Engeland zal niet meteen bij Enzio Boldewijn (30) uitkomen. De aanvaller is in Nederland van de radar verdwenen, maar maakt naam aan de andere kant van Het Kanaal. Na zeven jaar kent hij de Engelse lagere divisies als geen ander. “Ik ben hier voor de tweede keer verliefd geworden op voetbal”, vertelt Boldewijn aan SoccerNews.nl.

Interview over spelen bij Engelse cultclubs

De laatste Nederlandstalige berichten die we op internet kunnen vinden over Enzio Boldewijn stammen uit 2016. De vleugelaanvaller maakte toen de overstap van Almere City naar de Engelse laagvlieger Crawley Town, spelend in de League Two. Een verrassende stap na een goed seizoen met negen goals en twaalf assists in alle competities. “Mijn contract liep af en ik was in onderhandeling met Almere City, maar ik voelde in de aanbieding niet de waardering voor wat ik had gedaan. Ik wilde wat nieuws proberen en wachtte op de Eredivisie, maar er werd geen enkele club concreet. Daarom besloot ik in het diepe te springen en in te gaan op de aanbieding uit Engeland.”

Beter salaris

De technisch directeur van Crawley Town had Boldewijn via Instagram al eens benaderd, maar het bericht verdween tussen de spam. Een jaar later probeerde de club ten zuiden van Londen het opnieuw en nu zag de aanvaller het bericht wel. Hij antwoordde dat hij op bezoek wilde komen en vloog met zijn zaakwaarnemer naar Engeland. “We kregen een rondleiding door het stadion, dat was groter dan dat van Almere City. Alles zag er goed uit en ook de aanbieding die ze deden was goed. De League Two is het vierde niveau, maar ik kon er drie keer zoveel verdienen als in de Jupiler League. Dat verwachten veel mensen niet. Er spelen grote clubs in de League Two en de wedstrijden komen op televisie. Ze verdienen geld met de uitzendrechten en de inkomsten van de supporters die naar het stadion komen. Als voetballer kun je daarom prima leven van voetballen in de League Two of de National League. Tot aan het vijfde niveau in Engeland heb je clubs met fulltime profs.”

Interesse uit Nederland

Boldewijn tekende bij Crawley Town, niet wetende dat hij zeven jaar later nog altijd in Engeland zou voetballen. Het plan was om er een paar jaar te spelen en daarna terug te keren naar Nederland. “Maar na twee seizoenen maakte ik een transfer naar Notts County. Ik tekende voor drie jaar en ontmoette mijn verloofde, die uit Engeland komt. Daardoor is het plan veranderd. Mensen vragen vaak: ‘Wanneer kom je terug naar Nederland?’ Maar op dit moment heb ik die behoefte niet. We verwachten volgende maand ons eerste kind en willen graag dichtbij de familie van mijn verloofde wonen.”

In de afgelopen jaren kreeg Boldewijn een paar keer de kans om weer in Nederland te spelen. De laatste club die informeerde was PEC Zwolle, dat net was gedegradeerd. “De clubs kwamen er niet uit en ik hoef hier niet weg, maar het was leuk dat er interesse uit Nederland kwam. Het was al een tijdje stil geweest. Ik ben toch een beetje van de radar verdwenen.”

Nieuwe club

Deze zomer maakt Boldewijn een binnenlandse transfer. Zijn contract bij Sutton United, waar hij de laatste twee jaar speelde, liep af en hij tekende vorige week bij Eastleigh FC in de National League, het vijfde niveau. “De club speelt in het zuiden van Engeland, dicht bij mijn schoonfamilie, dus het past perfect. Ik doe qua niveau een stapje terug, maar Eastleigh FC is een ambitieuze club die wil promoveren met aanvallend voetbal. Het is hier niet alleen maar kick-and-rush met lange ballen naar voren. Het spel is fysieker dan in Nederland en minder technisch, maar veel teams willen tegenwoordig verzorgd voetbal spelen. Dat ligt mij wel.”

Boldewijn geniet van het spelletje, maar ook van het decor waarin hij voetbalt. “Ik ben hier voor de tweede keer verliefd geworden op voetbal. Het romantische beeld dat ik had van Engelse voetbal bleek te kloppen. Bij Notts County was het alsof ik in een museum voetbalde. Dat is de oudste profclub van het land en dat zie je in het stadion overal terug. Als je binnenkomt, zie je meteen de prijzen die ze behaald hebben en oude foto’s aan de muur. Je voelt de historie als je het veld op stapt. Het stadion staat er al meer dan honderd jaar. Bij thuiswedstrijden zitten er soms achttienduizend toeschouwers op de tribunes. Op het vijfde niveau van Engeland! Dat is meer dan bij sommige eredivisiewedstrijden.”

De historie van de club bracht volgens Boldewijn ook verwachtingen met zich mee. “De fans van Notts County eisen elke week een overwinning, goed voetbal en veel doelpunten. In mijn periode lukte dat niet altijd. We degradeerden zelfs naar de National League. Daar konden we twee jaar lang domineren, maar we speelden eigenlijk op een niveau te laag. Ik heb in die seizoenen veel doelpunten gemaakt.”

Intense beleving

Met name de beleving van de supporters is wat voetballen in Engeland voor Boldewijn zo mooi maakt. Ook in de lagere divisies zijn de fans enorm gepassioneerd. “Als je wint, maak je hun hele weekend goed. Zelfs tijdens feestdagen zitten de stadions helemaal vol, bijvoorbeeld op tweede kerstdag. Een heerlijke Engelse traditie. Als speler op het veld voel je dat het speciaal is. Ik ben wel eens aangesproken door mensen uit Nederland die naar de wedstrijd kwamen kijken, supporters die ik niet kende. Die waren helemaal door het dolle heen vanwege de geweldige sfeer in het stadion.”

Vooral tijdens de derby’s die hij speelde met Notts Country ging het er fanatiek aan toe. “Ik herinner me nog een moment tegen Lincoln City. Zij kregen een penalty en misten. Op dat moment ontplofte het hele stadion. Ik kan niet beschrijven wat ik toen voelde. Wij wonnen en ik kreeg op Twitter veel reacties van de supporters. Hun jaar kon niet meer stuk, we hadden de rivaal verslagen.”

Wembley

De wedstrijd die Boldewijn het meest bijstaat, is die keer dat hij op Wembley mocht spelen. In 2020 haalde hij met Notts County de finale van de play-offs voor promotie naar de League Two. Die wedstrijd wordt ieder jaar gespeeld in het beroemde nationale stadion. “Niet alle spelers krijgen de kans om daar te spelen. De tribunes waren leeg vanwege covid, maar dat maakte het niet minder speciaal. Het is zo’n groot stadion met veel historie. De kleedkamers waren drie keer zo groot als ik gewend was en het veld was het beste veld waar ik ooit op heb gespeeld. Helaas verloren we de wedstrijd.”

Vorig jaar keerde Boldewijn met Sutton United terug op Wembley voor de finale van de EFL Trophy, maar daarin bleef hij negentig minuten op de bank. “Dit keer waren de fans er wel bij. Erg indrukwekkend. We verloren opnieuw, dus ik heb nog geen overwinning behaald op Wembley. Dat wil ik nog meemaken voordat ik stop.”

Aanrader

Boldewijn had zich al deze avonturen nooit voorgesteld toen hij vanuit Almere naar Engeland vertrok. In Nederland had hij een doorsnee carrière, maar in de lagere divisies van Engeland maakte hij de mooiste momenten mee. “Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Ik kan het elke speler die vastzit in Nederland aanraden. Spring in het diepe. Ga de uitdaging aan om ergens te spelen waar je het niet kent. Je kunt er heel gelukkig van worden.”

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie