“Er mag meer respect zijn voor wat we hebben gepresteerd bij Ajax”

Foto: “Er mag meer respect zijn voor wat we hebben gepresteerd bij Ajax”

Michael Valkanis nam het samen met John van ‘t Schip over van Maurice Steijn nadat hij ontslagen werd bij Ajax. De Australische assistent blikt uitgebreid terug op een roerige tijd in Amsterdam, tegenover Voetbal International.

Michael Valkanis: ‘De dingen die ik wel las waren vaak negatief en verdraaid’

“Toen we tekenden, wisten we niet precies waar we in terecht zouden komen. Het was eigenlijk erger dan ik van tevoren had verwacht, maar we hadden allebei het gevoel dat we het op konden lossen. We wilden terug naar de basis gaan: het zelfvertrouwen moest terugkomen en de spelers moesten zich weer prettig voelen en het gevoel krijgen dat ze konden presteren. Dat was een pittige taak, want het is niet makkelijk als je met spelers moet werken waarvan sommigen al weten dat ze volgend jaar geen deel meer uit zullen maken van Ajax. Het was aan ons om ook die spelers weer op de rit te krijgen, maar makkelijk was dat niet”, vertelt Valkanis.

“Er waren meerdere dingen die niet in orde waren, maar wij wilden ons focussen op waar we invloed op hadden. We wilden back to basics, een duidelijk spelidee hanteren en de trainingen intenser maken, zodat de spelers belastbaarder waren. Dat is deels gelukt. Uiteindelijk dragen de spelers een Ajax-shirt en moeten ze leveren. Aanvankelijk haalden we goede resultaten en gingen de supporters weer achter de ploeg staan, daarna ging het een tijdje minder. In voetbal is het echter ook zo dat, los van de filosofie en clubgeschiedenis, bestuurlijke rust zo belangrijk is. Hoe langer dat duurt, hoe moeilijker het wordt. En de media waren kritisch en creëerden dingen, dat maakt het lastiger voor spelers.”

Valkanis besluit: “Ik lees verder niet veel kranten, maar ik weet wel dat Ajax nou eenmaal goed verkoopt en aantrekkelijk is voor media om over te schrijven. De dingen die ik wel las waren vaak negatief en verdraaid. Zo voelde het soms. Misschien ben ik gewoon te optimistisch, maar de problemen van Ajax zijn niet ontstaan toen wij instapten, maar waren er al langer. Toen we het beter op de rit kregen, dachten veel mensen dat we misschien ook wel derde konden worden. Vanaf dat moment leek het erop dat mensen van buitenaf zich tegen de ploeg en de trainer zijn gaan keren en overdreven kritisch waren. Toen John en ik instapten, dacht überhaupt niemand aan de derde plaats of zelfs de vijfde plaats. Het ging er puur om dat we weer wedstrijden zouden gaan winnen. Ik vind dat er iets meer respect mag zijn voor wat we gepresteerd hebben bij Ajax.”

Eens met Valkanis?

  • Ja
  • Nee
149+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:29
11+
‘Memphis Depay-drama voor Oranje’
14:10
30+
‘Ajax meldt zich voor Juventus-routinier’
14:00
16+
Zelfs de Engelbewaarder kan Ten Hag niet redden
13:53
200+
Turkse media zaaien Oranje-verwarring
13:40
24+
‘Ajax grijpt naast komst Bayern München-talent’
13:27
379+
‘Feyenoord-explosie op transfermarkt’
13:10
48+
Oranje-drietal wil niet gaan zweven: “Hier gekomen met één doel”
12:51
82+
Shownieuws ziet opvallende afwezige bij Oranje in Duitsland
12:36
317+
‘PSV-steunpilaar onhoudbaar na geweldig EK’
12:23
196+
‘Opvolger Hancko dient zich aan bij Feyenoord’
12:11
519+
‘Walgelijke actie Dumfries in duel met Roemenië’
12:00
83+
Oranje leert lessen na slecht begin (tegen Roemenië)
11:48
67+
“Als je Kroos ziet spelen, dat moet Veerman ook kunnen”
11:35
192+
‘Ajax en Feyenoord strijden om komst Manchester City-speler’
11:22
129+
Derksen verbaast met Oranje-prognose: ‘Sluit het plots niet meer uit’
11:04
242+
Fabrizio Romano meldt groot transfernieuws over Wieffer
10:50
371+
‘Verrassende bliksemtransfer voor Mauro Júnior’
10:40
7+
Voorbeschouwing kwartfinales Copa América: Welke vier halen de halve finales?
10:34
195+
Demiral werkt zich in de nesten met goalviering tegen Oostenrijk
10:19
447+
Ajax volgt voorbeeld PSV niet en geeft wél groen licht
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie