‘Eredivisie op de schop door dreigend drama’

Foto: ‘Eredivisie op de schop door dreigend drama’

PSV heeft ook de derde Eredivisie-wedstrijd in winst omgezet. Almere City FC kreeg zaterdagavond met 1-7 klop in eigen stadion en dat schreeuwt volgens Maarten Wijffels om een grote verandering.

Maarten Wijffels pleit voor kampioenscompetitie in Eredivisie

In een opiniestuk voor het Algemeen Dagblad refereert Wijffels aan het kampioensfeest van PSV. “Middenin het feestgedruis trapte één man toch even op de rem. Marcel Brands zei dat hij zijn ogen niet sloot voor de realiteit”, schrijft de journalist. “In de Eredivisie had PSV al een tijdje ‘niet meer tot op de bodem hoeven gaan’, terwijl over de grens gelijktijdig een strijd gaande was op leven en dood. Brands had het over de kampioensplay-offs in België.”

Wijffels vervolgt: “Brands heeft de ambitie om met PSV elke vijf jaar vier keer CL te spelen. De begroting is daar vanaf nu op ingericht. Maar twee vaste CL-plekken, dat heeft PSV niet alleen in de hand. De gezamenlijke prestaties van de eredivisieclubs in Europa maken de Nederlandse coëfficiënt. Dus is cruciaal dat óók de nummer 5 en 6 van de Eredivisie internationaal presteren.”

Europese prestaties onder druk

Met Go Ahead Eagles is Nederland al één deelnemer kwijt. Wijffels: “Alle drie de toernooien hebben dit jaar een nieuwe opzet. Waarbij het voor een land als Nederland ongunstig is dat doorstromen van het ene naar het andere toernooi in de loop van het seizoen niet meer kan. Juist de Conference League bezorgde Nederland de afgelopen jaren een karrenvracht aan punten. En zo een spectaculair verbeterde coëfficiënt.”

Om die reden pleit Wijffels voor een kampioenscompetitie in Nederland. “Pijnpunt bij het idee van kampioensplay-offs voor de Eredivisie is natuurlijk helder: de Eredivisie moet dan kleiner”, weet Wijffels. “De Belgische competitie telt geen 18, maar ‘slechts’ 16 clubs. In het rechterrijtje van de Eredivisie krijg je daar de handen niet voor op elkaar.”

Eens met Wijffels?

  • Ja
  • Nee
963+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie