Erik Meijer: oud-international nu voorbeeld als Ironman

Foto: Erik Meijer: oud-international nu voorbeeld als Ironman

Ik ben niet zo van de heldenverering in het voetbalwereldje, maar als ik er toch eentje moet noemen denk ik meteen aan een man die als jongen uit de provincie op Anfield speelde. De Bundesliga verruckt maakte ook, bij PSV zijn doelpuntjes meepikte én zelfs het Nederlands elftal haalde: Erik Meijer. Een slagerszoon die tegenwoordig het gevecht met zichzelf aan gaat. Als de ijzeren beer van Meerssen en voorbeeld voor de jeugd.

Opinie: Talenten moeten kijken naar de mentaliteit van oud-PSV’er Erik Meijer

Ik heb er weleens vaker over nagedacht: wat triggert mij nou zo dat ik Meijer als sportman voor altijd op een sokkel heb gezet? Ik denk dat het zijn authenticiteit is. Het zo gewoon blijven, ondanks heel grote prestaties. En zijn doorzettingsvermogen. Meijer speelde bovendien voor de club die ik als privépersoon een warm hart toedraag: Alemannia Aachen.

Zeg maar Feyenoord, maar dan wat kleiner. Een ware volksclub, afgelopen seizoen (terug)gepromoveerd naar het derde profniveau van Duitsland, waar elke twee weken gemiddeld 20.000 toeschouwers op de tribune zitten. Bij die club zag ik Erik Meijer in het verleden beroepsmatig maar ook in mijn vrije tijd rennen, vliegen, vallen, springen, huilen, schreeuwen, schaterlachen en vooral ballen koppen.

Doelpunt tegen Bayern München

Hij knikte eens heel bekeken het ronde leer tegen het net en kegelde daarmee prompt het grote Bayern München uit de Duitse DFB Pokal. Oliver Kahn dook als Hans van Breukelen in zijn beste dagen, maar had geen schijn van kans. Het illustere stadion Tivoli ontplofte en Meijer leek in extase, temeer ook omdat zijn geliefde vader op dat moment behoorlijk ziek was. Alle emoties kwamen er bij hem uit.

Sportman maar ook medemens, dát tekende hem eens temeer. Erik Meijer promoveerde met zijn club naar de 1. Bundesliga en speelde er Europees voetbal, groeide in de grensstad Aken uit tot een messias. Meijer schreef er ooit een boek over: Drei Geile Jahre, drie prachtige jaren voor alle duidelijkheid. Als journalist was ik bij de presentatie dezes. Met blocnote en pen.

Ex-PSV’er met normen en waarden

Je grootste sportheld in levenden lijve ontmoeten kan nog weleens uitlopen op een heel grote deceptie. Nou, ik kan je verklappen: dát was in casu zeker niet zo. De hoofdpersoon in kwestie had voor iedereen een woordje klaar, ook voor mij als scribent. Toonde zich – niet voor het eerst in zijn prachtige carrière – een voorbeeld voor velen. Een professional met normen en waarden, ongetwijfeld van thuis uit meegekregen.

Altijd was hij binnen de lijnen maar die uitdagingen aangegaan. Gras vrat hij op, het kalk zat bijkans tot in zijn wenkbrauwen. Een bulldozer met voetbalverstand was hij. Roemruchte clubs als Liverpool, Hamburger SV en MVV profiteerden hier ook van. In Leverkusen vormde de aanvaller zelfs een tandem dat doelpunten aan elkaar reeg.

Op al die genoemde plekken is de boomlange goaltjesdief nog altijd een graag geziene gast. Maar tegenwoordig stilzitten en alleen maar van de rust genieten? Niet dus. Erik Meijer rent, zwemt én fietst. Zweetdruppels gutsen, spieren zorgen voor vooruitgang. Alsof zijn leven er vanaf hangt. Net zoals tijdens die vele honderden duels in talloze Europese strafschopgebieden.

Van topspits tot Ironman

54 jaar op de teller des levens en dan nog 180 kilometer stampen op twee wielen, 42,2 kilometer hollen en ook nog ‘even’ 3800 meter in open water zwemmen. Als deelnemer van de Ironman, een wedstrijd voor de echte bikkels onder ons. Dát is de Erik Meijer 2.0. Iedere keer maar weer die grens op zoeken, kijken of hij nog altijd tot het gaatje – of stiekem misschien nog wel een stukje verder – kan gaan.

Nog immer topsporter, maar dan zónder voetbal. Afgetraind tot en met. Ooit begonnen als leerling-slager, nu nog steeds zo scherp als een mes als het om sport gaat. Tussendoor natuurlijk ook genietend van zelf verdiende welvaart met zijn partner van het eerste uur Sandra. Zegt iets over zijn loyaliteit. Maar ook dat je met heel, heel hard werken veel kunt bereiken als voetballer.

Wout Weghorst is toch niet zo uniek in zijn soort, dus.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Elke woensdag schrijft hij op SN een opinie. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

0 Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie