De Veendam-kapiteins die met het zinkende schip ten onder gingen

Foto: De Veendam-kapiteins die met het zinkende schip ten onder gingen

Het is vandaag tien jaar geleden dat SC Veendam failliet ging. Een triest jubileum, maar wel een reden om herinneringen op te halen. Angelo Cijntje, de laatste aanvoerder, en Gert Heerkes, de laatste trainer, denken terug aan de verdwenen club uit Noordoost Groningen. “Ik heb mensen zien huilen van verdriet.”

Wanneer 25 maart in zicht komt, wordt op veel redacties het nummer van Angelo Cijntje opgezocht. De clubicoon van Veendam voelt de datum aankomen en bereidt zich ieder jaar voor op hetzelfde interview. “Ik heb meerdere keren hetzelfde verhaal verteld. Daar heb ik weinig zin meer in. Niet omdat ik last heb van de herinneringen aan SC Veendam, maar het verhaal is af. Er is geen nieuws, er verandert niets. De club bestaat niet meer.”

Het is niet zo gek dat journalisten bij Cijntje uitkomen om te vragen naar de verdwenen voetbalclub. De verdediger speelde elf jaar bij Veendam, was aanvoerder en maakte de laatste momenten mee. “Ik ben onderdeel van de historie van Veendam. Daar kijk ik met trots op terug. Maar dat de club niet meer bestaat, is vervelender voor de supporters. Wij voetballers zijn passanten. We komen en gaan, maar er zijn supporters die zijn opgegroeid met Veendam en er al vijftig jaar kwamen. Voor hen is iets weggevallen dat niet meer terugkomt.”

Cijntje, die altijd in Veendam is blijven wonen, wordt nog regelmatig aangesproken door supporters. “Als ik mensen tegenkom die mij kennen van het voetbal, zoals supporters, medewerkers of vrijwilligers van de club, dan gaat het altijd even over Veendam. Soms gaat het over een bepaalde wedstrijd of een ervaring, maar vaker zeggen we dat het jammer is dat de club er niet meer is. Dat sentiment blijft.”

Salaris van UWV
Onder lichte dwang gaat Cijntje in gedachten toch even terug naar tien jaar geleden. Veendam worstelde al een aantal jaar met financiële problemen, dus als een verrassing kwam het faillissement niet, maar op het eind ging alles heel snel. “Als aanvoerder kreeg ik iets meer mee van wat er speelde, maar ook de andere spelers waren op de hoogte. Op een maandag hoorden we dat het misschien verkeerd zou gaan en een week later speelden we al niet meer. Mijn clubbie verdween van de ene op de andere dag. Het ging ineens niet meer over voetbal, maar over curatoren en het UWV. Dat maak je liever niet mee als voetballer, maar het was de harde realiteit. Het einde was definitief.”

Na 59 jaar verdween SC Veendam uit het betaald voetbal. Voor Cijntje kwam er een einde aan elf jaar bij de club, waarin hij meer dan driehonderd competitiewedstrijd speelde. Door het faillissement zat een afscheidswedstrijd er niet in. “Dat vind ik erg jammer. Ik had er zo lang gespeeld en hoopte op een waardige manier afscheid te kunnen nemen. Op de schouders van teamgenoten door het stadion en het publiek uitzwaaien. Dat had ik tof gevonden, maar ik kreeg niet de kans om het mee te maken.”

De Langeleegte
Cijntje heeft niet de illusie dat het profvoetbal terugkeert in De Langeleegte. Het voormalige stadion van Veendam staat nog wel overeind. De oud-aanvoerder komt er zelfs regelmatig. “Mijn zoon voetbalt in de jeugd van de amateurclub Veendam 1894 en ik geef hem training. Het complex ligt naast het stadion, dus ik kom drie keer per week op het terrein. Af en toe is er nog een wedstrijd in het stadion. Er is een tribune weggehaald, maar het is wel mooi geworden. Het is ingericht voor de jeugd, met een schoolcampus, een beweegplein en de voetbalvereniging. Op die manier wordt het goed gebruikt met het oog op de toekomst.”

De heimwee naar vroeger is bij de laatste aanvoerder inmiddels verdwenen. “Het nostalgische gevoel vervaagt. Ik heb niet elke keer de gedachte van: ‘Hier hebben we vroeger gevoetbald’. Ik ben redelijk nuchter. Je moet er niet in blijven hangen. Dan blijf je oude koeien uit de sloot halen. Tuurlijk, als het ter sprake komt, vertel ik mijn verhaal en denk ik terug aan die tijd. Maar het is niet zo dat ik er verdrietig van wordt of terug wil naar die periode. We zijn tien jaar verder. Het leven gaat door”, besluit Cijntje. Hij heeft tegenwoordig zijn eigen sportschool en is performance coach bij de nationale ploeg van Curaçao.

De laatste trainer
Gert Heerkes ging de boeken in als de laatste trainer van SC Veendam. Hij kwam in 2011 aan de leiding en maakte de laatste twee seizoenen mee, totdat de financiële problemen te groot werden. “Het eerste seizoen was heel matig, omdat de club al bijna failliet was gegaan en veel spelers waren vertrokken. Wij bouwden aan iets nieuws en waren goed op weg. We lagen op koers om ons te plaatsen voor de nacompetitie, maar toen werd de stekker eruit getrokken. Financieel was het blijkbaar niet meer te bolwerken. Ik ken de details niet, maar het leek om zes ton te gaan. Later las ik dat de gemeente negen miljoen investeerde in een nieuwe bestemming voor het oude stadion. Dan vraag ik me af waarom dat destijds niet kon. Dan had Veendam nog betaald voetbal kunnen hebben.”

In het laatste seizoen trok Veendam nog altijd drieduizend toeschouwers bij thuiswedstrijden. De club was een begrip in Noordoost Groningen en zat in de harten van veel mensen. Voor Heerkes was het faillissement pijnlijk, maar hij voelde vooral mee met de supporters. “Ik had het best lastig met het plotselinge einde, omdat het sportief zo goed ging, maar ik dacht meteen aan de harde kern Veendammers. De vrijwilligers in het spelershome, de bestuurders, de mensen van de supportersvereniging. Echte clubmensen die jarenlang op de tribune gezeten. Voor hen was de klap het hardst. Ik heb mensen zien huilen van verdriet. Die pijn blijft. Tot op de dag van vandaag plaatsen supporters foto’s van SC Veendam op social media.”

Tien jaar later herinnert Heerkes zich de familiare sfeer op de club en de nuchtere mentaliteit die Veendam uniek maakte. “De mensen bliezen niet te hoog van de toren. Ze waren toegankelijk, nuchter en bereid hard te werken. De mouwen opstropen en gaan. Daar gingen de spelers in mee, Angelo Cijntje voorop. Clubs kwamen niet graag naar De Langeleegte. Vanwege de afstand, maar ook omdat je daar niet makkelijk won. Zeker in ons laatste jaar hadden we een prima selectie met veel jongens die nog lang in het betaald voetbal hebben gespeeld. Zo ging Veendam niet helemaal verloren.”

Na de uitspraak van het faillissement op 25 maart werd er een actie opgezet om SC Veendam nog te redden. Met oud-speler Henk de Haan als aanvoerder werd er 190.000 euro opgehaald, maar er was 625.000 euro nodig. “Ze hebben er alles aan gedaan om de club in leven te houden. Het blijft jammer dat het niet gelukt is. Ik had al die mensen hun club nog gegund. Ik ben de laatste trainer geweest, maar ik had liever gehad dat er nog veel trainers na mij waren gekomen.”

De laatste selectie van SC Veendam in het seizoen 2012-2013:
Voorste rij v.l.n.r.: Gerard Wiekens (assistent-trainer), Arjan Wiegers, Jelle Wagenaar, Lars Lambooij, Theo Timmermans, Gert Heerkes (trainer-coach), Robbert te Loeke, Angelo Cijntje, Sidney Schmeltz, Lars Hutten, Jan Schulting (assistent-trainer). Middelste rij v.l.n.r.: Harm Hensens (teammanager), Mitch Apau, Johnatan Opoku, Michael Vakalopoulos, Niek Loohuis, Danny Menting, Robert Katschner, Sander Rozema, Danny Blaauw, Luis Pedro Da Silva Ferreira, Henk Veentjer (clubarts). Achterste rij v.l.n.r.: René van Remmerden (hersteltrainer), Henk Blijham (videoanalyse), Mark Korte (fysiotherapeut), Kenny Koning (keeperstrainer), Jan Wijnsema (materiaalman), Roelf Dijkman (verzorger), Evert Velt (materiaalman), Klaas Drewel (materiaalman).

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie