Farioli-lieveling Janse solliciteert naar basisplaats

Foto: Farioli-lieveling Janse solliciteert naar basisplaats

Francesco Farioli bond er deze voorbereiding geen doekjes om: Dies Janse was een van de grote uitblinkers bij Ajax. De jonge verdediger was er tijdens de oefenwedstrijden plotseling bij en toonde telkens aan het aanwezige publiek aan dat hij klaar is voor de volgende stap. Verovert hij een basisplaats in de hoofdmacht?

Inside: sterke voorbereiding Janse in hoofdmacht Ajax

In een seizoen waarin weinig aankopen mogelijk zijn, kan Farioli met Janse van een grote opluchting spreken. De Italiaan heeft centraal in de verdediger namelijk weinig spelers met grote kwaliteiten. Zo is iedereen het erover eens dat Jakov Medic beter een andere club kan kiezen. Datzelfde geldt voor Gastón Ávila die een jaar geleden overkwam van Royal Antwerp FC. Het vervelende bij de Argentijn is echter dat hij momenteel revalideert van een blessure en dat het voor technisch directeur Alex Kroes vrijwel onmogelijk is om hem te verkopen.

Het zorgt ervoor dat Josip Sutalo, Ahmetcan Kaplan en Jorrel Hato overblijven. Over de Kroaat klinkt in de wandelgangen dat Ajax bereid is om mee te werken aan een transfer. Waar de Amsterdammers dachten dat Sutalo een leidinggevende rol in de verdediging kon vertolken, kan hij na ruim een jaar nog altijd geen Engels. Dat maakt de communicatie achterin een stuk lastiger, en dat was afgelopen seizoen op het veld meermaals terug te zien met misverstanden. Met het geld dat het voor Sutalo krijgt, hoopt het vervolgens de transfermarkt op te gaan.

Kaplan toonde vorig seizoen aan dat hij klaar is voor een basisplek, maar vanwege blessures staat hij telkens langs de kant. Gezien zijn verleden kan Farioli er niet bepaald blindelings op vertrouwen dat Kaplan het gehele voetbaljaar fit blijft. Met Hato heeft de trainer een speler in huis die als linker centrale verdediger én als linksback uit de voeten kan. Aangezien die laatste positie eveneens dun bezaaid is, en Janse in de voorbereiding heeft laten zien dat hij aan de verwachtingen kan voldoen, valt niet uit te sluiten dat Farioli de komende dagen gaat schuiven.

Lengte maakt indruk bij Ajax

De ontwikkeling van Janse komt niet uit de lucht vallen. Ajax nam hem in 2020 over van Sparta Rotterdam en zag direct veel talent in hem. Janse viel niet alleen met zijn traptechniek op, ook zorgde hij met zijn 1.96 meter lengte voor meer kopkracht. Het talent is sterk in de lucht en kan ook aanvallend gevaarlijk worden. Het resulteerde vorig seizoen in zijn debuut in Jong Ajax, waarmee hij meer dan 10 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie zou uitkomen. Ondanks de stap van de junioren naar de senioren, had Janse geen problemen om zich aan te passen.

Ook in de hoofdmacht laat hij zich niet afschrikken. Als een spons nam hij in de voorbereiding de instructies van Farioli op, waarbij de Italiaanse oefenmeester de nadruk legt op het opbouwen van achteruit. Na vier seizoenen bij Ajax te hebben gezeten, kan Janse de aanvallende spelpatronen wel dromen en is hij niet bang om met de bal het middenveld in te dribbelen. Het levert bij Farioli een grote verrassing op. De hoofdcoach is op zoek naar spelers die zijn spelprincipes kunnen uitvoeren en weet dat hij bij Janse aan het juiste adres is.

Volgens Ronald de Boer maakt Janse dit seizoen een goede kans op veel speelminuten in de hoofdmacht. De voormalig topvoetballer heeft veel contacten binnen de club en weet dat de jongeling er goed op staat, al sluit hij niet uit dat Ajax alsnog kiest voor een verhuur. “Hij maakt geen poeha en werkt keihard. Je ziet hoe ver je dan kunt komen. Hij gaat een mooie toekomst tegemoet, ook al is dat misschien niet bij Ajax. Hij laat zich nu al zien”, aldus De Boer. “Wat ik nu al hoor, is dat Farioli al een beetje gek van hem is. Hij is nog hartstikke jong, net achttien geworden.”

Dies Janse (Ajax)
Dies Janse viel positief op in de voorbereiding van Ajax.

Toekomst in Amsterdam veelbelovend

In de huidige staat van Ajax is het onlogisch als de clubleiding ervoor kiest om hem (tijdelijk) te laten vertrekken. Als er namelijk een speler is die, ondanks zijn jonge leeftijd, het Ajax-spel enigszins kan terugbrengen, dan is het Janse wel. Het helpt dat hij zeer rustig is aan de bal en daardoor goed weet waar voor hem de ruimtes liggen. Farioli zal er bij de leiding naar verwachting dan ook op aandringen om hem te behouden, zodat hij tot in ieder geval de winterstop kan onderzoeken of Janse ook tijdens de competitiewedstrijden kan uitblinken.

Farioli laat ondertussen geen moment in de media onbenut om te benadrukken hoe zeer hij onder de indruk is van zijn kwaliteiten. “Dies is één van de jonge spelers die de meeste indruk op mij maakt. Maar ik kan er nog wel meer noemen, want ze pakken alles heel snel op. Het zijn ook goede persoonlijkheden. Als we tijdens de teammeetings discussies hebben en ik vraag om feedback, dan geven ze ook hun mening waar iedereen bij is. Ze helpen de discussie vooruit. Voor mij telt dat zeker mee”, zo liet Farioli op de officiële website van Ajax weten.

De Telegraaf meldde onlangs dat Ajax achter de schermen werkt aan een nieuw contract. Het moet ervoor zorgen dat Janse tot de zomer van 2029 aan de club is verbonden. Het onderstreept nog maar eens hoeveel toekomst het in Janse ziet. Wetende dat Ajax afgelopen seizoen Bayer Leverkusen vriendelijk de deur wees toen het naar Janse informeerde, maakt duidelijk dat de club met de speler een traject is ingegaan. Mogelijk gaat het er zelfs aan bijdragen dat hij dit seizoen al een basisplaats bemachtigt. Het zou bij de historie van Ajax passen, dat weet ook Janse.

Is Janse al klaar voor een basisplaats?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
291+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie