Farioli met talentvol Ajax-duo in lastige situatie

Foto: Farioli met talentvol Ajax-duo in lastige situatie

Youri Baas en Kian Fitz-Jim ondervonden aan den lijve dat een nieuwe hoofdtrainer wisselspelers plotseling perspectief kan bieden. Met Francesco Farioli aan het roer hebben beide mannen een oefenmeester die in hen gelooft. Het is echter de vraag of het succes van korte duur is, of dat ze het komende jaar hun plek behouden.

Inside: Ajax-perspectief voor Baas en Fitz-Jim

Aan het begin van de voorbereiding had niemand verwacht dat Baas en Fitz-Jim dit voetbaljaar nog een kans in de hoofdmacht zouden krijgen. De verdediger had net een jaarlang op huurbasis voor NEC Nijmegen gespeeld en kwam daar lang niet altijd aan spelen toe. Als linksback maakte hij onderdeel uit van het succesteam dat tot de finale van de KNVB Beker kwam én meestreed voor de subtopposities in de Eredivisie, maar Baas liet geen onuitwisbare indruk achter. Met zijn terugkeer naar Ajax ging hij er dan ook vanuit dat hij snel een nieuwe werkgever zou vinden om zijn carrière een vervolg te geven.

Zijn situatie veranderde in de eerste weken van het nieuwe seizoen, toen Farioli verraste met een keuze. “Bij de eerste training van het seizoen speelden we een tactisch positiespelletje en werd ik opeens links centraal in de verdediging gezet, met Jorrel Hato naast me op de flank. We keken elkaar nog vragend aan: moeten wij niet van plek wisselen?”, vertelde Baas onlangs aan Voetbal International. “In Jong Ajax heb ik er nooit gespeeld en vorig seizoen bij NEC ook niet: ik was gewoon altijd een linksback. Farioli is de eerste trainer die mij echt op deze positie gebruikt.”

Ook de situatie van Fitz-Jim zag er niet goed uit. De middenvelder speelde al een aantal jaren bij Jong Ajax. Tijdens de eerste seizoenshelft van vorig voetbaljaar koos Ajax ervoor om hem uit te lenen aan Excelsior Rotterdam, maar ook dat bleek geen succes te zijn. Fitz-Jim viel tegen en de Amsterdammers namen hem in de winterstop weer terug, om het aantal middenvelders in de selectie te vergroten. Onder John van ‘t Schip kreeg hij echter amper speeltijd in het eerste team, waardoor hij wederom veel meespeelde met Jong Ajax. Een vertrek lag dan ook in het verschiet.

Op de persconferentie na het Europa League-duel met Jagiellonia Bialystok gaf Fitz-Jim eerlijk toe dat ook bij hem deze gedachte in zijn hoofd speelde. “Een paar maanden geleden dacht ik eraan om weg te gaan, dat had Ajax dan ook wel toegestaan. Maar je ziet hoe snel het kan gaan in het voetballen. De eerste weken wilde ik aankijken. Alles is met toeval goed gekomen”, stelde hij tegenover de aanwezige media. “Eerst speelde ik linksbuiten, daarna bracht hij me toch terug naar het middenveld en toen ging het lopen. Het was afwachten en steeds ging het beter. Toen heb ik besloten om vol voor Ajax te gaan.”

Youri Baas (links) in de voorbereiding naast Sivert Mannsverk (rechts).

Vertrouwen van Farioli merkbaar

Dat de twee jeugdexponenten dit seizoen de kans krijgen om zich in het eerste team te bewijzen, heeft allereerst te maken met de zienswijze van Farioli. Technisch directeur Alex Kroes haalde hem deze zomer binnen om meer uit de selectie te halen. De Italiaan vindt het vooral belangrijk dat er in de Johan Cruijff ArenA weer een team te bewonderen is met spelers die voor elkaar door het vuur gaan en stelt daarom voornamelijk jongens op die vanuit de teamgedachte functioneren. Met Baas en Fitz-Jim heeft hij twee spelers gevonden die als geen ander in staat zijn om daaraan te voldoen.

In gesprek met Ajax TV vertelde Farioli deze week dat beide talentvolle spelers hem écht wisten te verrassen. “Ik zal niet liegen: zowel Baas als Fitz-Jim kwam niet in mijn plannen voor. Ze werden niet gezien als onderdeel van het basiselftal en zaten op de grens van wel of niet in de selectie blijven”, aldus de hoofdtrainer, die benadrukt dat het ongelooflijk is hoe zij zich de afgelopen weken ontwikkelden. “Alle credits voor hen, want zij hebben vanaf het begin elke kleine kans gepakt. Uiteindelijk moest je blind zijn óf ze geven wat ze verdienen. Zo is het gegaan.”

Lastige situatie in selectie Ajax

Naast de rol van de trainer, is de huidige situatie bij Ajax ook niet volledig uit te wissen. Het is namelijk niet voor niets dat ze de voorbije jaren geen kansen kregen in het eerste team, en dat het dit seizoen wél het geval is. Zowel op de linksbackpositie als centraal achterin had Baas de afgelopen jaren namelijk veel kwalitatief goede spelers op zijn positie staan. Daarnaast haalde Ajax met onder meer Owen Wijndal en Calvin Bassey defensieve versterkingen die een hoop geld kostten, waardoor de trainer zich logischerwijs bijna verplicht voelde om van hen gebruik te maken.

Hetzelfde geldt voor Fitz-Jim, die de afgelopen jaren nog niet de kwaliteiten had om zich in het basisteam te worstelen. Doordat Ajax deze zomer nauwelijks erin slaagde om zich te versterken en de club nauwelijks aanvallende middenvelders heeft, kregen beide spelers de voorbije weken de kans om zichzelf aan Farioli te bewijzen. Dat deden ze uitstekend. Zo was Fitz-Jim met een doelpunt belangrijk in de Europa League en stond Baas verdedigend zijn mannetje met uitstekende ingrepen. Bovendien kreeg de laatste speler volop complimenten voor zijn voetballende kwaliteiten die hij aan het spel toevoegde.

Concurrentie dwingt hen echter mogelijk weer naar de reservebank. Daniele Rugani, op huurbasis overgekomen van Juventus, lijkt de plaats van Baas in te nemen, terwijl Steven Berghuis na zijn blessure de plek van Fitz-Jim kan overnemen. Het zou slecht nieuws betekenen voor Fitz-Jim en Baas, die de tijd en het vertrouwen nodig hebben om de volgende stap te maken. Voor de buitenwereld is het interessant hoe Farioli dit gaat managen, zodat alle spelers tevreden blijven. Wie het duo namelijk in de clubkleuren van Ajax ziet spelen, kan uitsluitend blij worden van hun werkethiek en toegevoegde waarde.

Hoort Fitz-Jim bij Ajax in de basis?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
332+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
53+
Derksen ziet Nederlandse superster in Champions League: ‘Niet normaal!’
23:15
25+
Mbappé trefzeker voor Real Madrid in Champions League, schiettent in München
23:00
36+
Van Dijk en Gakpo bezorgen Slot en Liverpool zege op Milan
22:05
0+
‘Van Persie voor de Kerst alweer weg, dit is zijn vervanger’
22:04
30+
Voorbeschouwing Feyenoord – Bayer Leverkusen: Rotterdammers direct aan de bak
21:54
44+
Wereldgoal Steijn brengt Robin van Persie in grote problemen
21:17
211+
Joey Veerman: ‘Ik ben toch niet de eerste?’
21:10
130+
‘Ajacied moet salaris inleveren’
21:02
116+
Buitenland kijkt met open mond naar één man bij Juventus-PSV
20:51
89+
Luuk de Jong heeft het over ‘ballen tonen’ na harde nederlaag
20:36
75+
PSV compleet vernederd door Juventus, topspeler kop van jut
20:18
58+
Oranje-feestje in opstellingen AC Milan-Liverpool
20:11
107+
Van Basten haalt hard uit naar Bakayoko
20:09
192+
‘Juventus-PSV krijgt dramatisch staartje’
19:43
128+
Ajax maakt ‘noodtransfer’ officieel
19:32
37+
‘Nederlands voetbal gaat eraan!’
19:29
19+
‘Zien jullie liever een dooie lul voor de camera?’
19:24
370+
‘Ontslag op staande voet na Juventus-PSV’
19:16
61+
‘Eén ding verpest Juventus-PSV’
18:46
200+
PSV-talent maakt Champions League-droom waar tegen Juventus
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie