FC Barcelona speelt De Jong uit

Foto: FC Barcelona speelt De Jong uit

FC Barcelona en Frenkie de Jong maken zich weer op voor een hete zomer. De Catalanen hebben naar zeggen van Joan Laporta genoeg ambities op de transfermarkt. Om deze mogelijk te maken, zal er eerst flink gesaneerd moeten worden in de selectie. De Jong is weer één van de namen, maar heeft wel een speciale status in dat gezelschap.

Frenkie de Jong en FC Barcelona

De loonkosten van FC Barcelona moeten met zeventig miljoen euro omlaag. Net zoals vorig jaar prijkt grootverdiener Frenkie de Jong op de lijst van compensatieverkopen. De kans dat Barcelona  daardoor deze zomer móét verkopen, is veel groter dan vorig jaar.

De onderdelen van de club die verkocht werden om de begroting dit seizoen  rond te krijgen, zorgen op lange termijn voor de problemen die Barcelona nu al gaat ervaren. De opleving van De Jong en de successen onder Xavi zorgen ervoor dat de problemen op de lange termijn voor onze landgenoot alleen maar groter lijken te worden.

Die problemen zijn niet de direct de enorme schuldenlast van de club. Barcelona sloot vorig jaar een lening van 1,5 miljard af om deze kosten nog verder te kunnen spreiden – en voor een bedrijf met een omzet van zevenhonderd tot achthonderd miljoen euro, is dat ‘overbruggingsbudget’. Maar opnieuw weer geld dat ooit terug moet komen als de andere schuldeisers betaald zijn.

Het geld dát dit seizoen binnenkwam, kon daardoor in de boost voor de sportieve prestaties gestoken worden. Je kunt veel zeggen van het beleid van Laporta, maar het zwalkende Barcelona dat onder Ronald Koeman op sterven na dood leek gaat door de werkwijze van de flamboyante voorzitter fier aan kop in La Liga.

De Jong is daar dit seizoen met 34 wedstrijden een belangrijk onderdeel van dat succes. De middenvelder kwam dit voetbaljaar door een blessure van Sergio Busquets tien keer als verdedigende middenvelder. Het grootste deel van zijn wedstrijden (24) speelde De Jong van het centrale middenveld.

Dat kan volgend seizoen veranderen, mocht Busquets besluiten zijn aflopende contract niet te verlengen. Besluit de ervaren verdedigende middenvelder dat niet te doen – of akkoord te gaan met een salarisverlaging van naar verluidt dertig miljoen euro – dan helpt het clubicoon zijn voetballiefde nog steeds.

De FFP-muur van Barça

Daarmee kan zijn bruto-salaris (naar schatting 37 miljoen euro) van die zeventig miljoen euro af. Dan houdt Barcelona nog 33 miljoen euro over om te besparen. Dat is met de verkoop van Frenkie de Jong, met een geschat bruto salaris van 37,5 miljoen euro per jaar de grootverdiener bij Barcelona, in één klap gefixt.

Door de statusverandering van De Jong dit seizoen, kan je aannemen dat Xavi niet heel blij zal zijn als De Jong moet vertrekken. De trainer kan zijn voorzitter dan wijzen op andere mogelijke kostenbesparingen binnen de selectie: spelers als Jordi Alba (21 miljoen euro), Ansu Fati (14 miljoen euro), Ferran Torres (10 miljoen euro) en de transfervrij aangetrokken Franck Kessié (negen miljoen euro) hebben in totaal meer besparingen in zich.

Die besparingen hebben te maken met Financial Fair Play. Eén van de regels schrijft voor dat maximaal zeventig procent van de omzet van de club naar salarissen mag gaan. Barcelona verkocht afgelopen seizoen delen onderdelen van de club en een percentage van de tv-rechten om snel cash te regelen. Op de lange termijn zorgt dat ervoor dat er jaarlijks een hap van tientallen miljoenen euro’s uit de jaaromzet verdwijnt – en dus minder omzet gedraaid wordt en budget overblijft voor de salarissen van de spelers.

Dat is dit seizoen nog niet te merken: dit seizoen werd immers de deal gemaakt, kwam het geld (mogelijk voor een deel als er termijnen zijn afgesproken) binnen en merkt de club dat in de omzet niet. In het jaarverslag van vorig jaar wordt een prognose gedaan over de omzet voor het seizoen 2022/2023: in totaal 773 miljoen euro, waarvan 587 miljoen euro uit de mannenvoetbaltak komt – er is ook een vrouwenvoetbaltak, een basketbalclub en een handbalclub onderdeel van FC Barcelona.

De salarislast van die voetbaltak volgens de prognose in datzelfde jaarverslag? 656 miljoen euro.

Dat is geen 70% van de voetbal gerelateerde inkomsten, maar 112% (en kom zelfs met de financiële injecties die Barça had, in de problemen met de registratie van de selectie voor de competitie).

Noodzaak voor toptransfers

Dat Barcelona volgend seizoen nog steeds een externe financiële prikkel nodig lijkt te hebben om de omzet te kunnen stuwen (het verliest vanaf volgend seizoen al tientallen miljoenen euro’s door de verkopen van dit seizoen), kan nu ook al uitgetekend worden.

De speler van buiten de onaantastbare mannen in de selectie van Xavi met de hoogste (potentiële) transfersom in de voeten, heet net als vorig jaar Frenkie de Jong.

De oplossingen die Laporta de afgelopen jaren uit de hoed toverde (lening afsluiten, onderdelen van de club verkopen, deel van de tv-rechtenopbrengst van komende jaren af laten kopen) zorgen op de lange termijn voor teveel omzetverlies, en dus nóg minder ruimte voor topsalarissen. Dan kan Xavi argumenteren wat hij wil, maar blijft één feit overeind staan: zonder Ajax-en-Oranje-bril op te zetten, is De Jong vervangbaar voor Barcelona.

Dat ligt verscholen in twee processen die op hetzelfde moment lopen bij de club. De eerste is de focus op de eigen jeugdopleiding, de meest goedkope manier van spelers aantrekken. Bij Barcelona stelen jeugdspeler Gavi en de als tienertalent aangetrokken Pedri de show. Bij Valencia doet een ander jeugdproduct van Barça ervaring op in La Liga. Nico González keert volgend seizoen ‘gewoon’ terug bij Barcelona om de concurrentiestrijd op het middenveld aan te gaan.

Deel twee van de voorbereidende werkzaamheden op de uittocht van De Jong kan de interesse in Ilkay Gündogan verklaren. De Duitse middenvelder zou volgens Spaanse media al onderweg zijn naar Camp Nou. De zaakwaarnemer hoofdrolspeler liet in The Guardian weten dat er nog niets duidelijk was over de toekomst van de 32-jarige middenvelder.

De etalagepopfunctie van De Jong

De interesse in een ervaren, technisch onderlegde middenvelder, een talent dat in de Barcelona-jeugd al op het centrale middenveld speelde en een speler met een topsalaris en een marktwaarde die de financiële zorgen van Barcelona in één klap kunnen verlichten – en vergeet niet de kostenbesparing op de lange termijn met een jaarsalaris van 37,5 miljoen euro.

Je zou bijna zeggen: dat ziet er opnieuw prima uit voor Manchester United.

Ware het niet dat De Jong afgelopen zomer praktisch in dezelfde situatie zat – en er voetbaltechnisch gezien véél minder goed opstond in Catalonië. Nu De Jong opnieuw in de etalage gezet zou zijn, biedt hem vooral de kans om Laporta voor het laatst zijn ongelijk te bewijzen.

Net als de tijd dat de voorzitter Koeman wilde vervangen met Pep Guardiola of Jürgen Klopp of het aantrekken van een topspeler zoals Robert Lewandowski op het moment dat je rode cijfers schrijft, lijkt Laporta toe te werken naar het moment dat de voorzitter tegen De Jong kan zeggen: “de enige manier om Barcelona te helpen, is vertrekken.”

Getafe
Real Valladolid
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 12 november 2024 17:48.

Gaat De Jong vertrekken deze zomer?

  • Ja
  • Nee
519+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie