FC Twente is vleugellam

Foto: FC Twente is vleugellam

FC Twente verspeelde zaterdag tegen RKC Waalwijk twee dure punten. Dat waren er bijna zelfs drie, maar invaller Carel Eiting kopte de Tukkers in blessuretijd toch nog naar een 2-2 gelijkspel. Het bekende het derde gelijkspel voor Twente dit seizoen, dat ook al twee keer verloor. Inmiddels staat het totaal aantal verliespunten daardoor al op twaalf punten. Zorgelijk voor de ploeg van trainer Joseph Oosting, die ook dit seizoen weer een topklassering ambieert. Of Twente dat dit seizoen weer gaat lukken is nog maar de vraag, dat vooral in aanvallend opzicht een probleem heeft. Met name de bijdrage van de vleugelspelers is een zorgenkindje voor Oosting.

Analyse: FC Twente heeft scorend probleem op de vleugels

Afgelopen zaterdag tegen RKC begon Oosting met Ricky van Wolfswinkel vanaf de rechterkant en Mitchell van Bergen spelend vanaf de linkerkant. Dat Van Wolfswinkel begon als rechtsbuiten had mede te maken met de absentie van Daan Rots, die in principe de eerste keus hoort te zijn aan de rechterkant. Toch is het veelzeggend dat de routinier begint vanaf de flank en Twente daar verder weinig opties heeft. Van Wolfswinkel is van nature een echte spits, maar heeft al wel laten zien vanaf de vleugel uit de voeten te kunnen. Ook in de Europa League-wedstrijd tegen Manchester United pakte dat goed uit.

Toch zou Twente daar een echte vleugelspeler hebben moeten staan met snelheid, een actie en rendement. De Tukkers beschikken op de rechterkant nog wel over back Bart van Rooij die er regelmatig overheen komt en daarmee het gemis van een goede vleugelspeler enigszins compenseert. Zo ook tegen RKC waar hij met een voorzet clubtopscorer Sem Steijn bereikte, die maar weer eens scoorde. Met Van Rooij kan dus het een en ander gecompenseerd worden, maar dat Twente snakt naar een buitenspeler met rendement is ook wel zichtbaar. Overigens zou een fitte Rots dat moeten kunnen, die vorig seizoen zeven keer scoorde in dertig Eredivisie-wedstrijden. Daarnaast gaf de buitenspeler ook nog eens tien assists. Dit seizoen staat de teller op een assist in zeven Eredivisie-duels.

Dramatisch rendement Van Bergen

Aan de andere kant begon Mitchell van Bergen op de vleugel, die vaak het vertrouwen geniet van Oosting. Van Bergen is een echte teamspeler en is met zijn snelheid vaak een plaag voor de verdediging. Toch kan men zich zo langzamerhand afvragen waarom Van Bergen maar mag blijven staan. De vleugelspeler heeft dan wel vaak dreiging, maar het rendement van de aanvaller is dramatisch te noemen. De 25-jarige Van Bergen speelde dit seizoen mee in negen Eredivisie-duels, maar kwam daarin nul keer tot scoren. Ook vorig seizoen lukte het de aanvaller niet om te scoren in 21 Eredivisie-wedstrijden.

Van Bergen wordt vaak vervangen door Sayfallah Ltaief, die afgelopen zomer door Twente werd aangetrokken. De buitenspeler werd overgenomen van FC Basel, maar heeft zich nog niet kunnen opwerken tot een basisspeler. Ltatief is een echte dribbelaar met veel dreiging en snelheid, maar ook de Zwitser heeft nog geen scoringsdrift laten zien. De 24-jarige aanvaller kwam negen Eredivisie-wedstrijden in actie, maar ook hij scoorde net als Van Bergen nog niet. Slechts een schamele assist staat achter zijn naam.

Twente-aanvaller Mitchell van Bergen komt maar niet tot scoren.

Buitenspelers Twente scoren niet

Ook voormalig Twente-speler Karim El Ahmadi stipte laatst bij Voetbal International al aan dat de vleugelspelers van Twente veel te weinig brengen. “Als je voor de bovenste plekken meedoet, heb je buitenspelers nodig met meer rendement dan nu Van Bergen en Daan Rots, die in mindere doen is dan vorig seizoen.” Ook Llatief kon El Ahmadi nog niet bekoren. “Sayfallah Ltaief is een speler van wie ik heel veel had verwacht, op basis van de beelden die ik van hem had gezien. Volgens mij haalde FC Twente hem in de zomer met het idee dat hij er gelijk zou staan. Wat hij tot nu toe liet zien, viel niet mee. Misschien moet het nog komen, je ziet ook heus wel wat potentie bij hem, maar de laatste drie, vier wedstrijden komt er wel heel weinig uit. Als hij moet schieten, geeft hij een voorzet of een pass. En andersom doet hij hetzelfde. Die keuzes moeten beter.”

Twente te afhankelijk van Steijn

Het gebrek aan het maken van doelpunten breekt Twente dan ook veel te vaak op in wedstrijden. De Tukkers zijn daarin te afhankelijk van Sem Steijn, die als aanvallende middenvelder de helft van de productie achter zijn naam heeft staan. Steijn scoorde acht van de zestien doelpunten in de Eredivisie. Spits Sam Lammers heeft er drie gemaakt, terwijl Van Wolfswinkel er twee in het netje heeft gelegd. Daarmee is direct duidelijk dat de aanvallers, en dan met name de buitenspelers, van Twente nauwelijks een duit in het zakje doen. Het verklaart mede waarom Twente punten heeft laten liggen tegen ‘kleinere’ clubs als PEC Zwolle, Sparta en RKC.

Willen de Tukkers echt weer mee doen om de bovenste plaatsen dan is het zaak dat Oosting zijn vleugelspelers snel aan het scoren krijgt. Is dat niet het geval, dan is het raadzaam voor Twente om in de winter de transfermarkt op te gaan op zoek naar een scorende buitenspeler. Technisch directeur Arnold Bruggink weet dan ook wat hem te doen staat.

Moet Twente een nieuwe buitenspeler aantrekken in de winter?

  • Ja, dat is broodnodig
  • Nee, ze hebben goede buitenspelers
42+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie