Feyenoord 2010 – 2020: de ultieme XI

Foto: Feyenoord 2010 – 2020: de ultieme XI

Het huidige decennium begon met zwakke jaren voor Feyenoord, maar werd later met diverse prijzen – een landskampioenschap en de KNVB Beker – toch behoorlijk opgefleurd en memorabel voor Feyenoord. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat het elftal met de beste spelers van de Rotterdammers tussen de jaren 2010 en 2020 voor een fors deel bestaat uit jongens die verantwoordelijk waren voor het pakken van één van die prijzen.

AFC AJAX: De Ultieme XI



DOELMAN: BRAD JONES
Feyenoord heeft in tien jaar tijd niet echt de beschikking gehad over een doelman die het over een langere periode waar heeft gemaakt. De keuze is daarom gevallen op Brad Jones, een waar ‘one season-wonder’ met zijn uitzonderlijke prestaties in het kampioensjaar van de club. De alternatieven waren bijvoorbeeld Rob van Dijk en Kenneth Vermeer. Gelukkig heeft Feyenoord met Justin Bijlow nu wel weer een potentiële topper onder de lat staan.
RECHTSBACK: DARYL JANMAAT
Daryl Janmaat mag gezien worden als één van de beste deals van voormalig Feyenoord-directeur Martin van Geel. Hij werd transfervrij opgepikt bij sc Heerenveen en speelde twee superseizoenen in de Kuip, tot hij in 2014 voor zes jaar bij Newcastle United speelde. Janmaat was toen al volwaardig Oranje-international en stal de nodige Rotterdamse harten. Tegenwoordig speelt de Leidschendammer nog altijd in de Engelse Premier League; nu bij Watford FC.

CENTRALE VERDEDIGER: STEFAN DE VRIJ
Er zijn eigenlijk altijd twijfels geweest over Stefan de Vrij. Ook na zijn ijzersterke periode bij Feyenoord en het Nederlands Elftal. Is hij wel ‘killer’ genoeg om zich in de Europese top staande te kunnen houden? Inmiddels kunnen we die vraag volmondig met ‘ja’ beantwoorden, want De Vrij speelt al jarenlang de pannen van het dak bij Inter Milaan. In Italië staat hij bekend als één van de beste en meest betrouwbare mandekkers van de Serie A. Feyenoord had dus wel degelijk een pareltje met hem in handen, tot hij in 2014 na vijf jaar Feyenoord 1 en een zeer indrukwekkend WK 2014 (bronzen medaille met Oranje) naar SS Lazio vertrok.

CENTRALE VERDEDIGER: RON VLAAR
Naast De Vrij stond bij Feyenoord én Oranje vaak Bruno Martins Indi, maar onze keuze gaat toch nipt naar Ron ‘Beton’ Vlaar. Voornamelijk vanwege een gebrek aan snelheid en wendbaarheid maakte hij nooit een transfer naar de echte top in het buitenland – in tegenstelling tot Martins Indi, die bij FC Porto neerstreek -, maar van 2005 tot 2012 was Vlaar een echte rots in de branding in de havenstad. De ultieme beloning kwam in 2008, toen hij met Feyenoord de KNVB Beker won. Uiteindelijk belandde Vlaar via Aston Villa (2012-2015) bij AZ, waar hij nu de herfst van zijn uitstekende carrière beleeft.

LINKSBACK: TERENCE KONGOLO
Met zijn tomeloze inzet en grote stappen groeide Terence Kongolo uit tot een lieveling van het Legioen. In Zwitserland geboren met Congolese roots, maar omdat hij eerst in de jeugd van amateurclub RVV Hillesluis en daarna 5 jaar lang in Feyenoord 1 speelde toch een soort Rotterdammer in hart en nieren. Kongolo kon zowel centraal als links achterin prima uit de voeten en werd in 2017 beloond met een transfer naar AS Monaco. Helaas pakte dat niet al te goed uit en wordt hij sindsdien al drie jaar lang verhuurd aan respectievelijk Huddersfield Town (twee seizoenen) en Fulham, in de Engelse Championship.

CENTRALE MIDDENVELDER: KARIM EL AHMADI
Georginio Wijnaldum groeide ná zijn periode bij Feyenoord uit tot een wereldtopper, maar als we puur naar prestaties binnen de muren van De Kuip kijken moet Karim El Ahmadi toch echt de voorkeur krijgen. De Marokkaan is geen briljante voetballer, maar met zijn tomeloze inzet en leiderschapskwaliteiten was hij misschien wel de belangrijkste pion in het kampioenselftal van 2017: het Algemeen Dagblad benoemde hem tot de beste speler van het Eredivisie-seizoen. Uiteindelijk speelde El Ahmadi twee periodes in Rotterdam-Zuid: van 2008 tot 2012 en van 2014 tot 2018. Vandaag de dag harkt de rechtspoot de nodige miljoenen binnen bij Al-Ittihad in de Verenigde Arabische Emiraten.


CENTRALE MIDDENVELDER: TONNY VILHENA 

Net als in het kampioenselftal vormt El Ahmadi ook in deze Ultimate XI een koppel met Tonny Vilhena. Een kind van de club die vaak de kritiek kreeg ‘niet meer dan een postbode te zijn’, maar juist met zijn loopvermogen en inzicht groeide Vilhena uit tot een fantastische speler. Eigenlijk is het doodzonde dat de linkspoot er in 2019 voor koos om voor vijf jaar te tekenen bij FK Krasnodar, waardoor hij toch wat in de Russische vergetelheid is beland. Want een Vilhena in topvorm had toch zeker niet bij een club als Sevilla, Everton of Fiorentina misstaan?

AANVALLENDE MIDDENVELDER: ROBIN VAN PERSIE
In 2017 keerde clubicoon Robin van Persie terug in De Kuip. Na jaren bij Arsenal, Manchester United en Fenerbahçe koos hij ervoor om zijn roemruchte carrière af te sluiten in het stadion waar hij definitief doorbrak als jonkie. En hóé! Door blessureleed bleef zijn inbreng beperkt tot 37 wedstrijden in twee seizoenen tijd, maar het was voor Van Persie voldoende om heel Nederland nog één keer opnieuw te betoveren met zijn genialiteit. De bekroning kwam in 2018 met de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal, als toetje op een toch al zo imposante palmares.


LINKSBUITEN: DIRK KUYT
Van Persie is natuurlijk niet de enige held die terugkeerde bij Feyenoord in de jaren tussen 2010 en 2020, want al eerder flikte Dirk Kuyt dat kunstje. In het land zat niemand echt nog op deze ‘dorpspastoor’ te wachten, maar Rotterdam werd in vuur en vlam gezet door de hardwerkende Katwijker. Zijn hattrick in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo is voor altijd de boeken in gegaan. Kuyt bracht natuurlijk veel extra kwaliteit binnen de lijnen, maar vooral ‘in de kleedkamer’ was hij van onschatbare waarde voor Feyenoord.

SPITS: GRAZIANO PELLE
Graziano Pellè is een verhaal apart. De Italiaan had er in zijn carrière nog niet heel veel van gebakken, tot directeur Martin van Geel er in 2012 plots voor koos om hem te huren van Sampdoria. Het bleek een gouden zet, en een jaar later werd Pellè ook permanent vastgelegd. In zijn eerste seizoen kwam de spits tot 27 goals in 29 optredens, in zijn tweede jaar tot 23 treffers in 28 duels. In 2014 werd een herboren Pellè voor ruim 10 miljoen euro doorverkocht aan Southampton; in Rijnmond en omstreken zal hij nooit meer vergeten worden.


RECHTSBUITEN: STEVEN BERGHUIS
In 2017 tekende Steven Berghuis, oud-speler van AGOVV, FC Twente, VVV en AZ bij Feyenoord, dat hem eerst huurde en daarna definitief overnam van Watford FC. Nog zo’n gouden greep van Van Geel, want inmiddels is de linksvoetige scherpschutter niet meer weg te denken uit het huidige elftal van trainer Dick Advocaat. Berghuis werd niet voor niets tot aanvoerder gebombardeerd door ‘De Kleine Generaal’. Het is nog afwachten of Feyenoord de Apeldoorner ook komende zomer binnenboord kan houden. Het is in ieder geval wel te hopen, want zonder sterspeler Berghuis zou het huidige Feyenoord toch geen schim van zichzelf meer zijn.

RESERVES:
Kenneth Vermeer; Bruno Martins Indi, Rick Karsdorp; Jordy Clasie, Georginio Wijnaldum; John Guidetti, Eljero Elia.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een Ultieme XI van spelers van Feyenoord tussen 2010 – 2020.⁠ ⁠ Mis jij nog iemand in dit elftal??⁠ ⁠ #xi #elftal #feyenoord #fey #dekuip #eredivisie #rotterdam #soccernews⁠

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl) op

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie