Lag het dan toch allemaal aan Arne Slot?

Foto: Lag het dan toch allemaal aan Arne Slot?

Feyenoord is het seizoen nog slechter begonnen dan vorig jaar en dan moet de Champions League nog beginnen. Het Legioen houdt zijn hart vast als donderdagavond Bayer Leverkusen op bezoek komt. Het morrelt in het Rotterdamse. De methodes van de nieuwe trainer Brian Priske liggen onder vuur, maar dat is wel het laatste waar naar gekeken moet worden. Dennis Te Kloese heeft hiervoor gekozen en geduld is nu een schone zaak bij Feyenoord. Moeten ze in De Kuip een tussenjaar accepteren?

Opinie: Brian Priske moet vasthouden aan zijn methodes bij Feyenoord

In de discussies de laatste jaren kreeg ik vaak te horen dat Arne Slot dé succesfactor is van het Feyenoord van tegenwoordig. Ik was het daar niet helemaal mee eens. Natuurlijk was hij een trainer die kan overleggen dat zijn spelers beter werden en dat hij een andere mentaliteit bracht in De Kuip. Feyenoord kreeg weer kleur op de wangen en durfde uit te spreken dat ze voor het kampioenschap gingen en elke zomer beter wilden worden. Slot was elke keer ook helder in de transferwindow: “We willen spelers halen die beter zijn dan de huidige spelers”.

Toch dacht ik altijd dat het gaat om een paar procenten extra die een trainer kan brengen. De kwaliteit van de selectie en het potentieel staat vast. Een trainer kan daar alles uithalen, maar daar zal alleen iets extra’s uitkomen. Wellicht is dat extra heel wat meer extra, dan ik altijd in mijn hoofd had. Want de selectie van Feyenoord was de laatste jaren toch ook gewoon sterk, of lag het echt allemaal aan Arne Slot?

Te Kloeses grootste aankoop Priske rendeert nog niet

Als we kijken naar de huidige selectie van Feyenoord en die van vorig seizoen, dan zien we drie belangrijke afwezigen. Mats Wieffer is vertrokken naar Brighton & Hove Albion, Lutsharel Geertruida zit nu toch bij RB Leipzig en Slot zelf maakte de droomtransfer naar Liverpool. Al met al beurde Te Kloese daar ongeveer 70 miljoen euro voor. Sterkhouders in de as zoals de keepers, Dávid Hancko, Quinten Timber en Santiago Giménez bleven. De technisch directeur haalde een hele rits nieuwe spelers, maar die ene topaankoop bleef uit. De grootste transfer zou Priske moeten zijn. Na een heel voortraject en op basis van onnoemelijk veel data kwam Te Kloese uit bij de Deense coach.

Te Kloese neemt gelijk een groot risico, door een voor de buitenwacht onbekende trainer aan te stellen. Het is ook echt ‘zijn coach’, want Slot was ooit aangesteld door Frank Arnesen. Priske begon voortvarend en introduceerde zijn eigen stijl. Bewonderenswaardig en fris en ook de enige weg die een data-coach met een zeer aanvallende filosofie moet volgen. Daarom heeft Te Kloese hem immers gehaald. Niet om precies hetzelfde te doen als Slot dus. Al snel begon de Deen echter te twijfelen. Hij week af van zijn 3-4-3, keerde terug naar Slots 4-3-3 en moest daarna uitleggen dat het niet ging om de getalletjes, maar om hoe je wil spelen. Iets wat Priske juist vooraf had duidelijk moeten maken. Priske wordt onzekerder bij elk slecht resultaat dat volgt. Logisch, maar op die momenten tonen ware trainers zich. Die laten zich niet uit het veld slaan, of gaan rigoreuze maatregelen nemen. Zij geven het vertrouwen en houden vast aan hun eigen filosofie en methodes.

Feyenoord-Priske-kring
Brian Priske introduceerde het kringetje bij Feyenoord.

Priske moet zich niet druk maken en vasthouden aan het kringetje

Het resultaat is nu dat in vier wedstrijden slechts één keer is gewonnen en driemaal gelijkgespeeld. Daarmee overtreft Priske zelfs de slechte seizoenstart van Slot vorig seizoen. De Deen hoeft zich dan ook niet zo druk te maken, aangezien zelfs de heilige Slot vorig seizoen belabberd startte en dat met een ingespeeld elftal. En Slot begon bij Feyenoord ook met dramatische wedstrijden.

Het belangrijkste dat Priske nu moet doen is terug gaan naar zijn kern en dat duidelijk overbrengen op zijn selectie. Telkens veranderen en dingen die je zelf hebt geïntroduceerd weer terugdraaien heeft een desastreus effect. Je raakt het geloof van de spelers kwijt, of zoals ze dat zo mooi zeggen in de voetbalwereld: de grip op de kleedkamer. Dus het kringetje wat jij zo fijn vindt om te doen Brian, gewoon mee doorgaan. Gewoon doorgaan met je filosofie en gooi er een paar keer 3-4-3 tegenaan. Laat de data uiteindelijk voor je werken en blijf geduldig.

Topclub mag tussenjaar nooit accepteren

Want de aandacht zou moeten liggen bij Te Kloese. Hij besloot om niet volle bak te verkopen in de transferperiode en om niet één of twee grote aankopen te doen. Hij besloot om met Priske een onbekende data-trainer vast te leggen en eigenlijk besloot hij indirect voor een tussenjaar. Alleen die topsportmentaliteit die Slot erin bracht vertelt dat een tussenjaar niet bestaat. Een topclub mag een tussenjaar nooit accepteren, Te Kloese als technisch en zelfs algemeen directeur van een topclub zeker niet.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op Spanje, FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected]

Wat moet er gebeuren bij Feyenoord als het zo slecht blijft gaan?

  • Te Kloese out
  • Priske out
  • Geduld betrachten
273+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie