Feyenoord-fluiters moeten zich kapot schamen

Foto: Feyenoord-fluiters moeten zich kapot schamen

Ja, het was weer raak. Als Feyenoorder schaamde ik mij kapot voor fluitende Feyenoord-fans bij Feyenoord – FC Twente. Maar ik moest mij snel tot de orde roepen. Waarom schaam ik mij voor iets waar ik zelf zo ver van af sta? Deze Feyenoorders moeten zich kapot schamen. Ze brengen de club andermaal in diskrediet en laten zien na bijna 25 jaar weinig originaliteit in hun spreekkoren te stoppen. Van antisemitische schreeuwuitingen, via homofobe koren tot diep kwetsend gefluit. Als je je daaraan bezigt moet je je kapotschamen, ook als niet-Feyenoorder overigens. Schaam je kapot en wees eens creatief.

Opinie: word volwassen en stop met vuurwerk-gefluit bij wedstrijden tegen FC Twente

Hi ha hondenlul, dat was nog eens een mooie stadionuitdrukking. In de vroegere jaren sprak men daar ook schande van, nou ik zou het een verademing vinden als spreekkoren zoals deze terugkeren. In plaats van al die makkelijke en zwaar onnodig kwetsende spreekkoren die we tegenwoordig vanaf de tribunes horen rollen.

Het is overigens niet alleen bij Feyenoord dat ze fluiten tegen FC Twente, je hoort het vuurwerkgeluid bij vele ‘supportergroepjes’. Wellicht horen we het alleen wat sneller bij Feyenoord omdat ze daar over het algemeen in grotere getale zijn. Eigenlijk kan je van supporters bij deze spreekkoren ook niet spreken. Het zit ‘m al in het woord support. Dat is steun. Steun voor je eigen ploeg en niet het afbreken van tegenstanders. Bovendien zet je jezelf en je mede-fans voor schut met dit soort afbraakkoren, zoals het vuurwerkgefluit van gisteren.

Afbraakkoren moeten juichliederen worden

Het is tijd om die afbraakkoren af te breken en er weer juichliederen van te maken. Support je eigen club, die heeft dat vaak genoeg al hard nodig. Waarom zou je ook een club en supporters van die club willen kwetsen met onnodig menselijk leed. De vuurwerkramp in Enschede uit 2000 was van zichzelf al een vreselijke tragedie. Belachelijk dat ze daar bij wedstrijden van FC Twente weer telkens aan worden herinnerd.

Draai het dus om en kijk naar je eigen team. Maak dan wel een vrolijk gefluit en fluit niet telkens een speler uit zodat-ie weer een ernstig geval van Kuipvrees gaat ontwikkelen. Wees positief en blijf er massaal achter staan. Je zal zien dat je dan meer invloed hebt op je eigen ploeg en dat je een supportersgroep, in dit geval Het Legioen, niet in een kwaad daglicht zet.

Makkelijk zat om nieuwe leuke jenkoren te bedenken

We moeten weer juichen, om het in de woorden van Louis van Gaal te zeggen. En wil je, mocht je daar ergens toch een geldige reden voor vinden, de tegenstander (of supporters daarvan) toch een beetje jennen: wees dan creatief. Hi ha hondenlul zou al een mooie stap zijn, al is dat natuurlijk weinig origineel. Waar is jullie Erasmusbrug? Liever Rotjeknor dan Tukkerland! Tot nooit in de Champions League! Zo maar even drie suggesties die het allemaal al wat vriendelijker en minder kwetsend maken.

Bommen op Rotterdam! *Vuurwerkgefluit* Alle boeren zijn homo’s Wie niet springt die is een jood en alle aanverwante spreekkoren moeten allemaal de prullenbak in. Laat staan de nog een graadje ergere (als je van graden kan praten) spreekkoren. Homofobe, antisemitische en onnodige kwetsende spreekkoren moeten verbannen worden uit het voetbal. Toch?

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op Spanje, FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected]

Wat kan nog wel door de beugel?

  • Gefluit tegen FC Twente
  • Hi ha hondenlul
  • Alle boeren zijn homo's
  • Wie niet springt die is een jood
  • Kappen met alles, nu
161+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie