Feyenoord leert pijnvrije lessen in Girona

Foto: Feyenoord leert pijnvrije lessen in Girona

Feyenoord heeft een geweldige avond in de Champions League beleefd. Waar niemand het verwachtte boekten de Rotterdammers voor het eerst sinds 2002 een uitzege in de Champions League. De achtbaan in Girona is gestopt en de ploeg en trainer Brian Priske zelf hebben een fantastische opsteker gekregen. Feyenoord leerde andermaal veel lessen, maar voor het eerst dit seizoen met een uitstekend resultaat. De lessen van Girona-uit op een rijtje.

Analyse: Feyenoord leert lessen zonder gevolgen in Champions League-uitwedstrijd bij Girona

Allereerst de veerkracht van Feyenoord. Priske zag zijn ploeg in de eerste helft met vertrouwen starten, maar dat kreeg al snel een deuk toen David López bij een corner vrij in kon tikken. Hij werd helemaal vrijgelaten door Quinten Timber en als de Girona-verdediger niet had gescoord dan had zijn collega dat wel gedaan. Ook die stond vogelvrij bij de dode spelsituatie. Een duidelijk leerpunt voor Priske’s mannen.

Maar Feyenoord toonde veerkracht en Timber in het bijzonder. Als een echte aanvoerder ging hij volop in de strijd, ook om zijn fout zo snel mogelijk goed te maken. Binnen 5 minuten was dat ook zover. Igor Paixão nam een vrije trap keurig en Timber kopte netjes binnen. Voor de statistieken kwam de gelijkmaker op conto van Yangel Herrera (Girona), maar zonder het lichaam van de Venezolaanse midenvelder had Timber ook wel gescoord. Feyenoord ging na de achterstand beter voetballen en in een kwartiertje tijd was de stand omgebogen. Weer Timber gaf daar de aanzet toe. De middenvelder veroverde de bal en leverde die gelijk in bij Paixão, die vond de dieprennende Antoni Milambo. Het Rotterdamse jeugdexponent rondde beheerst af: 1-2.

Ueda moet Hancko penalty’s laten nemen

De veerkracht van Feyenoord was bijzonder want de ploeg van Priske had voor rust het duel al op slot kunnen gooien dankzij een opgeleefde Timber. In hun eigen strafschopgebied ging Girona in de fout en de Feyenoord-aanvoerder was er als de kippen bij om in te tikken. Hij kon dat alleen niet doen omdat hij een schop op zijn achillespees kreeg: penalty. Tijd voor de volgende les en wel voor Ayase Ueda.

De Japanse spits zat nog niet lekker in de wedstrijd, maar wilde wel dat buitenkansje op een doelpunt en het benodigde vertrouwen grijpen. Waar Feyenoord bijvoorbeeld met Dávid Hancko een erkende penaltyspecialist in huis heeft werd de bal toch aan Ueda gegund. De Japanner schoot zwak in, waardoor de Girona-keeper redding kon brengen.

De opstelling van Feyenoord tegen Girona.

Wellenreuther doet nog altijd meer goed dan fout

Ook dat bracht Feyenoord niet aan het wanhopen, al moesten de mannen van Priske ver achteruit in de tweede helft. Girona drong aan en was via Donny van de Beek al een keer dicht bij een doelpunt (afgekeurd omdat hij net buitenspel stond). Maar na ruim een uur spelen leek toch echt de gelijkmaker eraan te komen. Timon Wellenreuther ging in de fout door een bal die hij had kunnen klemmen los te laten. Hij moest corrigeren, zag een Girona-aanvaller al aanstalten maken om te profiteren, maar kon zijn ingezette val niet meer aanpassen. Hij raakte de tegenstander, die naar de grond ging. Nu dus een strafschop voor Girona. Bojan Miovski schoot strak in de linkeronderhoek, maar Wellenreuther toonde zijn kracht en stopte de penalty.

De strafschopkiller van Feyenoord heeft nog altijd een zeempje van onzekerheid over zich heen, maar hij maakt ook altijd nog minder fouten dan dingen die hij goed doet. De fouten die hij maakte tegen Girona werden niet fataal en met een paar geweldige reflexen voorkwam hij bijna zekere tegengoals. Een les ook voor Priske, die voorlopig blijft vasthouden aan de Duitse keeper in diens strijd met Justin Bijlow. De strijd zal verhit door blijven broeien.

Zerrouki zakt verder weg bij Feyenoord

De 2-2 viel uiteindelijk toch en dat viel onder meer invaller Ramiz Zerrouki en Jordan Lotomba aan te rekenen. De Algerijnse middenvelder komt onder Priske maar niet tot wasdom en voetbalt met veel onzekerheid. Zeker na het duel met Bayer Leverkusen waarin hij grof in de fout ging en vroeg gewisseld werd. Ballen springen opeens van de voet van Zerrouki en hij lijkt een stuk trager te worden. Zerrouki moet aan de slag op het trainingsveld om zijn vertrouwen terug te winnen en zijn kwaliteiten die hij vorig seizoen af en toe liet zien weer op de speelmat te krijgen.

Lotomba is een ander verhaal. Hij speelt op rechtsback bij gebrek aan beter en komt langzaam in zijn spel. Hij had geen grip op Arnaut Danjuma, maar voordat de Nederlandse aanvaller in het veld kwam speelde de Zwitser wel een uitstekende pot voetbal. De voor 5 miljoen euro van OGC Nice overgekomen rechtsback zat er telkens tussen en had sterke tackles in huis. Hij was bovendien aan de bal niet te betrappen op een foutje.

Lotomba lijkt toch klaar voor strijd met Nieuwkoop

De positieve lijn die Feyenoord nu inzet heeft Lotomba ook te pakken. Hij moet straks met de van een blessure aan het terugkerende Bart Nieuwkoop gaan strijden op rechts. Priske geeft hem voorlopig alle vertrouwen want Lotomba speelt alles. In de Champions League heeft hij nog te veel fouten gemaakt om aan te kunnen tonen dat hij een aanwinst is, maar ook hier zien we een positieve les.

Antoni Milambo was ook tegen Girona belangrijk voor Feyenoord.

Milambo ontpopt zich als nieuwe Feyenoord-parel

Net als bij Milambo. De jonge Feyenoorder (19) wordt naarmate hij meer minuten maakt in het eerste steeds beter. De atletische middenvelder wordt door Priske ook al gebruikt als rechtsbuiten en heeft een basisplaats inmiddels afgedwongen. Tegen Girona liet hij zien waarom de Deense trainer zoveel vertrouwen in hem heeft. Milambo scoorde niet alleen, maar toonde zijn krachten in alle facetten. Hij is snel, vooral in de omschakeling, kan uiterst nauwkeurig passen en is sterk in de duels. De jonge middenvelder lijkt het nieuwe pareltje van Feyenoord te worden.

Want hij heeft ook een neusje voor het doel. Uiterst beheerst zoekt hij de netten op en zo scoorde hij ook al in bijvoorbeeld het treffen met PSV. Op de manier van juichen valt dan ook veel af te lezen. Deze Rotterdammer wil met alles wat hij in zich heeft slagen in De Kuip. Zijn vechtlust kan Feyenoord goed gebruiken.

Hancko vult Timber en Milambo aan voor Feyenoord-vechtlust

Dat is aanstekelijk want onder aanvoering van Timber en Milambo veerde Feyenoord telkens weer op en dan was er nog Hancko. De Slowaakse verdediger moest een zomerse transferdomper slikken, maar staat er weer in het shirt van Feyenoord. Met zijn kalmte, balbehandeling en vechtlust spoorde hij Feyenoord aan om nog maar een keer te gaan. Ook toen de ploeg klaar leek voor de slacht van Girona.

Hancko had kramp van al zijn inzet, maar zette nog een keer door. Een rush langs de linkerkant (ook op linksback kan de centrumverdediger uit de voeten) bekroonde hij met een strakke voorzet waarbij Girona-verdediger Ladislav Krejci die weer promoveerde tot het winnende doelpunt (2-3). Alles zat daar in beslopen en Hancko heeft alles achter zich gelaten. Ook hij zet de Feyenoord-lijn omhoog in.

Girona-uit kan sleutelmoment voor seizoen Feyenoord worden

Op het tandvlees hield Feyenoord stand in Girona en alhoewel misschien niet helemaal verdiend kon de ploeg van Priske wel de zo benodigde Champions League-punten bijschrijven. Nog belangrijker was het vertrouwen en het moment van ommekeer. Want op dat punt is Feyenoord nu beland. Zondag tegen FC Twente moet blijken of de lijn omhoog vervolgt wordt en dat Girona-uit een sleutelmoment was voor het Feyenoord-seizoen. Want je kan nog zoveel lessen krijgen, als je er niet van leert, zijn die niets waard.

Is dit de ommekeer voor Feyenoord?

  • Ja, de lijn omhoog is ingezet
  • Nee, gaat nog te veel fout
128+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie