Feyenoord op papier nog beter dan PSV

Feyenoord heeft de Johan Cruijff Schaal ten koste van PSV gewonnen en daar waren penalty’s voor nodig. Niet alleen in reguliere speeltijd, maar ook na de gelijke stand (4-4) na 90 minuten. Dat was eigenlijk helemaal niet nodig. De ‘objectieve’ toeschouwer zag namelijk al dat de ploeg van trainer Brian Priske een (licht) overwicht had op die van Peter Bosz. We pakken de statistieken van onze vrienden van Opta erbij en zien dat Feyenoord op papier nog beter was dan PSV.

Analyse op basis van statistieken: Feyenoord en Priske verrassen door PSV met beter spel te verslaan

Feyenoord begon zeer sterk, had toen een dipje, maar herstelde dat nog voor de rust om in de tweede helft telkens de voorsprong te pakken, maar uiteindelijk een gelijke stand na 90 minuten moest accepteren. De strafschoppen werden uitstekend genomen, waardoor Timon Wellenreuther met een geweldige reflex kon uitblinken en de Johan Cruijff Schaal kon bemachtigen.

Dat leek het na het openingsdoelpunt van Noa Lang binnen 10 minuten nog niet op. Sterker nog, even leek het erop dat PSV Feyenoord overrompelde en kon uitlopen naar een grote score. De mannen van Priske overleefde een storm en zette daarna zelf de turbo aan. Dat resulteerde in een benutte strafschop van Santiago Giménez. Bart Nieuwkoop maakte er op aangeven van Giménez zelfs 1-2 van. Igor Paixão mistte vlak voor de thee een gigantische kans op 1-3. Van dichtbij schoot hij te laconiek in, waardoor Walter Benítez redding kon brengen.

Feyenoord houdt overwicht, maar kan laatste voorsprong niet vasthouden

Na rust ging het op en neer, maar bleef Feyenoord het overwicht houden. Luuk de Jong zorgde met een snelle 2-2 voor korte onrust bij de Rotterdammers. Giménez regelde met een uitbraak vervolgens weer een strafschop, die hij ook weer benutte. Guus Til deed zijn oude club vervolgens pijn, maar Antoni Milambo zorgde bij een opvallende vrijetrapvariant weer voor de voorsprong. Het slotakkoord was vanaf elfmeter, want ook De Jong mocht een strafschop benutten nadat Wellenreuther Til vloerde in het zestienmetergebied. Strafschoppen stonden vervolgens centraal en Feyenoord heeft enkele specialisten en met Wellenreuther een zogeheten penaltykiller.

Statistieken Johan Cruijff Schaal tussen PSV en Feyenoord (4-4, Feyenoord wint via strafschoppen)

De statistieken van PSV-Feyenoord. Bron: Stats Perform/Opta

Feyenoord overlegt totaal tegen verwachtingen in betere statistieken dan PSV

De spektakelwedstrijd leverde bovenstaande statistieken op en bevestigt nog meer het lichte overwicht dat Feyenoord had op PSV. Totaal tegen de verwachtingen in want na de voorbereidingen van beide selecties leek het toch zo dat PSV oppermachtig zou zijn en Feyenoord zelfs moest vrezen voor een grote nederlaag.

De Rotterdammers konden het gewenste passingspel, bekend geworden onder trainer Arne Slot, nog niet brengen tegen PSV. Veelal liet Feyenoord de bal aan PSV (slechts 35,1 procent balbezit), dat was ook omdat na de snelle ombuiging van de stand in de eerste helft PSV moest en Feyenoord in grote delen van de wedstrijd een voorsprong had. Het leverde 268 passes voor Feyenoord op met een passnauwkeurigheid van 75,4 procent. Een stuk lager dan we gewend waren van Feyenoord van vorig seizoen. Niet zo gek, tegen een PSV dat de grote favoriet was en daardoor ook 493 passes gaf, met een percentage qua nauwkeurigheid van 86,2 procent.

Feyenoorders hadden nog meer doelpunten kunnen/moeten maken

Feyenoord was zelfs nog wat slordiger en dat uitte zich ook in de laatste fase, daar daalde de passnauwkeurigheid zelfs naar 63 procent. Dat betekent dat de mannen van Priske met wat meer concentratie en zorgvuldigheid nog meer doelpunten had kunnen maken. Denk daarbij ook aan de reusachtige kans van Paixão en andere aanvallen waarbij (bijvoorbeeld Nieuwkoop) net niet dat laatste zetje gegeven kon worden.

Feyenoord was daarnaast feller en zat er boven op, opvallend genoeg deelde scheidsrechter Jeroen Manschot liefst 6 kaarten uit aan de Feyenoorders, tegenover 3 voor PSV. Een beeld van veel overtredingen aan Feyenoord-kant beklijfde daardoor, maar volgens de statistieken bleek het tegenovergestelde waar. Liefst 15 overtredingen maakte PSV juist, Feyenoord slechts 8.

Ploeg Priske is vooral gevaarlijker voor het doel

Priske’s ploeg was vooral veel gevaarlijker. Het overwicht uitte zich in meer schoten, schoten op doel en gevaarlijke momenten in de laatste fase. Niet zo gek ook dat het aantal expected goals 1 doelpunt hoger lag bij Feyenoord. De Rotterdammers noteerden 3.89, PSV kwam tot 2.90.

Bosz vindt dat PSV veel betere spelers heeft dan Feyenoord, maar dat uitte zich in ieder geval niet in deze wedstrijd. Zo zien we ook bij de individuele statistieken dat de Feyenoorders overheersen. Alleen bij de passing domineert logischerwijs PSV, maar op gebied van schoten, schoten op doel, creëren van kansen, en balheroveringen staan Feyenoorders in de top.

De beste spelers van Feyenoord in de wedstrijd tegen PSV op basis van statistieken. Bron: Stats Perform/Opta

Gevaarlijkste man van het veld bij PSV-Feyenoord had moeten scoren

Paixão was de gevaarljikste man aan Feyenoord-zijde en op heel het veld met schoten (5) en schoten op doel (4). Als hij zijn vizier nog wat scherper had gezet had Feyenoord nog heel wat meer doelpunten kunnen maken. Ook Nieuwkoop speelde een goede wedstrijd, want heel opvallend is hij de nummer twee op het gebied van schoten (en schoten op doel). Giménez staat overal in de top van de aanvallende statistieken, maar op gebied van kansen creëren moet hij Ramiz Zerrouki en Calvin Stengs (allebei 3 kansen) voor zich dulden.

Het toont aan dat Feyenoord niet alleen op het oog, maar ook op papier beter was dan PSV. Vooral in het aanvalsspel blinken de Rotterdammers uit. Een overblijfsel uit de Slot-tijd, waar Priske gretig gebruik van maakte en zelfs verder wil aanscherpen met nog agressievere en hogere druk. De nieuwe Feyenoord-trainer gaf ook toe dat het op verdedigend gebied, waar hij juist veiligere accenten dan Slot wil leggen, ver achter blijft.

Dat is voorlopig het zorgenkind voor de bekerwinnaar. Maar dat is al heel wat meer dan wat gedacht werd na afloop van de voorbereiding. De Eredivisie kan beginnen en Feyenoord heeft mentaal de eerste slag gewonnen. Op oog en papier heeft Feyenoord een strike gepakt tegen PSV. Nu kijken bij de start van het nieuwe seizoen hoeveel die eerste klap waard is.

Wat voor cijfer zou jij Feyenoord geven voor deze wedstrijd?