Feyenoord slacht Ajax af in historische Klassieker

Ajax-fans waren er al bang voor en in De Klassieker tegen Feyenoord werd hun vrees bewaarheid: de Amsterdammers kwamen er vandaag in De Kuip helemaal niet aan te pas en werden overlopen door hun aartsrivaal. De ploeg van oefenmeester Arne Slot liet zijn tegenstander alle hoek van het veld zien en scoorde niet één, niet twee, niet drie, niet vier, niet vijf, maar zes (!) keer: de grootste overwinning van Feyenoord óóit in een Klassieker, met meer doelpunten verschil dan in 1964 (9-4) en 1960 (6-1).

Feyenoord laat Ajax alle hoeken van De Kuip zien

Het eerste half uur ging Feyenoord nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer en moest Ajax vooral tegenhouden. De Amsterdammers braken nooit uit en probeerden vooral angstig vast te houden aan de 0-0. Dat lukte, mede door een goede redding van Gerónimo Rulli op Santiago Giménez, tot de 31ste minuut. Daarna ging het snel. In minuut 34 scoorde Igor Paixão de eerste goal na balverlies van Jorrel Hato. Meteen daarna breidde (de uitblinkende Yankuba Minteh de score uit, na balverlies van Ahmetcan Kaplan. Het publiek riep om een 10-0. Voor de rust werd het nog 3-0 door een halve omhaal van Dávid Hancko uit een corner.

‘Always look on the…’

In de tweede helft liep Feyenoord al snel verder uit. De 4-0 via Minteh, de 5-0 via Quinten Timber en de 6-0 via Paixão. Reden voor de Feyenoord-supporters om Ajax een hart onder de riem te steken met cynische spreekkoren als ‘Always look on the bright side of life’ en ‘alles of niets’. Want het was vanaf het begin overduidelijk dat er voor Ajax niets te halen viel. De 7-0 werd afgekeurd wegens buitenspel, dus tot 10-0 kwam het niet. Toch leed Ajax een historische nederlaag in De Kuip.

Erger nog voor de Amsterdammers: de mannen van Van ‘t Schip staan nu zesde op de ranglijst, met één puntje minder dan de nummer vijf NEC. Eindigt Ajax op deze positie, dan wacht een seizoenstoetje in de vorm van play-offs om een Europees ticket…

Scoreverloop: 1-0 (34′) I. Paixão, 2-0 (36′) Y. Minteh, 3-0 (45′) D. Hancko, 4-0 (56′) Y. Minteh, 5-0 (62′) Q. Timber, 6-0 (67′) I. Paixão