Feyenoord verslaat futloos AZ en bekert verder

Feyenoord heeft de halve finale van de KNVB Beker bereikt nadat de Rotterdammers AZ in eigen huis uitschakelden. De formatie van Arne Slot scoorde in beide helften één keer en versloegen de Alkmaarders met 2-0.

Ondanks de winst baalt Feyenoord toch; Trauner verliet het veld met een blessure

AZ begon het duel met Feyenoord met een vijfmans-verdediging. Vooraf was het afwachten hoe Feyenoord daartegen zou spelen, aangezien het in het vorige treffen met AZ (afgelopen zondag) niet bepaald gemakkelijk voetballen was voor de Rotterdammers. Nadat Ruben van Bommel in de vierde minuut een bal het veld in trapte om het spel van Feyenoord te vertragen, leek de thuisploeg los te komen.

Na wat strijd op het middenveld en overwegend balbezit voor Feyenoord, kwamen de eerste kansen voor de formatie van Arne Slot rond het kwartier. De eerste kans was voor Calvin Stengs. Hij kreeg een steekpass van Bart Nieuwkoop om te verwerken, maar de rechtsback annex rechtsbuiten gaf een te scherpe pass. Nog geen minuut later kreeg Stengs nog een kans om de scoren te openen, maar hij schoot net over. De derde kans in korte tijd was voor Santiago Giménez. De spits kreeg de bal na een scrimmage voor de voeten, alleen lukte het hem niet kracht achter het schot te zetten.

Even leek Feyenoord op voorsprong te komen. Na een overtreding van Jordy Clasie kreeg de thuisploeg een vrije trap. Igor Paixão slingerde de bal voor het doel, waar Gernot Trauner de bal via de onderkant van de lat achter Mathew Ryan kopte. Grote vreugde in De Kuip, maar die bleek onterecht: het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Pech voor Trauner, die tot overmaat van ramp het veld kort na zijn afgekeurde treffer moest verlaten door een hamstringblessure. Thomas Beelen verving de Feyenoord-captain.

Terechte openingstreffer

Na de blessure van Trauner moest Feyenoord een tijdje opnieuw zoeken naar zijn flow. De kansen waren daarom een tijdje schaars. Mats Wieffer blies de offensieve druk van Feyenoord nieuw leven in. Met een moeilijk schot van afstand probeerde de middenvelder het Mathew Ryan moeilijk te maken. Dat lukte enigszins, maar Ryan schatte de stuit goed in en keerde de inzet van de geboren Tukker.

Daarna viel de openingstreffer alsnog. Wederom kreeg Feyenoord een vrije trap. Deze keer kwam er niet direct een voorzet, maar pas later uit een variant. De voorzet van Hartman ging voor het doel langs en kwam bij Thomas Beelen terecht. De verdediger legde de bal terug, waar Hancko klaarstond om uit te halen. De Slowaak raakte de bal verkeerd, maar zag zijn inzet richting Geertruida vliegen. De reserve-aanvoerder kopte de bal vervolgens binnen.

Het enige gevaar van AZ leek kort voor rust uit een counter te komen. Ruben van Bommel en Ernest Poku stevende op het Feyenoord-doel af. Ook Yukinari Sugawara kwam mee over de rechterflank, maar Van Bommel hield slecht overzicht en de aanval liep op niets uit.

Nieuw strijdplan AZ

Na rust wilde Martens het over een andere boeg gooien en zodoende voerde hij drie wissels door. Sven Mijnans moest het veld ruimen voor Kristijan Belic, Riechedly Bazoer werd gewisseld voor Myron van Brederode en Penetra werd vervangen door Bruno Martins Indi. Ondanks het nieuwe strijdplan van de Alkmaarders waren het de Rotterdammers met het eerste gevaar in de tweede helft: Stengs zag zijn inzet in de 48e minuut nét naast gaan.

Het tempo en de intensiteit van Feyenoord lag in het grootste deel van de tweede helft een stuk lager dan voor rust. De Rotterdammers hadden dan ook een voorsprong, al was de marge klein. Dat wist ook AZ, dat in de tweede helft meer aan de bal kwam. Af en toe leken de Alkmaarders een kans te creëren, maar vaak liep het in de eindfase spaak. Net toen AZ wat gevaarlijker leek te worden, leverde Myron van Brederode de bal pardoes in bij Geertruida. Timber kon schieten, maar schoot net naast.

In de zeventigste minuut betrad Lequincio Zeefuik het veld. Hij maakte zijn debuut voor AZ woensdagavond. Dat bleek een goede zet. De jonge aanvaller, overgekomen van Volendam, kreeg het op zijn heupen en speelde Mats Wieffer uit. Hij bewaarde het overzicht en speelde Van Bommel aan. Die schoot op doel, maar er zat een Feyenoorder tussen. Kort daarna werd AZ weer gevaarlijk. Hartman schatte een voorzet van Sugawara verkeerd in, waarna Van Bommel de bal voor zijn voeten kreeg. De zoon van Mark van Bommel leek daarvan te schrikken en deed niets met die kans.

Slotakkoord

Feyenoord was al de hele tweede helft op zoek naar de tweede treffer en die kwam er ook. Paixão sneed mooi naar binnen en schudde zijn verdedigers af. Hij speelde Wieffer in, die de bal meteen wegstak richting Stengs. Ryan maakte zijn doel klein, maar kon niet voorkomen dat Stengs de bal voortrok. Daar stond Bart Nieuwkoop (eerder nog bekritiseerd door kijkers) die de bal binnen kon lopen: 2-0.

Het einde van de wedstrijd kende nog een vervelend moment voor Feyenoord: Timber werd op het hoofd geraakt en moest het veld per brancard verlaten.