Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee

Foto: Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee

Javairô Dilrosun en Oussama Idrissi verrasten het afgelopen jaar allebei met een stap naar de Mexicaanse competitie. De buitenspelers werden in 2023 samen kampioen bij Feyenoord en zitten midden in hun carrière, maar kozen voor clubs buiten het zicht van Europa. Ze gingen echter niet voor zon, zee en strand naar Midden-Amerika, maar voor een sportief avontuur en vooral financiële mogelijkheden. In Mexico kunnen voetballers namelijk verrassend goed verdienen.

Inside: over de transfers van Javairô Dilrosun en Oussama Idrissi naar Mexico

Het is een zeldzaamheid dat spelers van Europese competities kiezen voor de stap naar Mexico. De Liga MX is vooral gevuld met Mexicanen, Argentijnen, Colombianen en middelmatige Brazilianen. André-Pierre Gignac is de uitzondering van een Europeaan die bij Tigres is uitgegroeid tot een volksheld. Vincent Janssen kende ook een aangename periode in Monterrey, ver weg van de Nederlandse kritiek, maar is inmiddels teruggekeerd. Het was daarom extra bijzonder dat er vorige maand twee Nederlanders tegenover elkaar stonden in de Mexicaanse competitie. Javairô Dilrosun in het shirt van Club América en Oussama Idrissi in het shirt van Pachuca. De twee speelden vorig seizoen nog samen bij Feyenoord, maar staken de Atlantische Oceaan over op zoek naar hun eigen El Dorado.

Dollars voor Dilrosun

Omdat Dilrosun bij Feyenoord geen vaste basisplaats had, tekende hij afgelopen winter bij Club América, de recordkampioen van Mexico. De grootmacht uit Mexico-Stad kocht zijn contract af voor 4,6 miljoen euro en bood de aanvaller naar verluidt een salaris van één miljoen euro per jaar, een verbetering ten opzichte van zijn salaris in Rotterdam. Ook Feyenoord ging erop vooruit, want de club raakte een duurbetaalde reservespeler kwijt én maakte winst op Dilrosun, die in 2022 voor vier miljoen was overgenomen van Hertha BSC. Voor Club América is het geen probleem deze bedragen op tafel te leggen, maar waar haalt de Mexicaanse club de middelen vandaan?

De drijvende kracht achter Club América is Grupo Televisa, het grootste Spaanstalige mediabedrijf ter wereld. Televisa is de eigenaar van verschillende tv-zenders, radiostations, magazines, casino’s en zelfs Estadio Azteca, het enorme stadion waar Club América zijn wedstrijden speelt. Televisa heeft ook de uitzendrechten van de Liga MX en de interlands van de nationale ploeg, waardoor het veel invloed heeft op het Mexicaanse voetbal. De televisiezender zou zelfs de opstelling van de nationale ploeg bepalen en Santiago Giménez op de bank zetten. Sinds zijn transfer naar Club América maakt Dilrosun onderdeel uit van dit welvarende en machtige bedrijf en dus hoeft hij zich geen zorgen te maken over zijn salaris.

Dilrosun en Idrissi vorig seizoen samen bij Feyenoord.

Investering voor Idrissi

Ook Idrissi is niet naar Mexico gekomen voor de aangename temperaturen. Hij vertrok in september 2023 naar Pachuca, een nogal saaie stad in het midden van het land, waar het veel regent en waar je naast een voetbalmuseum weinig te zoeken hebt. Idrissi is gekomen om te voetballen en zijn carrière verder nieuw leven in te blazen na een aantal wisselvallige jaren bij Sevilla en Ajax en een opleving bij Feyenoord. Bij zijn nieuwe club trekt zakenman Jesús Martínez aan de touwtjes van een succesvol businessmodel. Hij kocht CF Pachuca in 1996 voor honderdduizend dollar van de plaatselijke overheid en bouwde een imperium van meerdere voetbalclubs, bedrijven, universiteiten en restaurants. In 2020 werd de waarde van Grupo Pachuca geschat op 416 miljoen dollar.

In tegenstelling tot koopclub América investeert Pachuca vooral in de eigen jeugdopleiding. Die strategie leverde grote talenten op, zoals Hirving Lozano en Érick Gutiérrez, evenals drie landstitels en het winnen van de Concacaf Champions League. De hoog aangeschreven academie is de reden dat Ajax in 2022 een samenwerkingsverband met Pachuca aanging om de kennis te delen en de deuren naar Europa te openen.

Tip van Giménez

In tegenstelling tot andere Mexicaanse clubs waar de waan van de dag regeert, is Pachuca een club met beleid, waar bedachtzaam met geld wordt omgegaan. De eigenaren waren in de zomer ook geïnteresseerd in Dilrosun, maar haakten af vanwege zijn salariseisen en de bijkomende commissies. Door een tip van de vader van Santiago Giménez, oud-voetballer Christian Giménez, verscheen Idrissi op de radar. De buitenspeler was transfervrij nadat zijn huurperiode bij Feyenoord en contract bij Sevilla waren afgelopen en kon tegen lagere kosten worden binnengehaald.

Vermoedelijk deed Idrissi financieel een stapje terug ten opzichte van zijn salaris bij Sevilla, maar hij verdient volgens Mexicaanse bronnen nog altijd een salaris dat in Nederland in het hogere segment zou vallen. De Marokkaanse Nederlander investeert op een onverwachtse manier in zijn loopbaan en lijkt rendement te gaan ontvangen. Op de linkerflank van Pachuca maakt hij de verwachtingen meer dan waar met 6 goals en 8 assists in 20 wedstrijden. De investering kan voor beide partijen weleens goed uitpakken. Er gaan namelijk geruchten dat Monterrey de buitenspeler komende zomer wil overnemen. Als die binnenlandse transfer rondkomt, kan Idrissi een financiële stap maken, want bij de oude club van Vincent Janssen worden de hoogste salarissen van heel Mexico betaald. Het zou bewijzen dat zijn overgang naar de Liga MX niet het einde van zijn loopbaan is, maar een nieuw begin op 28-jarige leeftijd op een ander continent.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie