FIFA stelt clubs gerust over aanpassingen van transfersysteem

Foto: FIFA stelt clubs gerust over aanpassingen van transfersysteem

De FIFA gaat een wereldwijde dialoog openen over de aanpassingen van het transfersysteem. De zaak die eerder veel aandacht trok was die van Lassana Diarra. Het Europese Hof van Justitie oordeelde in het voordeel van de oud-middenvelder. Dit resulteert in het feit dat clubs na het vonnis geen afkoopsommen mogen eisen als een speler bij een club wil vertrekken voordat het contract afloopt. 

De FIFA opent een wereldwijde dialoog over de aanpassingen van het transfersysteem

In augustus werd bekend dat het huidige transfersysteem mogelijk veranderd wordt. Dit komt voort uit een zaak die voormalig voetballer Diarra aanspande tegen de FIFA. De Fransman zag in 2013 zijn transfer Lokomotiv Moskou naar Charleroi afketsen wegens vermeend contractbreuk. Op 4 oktober oordeelde het Europese Hof van Justitie in het voordeel van de voormalig controleur van onder meer Real Madrid, Arsenal en Chelsea.

Na de uitspraak in de zaak van Diarra wacht er een grote verandering in het transfersysteem. Zo resulteert het vonnis in het feit dat clubs geen afkoopsommen meer mogen eisen als een speler met een lopend contract wil vertrekken. Clubs kunnen hier de nadelen van ondervinden als bijvoorbeeld een veelbelovend talent met een lopend contract wil vertrekken naar een andere club. Deze veranderingen zijn de reden voor het openen van een wereldwijde dialoog door de FIFA. De wereldwijde voetbalbond geeft aan deze bedoeld is om conclusies te trekken met alle belanghebbenden.

Commentaar leveren en ideeën aandragen

“Alle belanghebbenden in het voetbal worden uitgenodigd om commentaar te leveren en ideeën aan te dragen”, begint Emilio García Silvero, hoofd juridische zaken bij de FIFA, in een video. “Samen met hen zal de FIFA bepalen welke conclusies er moeten worden getrokken uit het vonnis en welke wijzigingen het meest passend en geschikt zijn om door te voeren in de transferregels.”

“Veel betrokken clubs zijn na het vonnis bang dat er veel gaat veranderen in het transfersysteem dat zij nu kennen en al jaren gebruiken. De FIFA geeft aan dat dit niet het geval is en dat naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie alleen een gedeelte van de regels zal veranderen. ‘Het internationale transfersysteem bestaat uit veel elementen”, vervolgt de Spanjaard.

“Bijvoorbeeld regels met betrekking tot registratieperiodes, de transfer en registratie van spelers, de toepassing van sportieve sancties in bepaalde gevallen, opleidingscompensaties en solidariteitsmechanismen om opleidingsclubs te belonen, de bescherming van vrouwelijke spelers, coaches, nationale teams en nog veel meer. Al deze essentiële elementen worden in principe niet beïnvloed door de Diarra-uitspraak”, besloot het hoofd juridische zaken van de FIFA.

Goede zaak dat dit verandert?

  • Zeker wel
  • Vind ik niet
17+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:11
0+
Kraay haalt uit: “Dan breekt hij beide benen”
20:00
33+
‘Arne Slot grijpt in bij Nederlands elftal’
19:45
52+
‘Koeman zorgt voor Oranje-schandaal’
19:35
47+
Opstellingen Duitsland – Nederland: Brobbey start
19:30
3+
Nieuwe club voor oud-PSV’er Pereiro
19:23
68+
‘Van Persie staat voor pijnlijk besluit’
19:11
48+
‘Super League in 2025 alsnog van start’
19:00
31+
‘Oranje-international naar Real Madrid’
18:48
8+
Juve gebruikt bijzondere manier om Koopmeiners weer spoedig fit te krijgen
18:30
22+
Juridische aanklacht tegen FIFA voor uitpuilende wedstrijdkalender
18:10
78+
Zit er een luchtje aan de Koeman/Bergwijn-zaak? “Het lijkt persoonlijk”
17:50
28+
Nigeriaanse ploeg ‘gegijzeld’ in aanloop naar uitduel: “Ben bang voor onze levens”
17:31
360+
Hélène Hendriks onder vuur na pijnlijk moment met Feyenoord-icoon
17:11
17+
FIFA stelt clubs gerust over aanpassingen van transfersysteem
17:00
102+
Goed vertoeven in Thailand: ‘In Nederland verdien ik dit salaris niet’
16:48
66+
Chris Woerts doet Vandaag Inside-onthulling
16:34
42+
Twente-speler: “Ambitie is sowieso om erbij te zijn op het volgende WK”
16:21
314+
‘Peperdure blunder PSV met Jerdy Schouten’
16:07
221+
Mike Verweij gaat in op ‘Antony terug naar Ajax’
15:54
1246+
Jan Boskamp onthult ware reden van breuk met Vandaag Inside
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie