FIFA zet voetbalwereld opeens op zijn kop met nieuwe regel

Foto: FIFA zet voetbalwereld opeens op zijn kop met nieuwe regel

Al sinds jaar en dag zijn er twee transferperiodes: een transferwindow in de zomer, in juli en augustus, en eentje in de zomer, in januari. Nu komt er echter eentje bij, zo maakt de Wereldvoetbalbond (FIFA) bekend. En dat allemaal met het oog op het nieuwe WK voor clubteams.

FIFA introduceert nieuwe transferwindow

Dat krijgt een nieuwe smoel, zo weten we al een tijdje. Voetbal International maakt bekend: “Het WK voor clubs wordt vanaf komend jaar een vierjaarlijks zomertoernooi, waar liefst 32 clubs aan gaan meedoen. Het toernooi wordt in de eerste editie van 15 juni tot 13 juli 2025 gehouden in de Verenigde Staten. Pas tijdens dit WK gaat in de meeste Europese landen de zomerse transferwindow open.”

Daar is dus iets op bedacht… “Om WK-deelnemers de kans te geven om met nieuwe sterren aan boord naar Amerika af te reizen, heeft de FIFA een extra transferwindow aangekondigd. Deze zal van 1 tot 10 juni duren. Iedere nationale voetbalbond mag wel nog zelf beslissen of het de markt in deze tien dagen inderdaad zal openen of niet.”

Markt open voor alle teams

Wie denkt dat het er oneerlijk aan toe zal gaan, dus dat alleen deelnemers aan het WK spelers mogen kopen en verkopen, heeft het (gelukkig) mis. “Bij groen licht mogen niet alleen de WK-deelnemers uit het betreffende land, maar alle clubs tien extra dagen in spelers handelen. Tevens wordt het voor WK-deelnemers mogelijk om aflopende contracten van spelers met een bepaald aantal dagen te verlengen. De meeste contracten lopen tot eind juni, maar dan is het toernooi in de VS nog bezig, waardoor spelers gedurende het WK transfervrij zouden kunnen worden. Om dat te voorkomen, krijgen clubs (en spelers) de kans om voor een korte periode te verlengen.”

Overigens is er nog best wat te doen om het aangepaste WK voor clubteams. Real Madrid kwam er bijvoorbeeld tegen in opstand, wegens de geringe verdiensten. Bovendien beginnen ook de voetballers zelf zich te roeren, zij vinden dat de speelkalender te vol wordt.

Gekke toevoeging?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
128+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie