FIFPRO en European Leagues slepen FIFA voor het gerecht

Foto: FIFPRO en European Leagues slepen FIFA voor het gerecht

Voetballersvakbond FIFPRO en sportorganisatie European Leagues zijn er helemaal klaar mee. Genoeg is genoeg. Zij gaan een officiële klacht indienen bij de Europese Commissie tegen de FIFA. Het gaat hier om de overvolle speelkalender waar de FIFA al jaren geen tekst en uitleg over geeft.

Officiële klacht tegen FIFA wegens overvolle speelkalender

Het al jaren onderwerp van gesprek. De steeds maar uitbreidende speelkalender voor voetballers. Extra wedstrijden, extra toernooien, minder vrije dagen en vakanties. Dit leidt tot uitputting en levert veel meer blessures op. In het vrouwenvoetbal zijn er jaarlijks speelsters die kruisbandblessures oplopen. Het lijkt een traditie te worden zo tegen het einde van ieder seizoen. De FIFPRO en sportorganisatie European Leagues gaan nu de strijd aan met de FIFA.

In het gezamenlijke statement valt te lezen dat er bij de FIFA meermaals is aangedrongen op transparantie en openheid wat betreft de speelkalender. Hier is volgens de bonden nimmer gehoor aan gegeven. De organisaties schrijven het volgende: “Jarenlang hebben de competities en spelersvakbonden bij de FIFA herhaaldelijk aangedrongen op een duidelijk, transparant en eerlijk proces met betrekking tot de internationale wedstrijdkalender. Helaas heeft de FIFA consequent geweigerd om nationale competities en spelersvakbonden op te nemen in haar besluitvormingsproces. De internationale wedstrijdkalender is nu verzadigd en is onhoudbaar geworden voor nationale competities en er is een risico voor de gezondheid van de spelers.”

“Deze juridische stap is nu het enige verantwoordelijke om uit te voeren om het voetbal te beschermen. De FIFA vervult een dubbele rol als mondiale toezichthouder op het voetbal en als competitieorganisator. Dit creëert een belangenconflict.”

Reactie FIFA

De Wereldvoetbalbond kwam al snel met een reactie op de aanklacht: “De huidige kalender werd na uitgebreid overleg, waarbij de FIFPRO en competitieorganen betrokken waren, unaniem goedgekeurd door de FIFA-raad, die is samengesteld uit vertegenwoordigers van alle continenten, inclusief Europa. De FIFA-kalender is het enige instrument dat ervoor zorgt dat het internationale voetbal kan overleven en succesvol kan zijn naast het binnenlandse en continentale clubvoetbal. Sommige competities in Europa handelen uit commercieel eigenbelang, hypocrisie en zonder rekening te houden met anderen in de wereld. Die competities geven blijkbaar de voorkeur aan een kalender vol vriendschappelijke duels en zomertournees, waarbij vaak lange reizen over de hele wereld plaatsvinden.”

Ook mentale vermoeidheid in het geding

Steeds meer spelers nemen een mental coach in de hand. Door de kortere rustperiodes en vele extra wedstrijden krijgen steeds meer spelers last van mentale klachten. Waar men vroeger om werd uitgelachen is tegenwoordig volledig geaccepteerd: een mental coach.

Eens met FIFPRO en European Leagues?

  • Ja
  • Nee
118+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie