Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Roemenië

-

Nederland
2 juli 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

FK Vojvodina: dit is de Europa League-opponent van Ajax

Foto: FK Vojvodina: dit is de Europa League-opponent van Ajax

Het Europees kampioenschap in Duitsland is in volle gang, maar intussen weet Ajax al tegenover welke club het in de tweede voorronde van de Europa League staat. FK Vojvodina is de tegenstander. Op het eerste gezicht is het een onbekende club, maar wie in de vereniging duikt, ontdekt al snel Nederlandse linkjes.

Analyse: FK Vojvodina subtopper in Servië

Het Servische FK Vojvodina komt uit Novi Sad, een stad in het noorden van het land. De 400.000 inwoners genieten bij de vereniging niet alleen van voetbal, ook handbal, baseball, ijshockey en basketbal behoren tot de aanwezige sporten. De club werd veertien jaar later dan Ajax opgericht, in 1914, in het voormalige Joegoslavië. Tweemaal slaagde FK Vojvodina erin om het kampioenschap naar zich toe te trekken. De eerste keer was in 1966, vervolgens nog eenmaal in 1989. De fans moeten kortom alweer 35 jaar wachten op nieuw succes.

In de tweede stad van Servië zijn de thuiswedstrijden normaliter te zien in het Stadion Karadjordje, waarin het 15.000 mensen kan huisvesten. Het is een ouderwets stadion met een sintelbaan rondom het veld. Aangezien er momenteel een verbouwing plaatsvindt, zal het duel met Ajax in Servië niet in dat stadion te zien zijn. FK Vojvodina en Ajax zullen spelen in de TSC ArenA in Backa Topola, waar zo’n 4500 mensen op de tribune kunnen plaatsnemen. De Amsterdamse supporters zullen kortom moeten vechten voor een ticket, omdat er weinig plekken zijn.

Het team van Francesco Farioli komt tegenover een club te staan die afgelopen seizoen vierde werd in de Servische competitie. Rode Ster Belgrado pakte met overmacht de landstitel. Het behaalde maar liefst 96 punten en kwam daarmee ver voor achtervolger FK Partizan te staan, dat niet meer dan 78 punten binnenhaalde. Op de derde plek eindigde FK TSC met 75 punten, gevolgd door FK Vojvodina met 61 punten. De komende tegenstander van Ajax stond ook nog in de finale van de nationale beker, waarin het onderuitging tegen de kampioen.

Nederlands tintje tijdens ontmoetingen

Toen FK Vojvodina uit de koker kwam, zullen veel supporters van Ajax met een vraagteken boven hun hoofd hebben gestaan. De Servische vereniging prijkt echter op de prachtige cv van Dusan Tadic. De voormalig aanvoerder van Ajax, die met de Amsterdammers in 2019 in de halve finale van de Champions League stond, begon zijn loopbaan namelijk ooit in Novi Sad. Tadic brak door in het eerste team en wist een aantal sterke seizoenen neer te zetten, waarna hij opviel bij FC Groningen en de club besloot om hem naar de Nederlandse competitie te halen.

Niet alleen Tadic, ook andere spelers die in Nederland hebben gespeeld hebben een historie bij de club. Dat geldt onder meer voor Igor Gluščević, die in het verleden voor FC Utrecht, Vitesse en Heracles Almelo uitkwam. Ook Radoslav Samardžić, voormalig speler van FC Volendam, sc Heerenveen, Feyenoord en RKC Waalwijk, droeg ooit de clubkleuren van FK Vojvodina. Het toont aan dat de redelijk onbekende club uit Servië in de clubgeschiedenis meerdere goede spelers heeft weten af te leveren en daarmee zeker niet te onderschatten is.

Hoewel het sinds 1955 Europees voetbal speelt, stond het slechts eenmaal tegenover een Nederlands club. In 2016 was het namelijk de beurt aan AZ om het in de voorronde van de Europa League tegen FK Vojvodina op te nemen. De Alkmaarders waren in de uitwedstrijd met 0-3 te sterk, dankzij twee doelpunten van Stijn Wuytens en een treffer van Fred Friday. AZ kwam vervolgens in Nederland niet verder dan een 0-0 gelijkspel, maar dat was voldoende om de Serviërs uit te schakelen. Op eenzelfde soort scenario zal Ajax naar verwachting eveneens hopen.

Aston Villa wist Ajax vorig seizoen in de Conference League uit te schakelen.

Ajax grote favoriet in voorronde Europa League

Op 25 juli staan beide ploegen voor het eerst tegenover elkaar, in de Johan Cruijff ArenA, om een week later naar Servië af te reizen. Ajax is, alleen al gezien de clubhistorie, de grote favoriet om FK Vojvodina uit te schakelen, maar eenvoudig gaat het naar verwachting niet worden. Dat de Amsterdammers een rampzalig seizoen achter de rug hebben, helpt al niet mee. Bovendien moet Farioli rekening houden met de internationals die vanwege het EK pas net terug zullen zijn én is het de grote vraag of technisch directeur Alex Kroes al versterkingen heeft kunnen halen.

Ajax is het echter aan haar stand verplicht om de tweede voorronde te overleven. Zo is de selectie van de Servische subtopper niet meer waard dan 20 miljoen euro. Wetende dat een speler als Steven Bergwijn of Brian Brobbey een veel hoger bedrag zullen opleveren bij verkoop, maakt het nog maar eens duidelijk wat de financiële verschillen en daarmee de diverse mogelijkheden zijn van beide verenigingen. Daarnaast heeft FK Vojvodina al sinds de eeuwwisseling niet meer een Europees hoofdtoernooi weten te bereiken.

Alles is er kortom in Amsterdam op gericht om de kansen voor deelname aan de poulefase zo groot mogelijk te maken. Farioli is vroeg begonnen aan de voorbereiding, Kroes wil de nieuwe selectie zo snel mogelijk gereed hebben en de lijnen zijn in de bestuurskamer helder. De komende weken moeten de plannen verder vorm krijgen. Daar zullen oefenzeges ongetwijfeld erg bij helpen, om zo het vertrouwen in de spelersgroep verder te laten groeien. FK Vojvodina zal eind juli met respect naar Amsterdam komen, wetende dat er bij het zoekende Ajax mogelijkheden liggen om te verrassen.

Behaalt Ajax de volgende ronde?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik verwacht het niet
203+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie