Fortuna: onzekere toekomst en contractontbinding voor de ‘verdwenen’ topspits

Foto: Fortuna: onzekere toekomst en contractontbinding voor de ‘verdwenen’ topspits

Fortuna Sittard heeft zich knap gehandhaafd in de Eredivisie, maar het is nog steeds de vraag of er toestemming van de KNVB komt voor de overname van de aandelen door de in opspraak geraakte Atilla Aytekin. Een soort van zwaard van Damocles dat boven de toekomst van de Limburgse club hangt, zeker op financieel gebied.

Voortbestaan Fortuna Sittard in gevaar door onderzoek AFM

Nog steeds niet. Nog steeds is er géén toestemming vanuit Zeist voor de aandelenoverdracht aan Aytekin en zijn compagnon Umut Akpinar. De twee mannen zitten boordevol ambities die in de laatste fase van 2022 werden uitgesproken door eerstgenoemde geldschieter. Fortuna moet binnen drie jaar qua budget in de subtop spelen en gaan meestrijden voor Europees voetbal.

Mooie en heldhaftige woorden van Aytekin, maar toen wist de zakenman nog niet dat er ook een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zou worden ingesteld naar Principion. Deze holdingmaatschappij is onderdeel van softwarebedrijf Azerion van Aytekin. Hangende dat onderzoek trad de beoogd Fortuna-eigenaar terug als CEO van Azerion.

Toekomstplannen in de koelkast

Voor de Limburgers is de zakenman echter qua financiële armslag heel belangrijk. Dat zijn doen en laten – mede – onder een vergrootglas ligt, is op zijn minst niet gunstig voor Fortuna. En dat de toestemming voor de aandelenoverdracht nog altijd ontbreekt, doet de toekomstplannen van de Limburgse club zeker ook geen goed.

Niet te vergeten valt ook dat de leiding van Fortuna Sittard nog niet zolang geleden met vertraging de salarissen van de spelers kon betalen omdat er onvoorziene kosten waren opgedoken die eerst betaald moesten worden. Dát was al een teken aan de wand dat het qua financiën in Sittard niet altijd even rooskleurig is. Al deed de leiding van de club dat op dat moment anders voorkomen.

Topspits Yilmaz maakt langer verblijf zelf onmogelijk

Dat Burak Yilmaz, de Turkse spits die de laatste weken niet meer speelde en meer in het buitenland leek te zijn dan dat hij in Sittard vertoefde, volgend seizoen nog bij Fortuna speelt is zo goed als uitgesloten. Op de achtergrond zijn beide partijen in gesprek over een eventuele ontbinding van het nog vier jaar doorlopende contract van de aanvaller.

Ondanks de onzekere financiële situatie van de Limburgse eredivisionist, moet de technische leiding ook gesprekken voeren met andere spelers die men langer in Zuid-Limburg wil houden. Zo wil Fortuna verder met spits Paul Gladon, die minder kwaliteiten heeft dan Yilmaz maar zich wel een slag in de rondte werkt en af en toe scoort. Datzelfde geldt voor middenvelder Deroy Duarte.

Fortuna wil verder met Gladon en Duarte

Beide spelers hebben contracten die tot 2024 doorlopen, maar Fortuna wil deze openbreken. Ervaren verdediger Roel Janssen, die weinig tot niet speelde dit seizoen, stopt als voetballer in Sittard. Hij kan bij de club zijn loopbaan vervolgen in een andere functie, maar daarover bedenkt Janssen zich op dit moment nog. Mogelijk dat hij volgend seizoen bij een andere club gaat voetballen.

Vleugelverdediger George Cox, die jarenlang bijna altijd een basisplaats had in Sittardse dienst, heeft besloten om met zijn gezin terug te keren naar Engeland. Hij is in zijn vaderland in gesprek met verschillende clubs uit het Championship, het tweede profniveau, om daar zijn loopbaan te gaan vervolgen.

Gaat Burak Yilmaz aan de slag als assistent-bondscoach van Turkije?

  • Ja
  • Nee
371+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie