Fortuna bezorgt AZ absolute horrorweek

Voor de derde keer in een week tijd verloor AZ, nadat Fortuna Sittard met 1-0 te sterk was. Een week geleden was er op zondagavond het verlies thuis tegen FC Utrecht, doordeweeks volgde de Europa League-nederlaag bij Athletic Club. In Sittard waren de Alkmaarders lusteloos. Een fris en frivool spelend Fortuna won verdiend.

AZ maakt tamme indruk in eerste helft, Fortuna mist penalty

In de laatste Eredivisie-wedstrijd van de achtste speelronde stonden Fortuna Sittard en AZ tegenover elkaar. De Alkmaarders gingen in Limburg op zoek naar sportieve revanches, na eerdere nederlagen tegen FC Utrecht en Athletic Club binnen enkele dagen tijd. De club uit Sittard richtte zich vorige week met een gelijkspel uit bij Sparta Rotterdam op, na eerdere verliespartijen tegen topclubs Ajax en PSV.

Het duurde lang voor de wedstrijd echt op gang kwam. Na een dik half uur was Fortuna-linksback Jasper Dahlhaus nog het dichtst bij de openingstreffer; zijn schot eindigde op de buitenkant van de paal. Ook in het vervolg van de eerste 45 minuten had AZ-goalie Rome-Jayden Owusu-Oduro het behoorlijk drukker dan zijn collega aan de andere zijde. Kort voor de rust moest Mattijs Branderhorst wel handelend optreden bij een schot van spits Troy Parrott.

Net voor de theepauze met een brilstand bereikt leek te worden, was daar ineens tussenkomst van de VAR. Fortuna Sittard kreeg een penalty, na de overtreding van Maxim Dekker op Makan Aïko. Alen Halilović mocht aanleggen vanaf elf meter, maar raakte enkel de buitenkant van de paal. Direct floot scheidsrechter Jochem Kamphuis af.

Fortuna krijgt in slotfase loon naar werken

Na de thee was het opnieuw de thuisploeg die de paal raakte. Deze keer belandde een heerlijke krul van Ryan Fosso tegen het aluminium. Zo had de nummer drie van de Eredivisie dus een hattrick aan geluksmomenten beleefd. De bezoekers kwamen rond het uur ook dichtbij de eerste goal, maar via de kluts zag Sven Mijnans zijn schot volgens over getikt worden door de Fortuna-doelman.

Even later was het ook de beurt aan AZ om het paal- en latwerk te testen. Zico Buurmeester zag zijn poging van afstand uiteenslaan op het aluminium. Tien minuten voor tijd was daar dan toch de openingstreffer voor de thuisploeg. Uit een corner knikte de Braziliaanse centrale verdediger Rodrigo Guth de bal tegen de touwen.

De Alkmaarse ploeg wilde het verschil goedmaken door wat aanvallende wissels. Toch kwam de gelijkmaker er niet. Fortuna schoof door de zege op naar de tiende plaats met tien punten. AZ bleef steken op de derde plaats en zag het gat met koploper PSV groeien tot acht punten. Ook FC Utrecht heeft drie punten meer.

Wie is voor jou de belangrijkste achtervolger op PSV?