Frenkie de Jong staat voor nieuwe droomovergang

Foto: Frenkie de Jong staat voor nieuwe droomovergang

Frenkie de Jong is ook dit seizoen bij FC Barcelona basisspeler. Helemaal lekker gaat dat nog niet voor de Nederlandse middenvelder. Sinds zijn transfer van Ajax naar Catalonië peddelt De Jong tussen posities en spelersrollen en krijgt daardoor geen échte grip op het spel bij FC Barcelona. Is het gras ergens anders groener dan in het Camp Nou-stadion of biedt de entree van Xavi alsnog de oplossing voor Frenkie? 

Het moment dat Frenkie de Jong Ajax voor 86 miljoen euro voor FC Barcelona verruilde, leek het erop dat de Nederlandse middenvelder voor zijn leven het blauw-rood van de Catalanen om zijn schouders zou hebben. De middenvelder ging als tiener als fan op bezoek bij de club en tekende jaren later een miljoenencontract. De toekomst zag er rooskleurig uit voor De Jong én Barcelona, maar de financiële situatie van de club zorgt voor stagnatie van de ontwikkeling van zowel club als speler. Dat laatste is vooral vervelend voor Frenkie zelf, die zich de afgelopen jaren niet op de meest ideale manier heeft kunnen ontwikkelen. 

Frenkie de Jong

FC Barcelona verloor afgelopen weekend voor het eerst onder Xavi. Met Frenkie in de basis was Real Betis met 1-0 te sterk voor de Catalanen. Na vijftien wedstrijden staat de ploeg op de zevende plaats in La Liga, een plek die niet eens recht geeft op Conference League-voetbal. De tegenvallende sportieve prestaties én de financiële beperkingen zorgen ervoor dat FC Barcelona vooral qua naam nog een grootmacht is. Dat heeft ook negatieve gevolgen voor de marktwaarde van de Barça-spelers: om kapitaal op het veld te krijgen, moet je presteren. Als dat niet lukt, en of daar nou sportieve en/of financiële redenen onder liggen: dan ben je aan het dweilen met de kraan open.

 

Het was lange tijd ondenkbaar, maar met de huidige selectie en vorm van Barcelona is het niet eens gek dat de club buiten de top vier valt van La Liga dit seizoen. Dat zou een nóg groter fiasco betekenen voor de Catalanen: dan zou de club ook de Champions League-stargelden en premies niet ontvangen. De Jong is daar één van de belangrijkste oplossingen voor: op het moment dat Barcelona een nieuwe financiële klap krijgt, zal de club dit waarschijnlijk moeten opvangen door een speler te verkopen. 

Ondanks de wisselede vorm, posities en spelersrollen van De Jong, mag de Oranje-international niet klagen over belangstelling. Volgens diverse buitenlandse media hebben Manchester United, Manchester City en Bayern München belangstelling voor de 24-jarige middenvelder. Dat zijn stuk voor stuk clubs met een beter financieel plaatje, en dus een beter fundament voor succes in (inter)nationale competities. Dat zegt echter niet automatisch dat dit betere opties zijn dan Barcelona trouw blijven. 

Manchester United

De belangstelling van Manchester United is het meest recent. De Engelse grootmacht was tijdens de transfer van De Jong vanuit Ajax niet nadrukkelijk in beeld om de Nederlander over te nemen. Inmiddels zijn de tijden veranderd: Manchester United zit al seizoenen lang in een sportieve dip en De Jong kan een speler zijn die vanuit het middenveld de gevallen grootmacht weer naar zijn voormalige glorie dribbelt. Dat de Nederlander mogelijk zijn oude trainer (Erik ten Hag, red.) treft volgend seizoen, is mooi meegenomen. 


Het is echter wel de vraag of een transfer naar Old Trafford een sportieve vooruitgang is. De club ontsloeg Ole Gunnar Solskjaer vanwege teleurstellende prestaties: de ploeg staat op dit moment zesde in de Premier League, drie punten achter de eerste Champions League-plek (vierde). The Red Devils kunnen aan de hand van De Jong, die met Bruno Fernandes en Paul Pogba een middenveld van wereldklasse kan vormen, weer richting de nationale en Europese top stoten. Maar voor zo’n uitdaging hoeft De Jong Barcelona niet te verlaten. 

Manchester City

Manchester United lijkt kansloos op het moment dat City zich met het transfergeweld gaat bemoeien. The Citizens hebben met Pep Guardiola een trainer die een speler zoals De Jong op het lijf geschreven is. Manchester City heeft een selectie om je vingers bij af te likken, waardoor De Jong in een ideale omgeving terecht komt voor een speler met zijn specifieke kwaliteiten. Met spelers zoals Rodri, Fernandinho en Ilkay Gündogan is het controlerende middenveld echter al wel van veel kwaliteit voorzien. 

De Jong zal niet vies zijn van deze concurrentiestrijd, maar zal zich wel afvragen of een speler zoals hij in deze fase van zijn carrière in de Premier League moet gaan spelen. Er is traditiegetrouw weinig ruimte in de as van het veld en over het algemeen is het spel zo fysiek dat De Jong de bal niet eens kan aannemen zonder dat er een tegenstander in zijn rug zit. De Nederlander is aan de bal als een kunstschaatser op noppen: op het moment dat je op zijn positie negentig minuten lang onder druk gezet wordt, is balverlies onvermijdelijk. 


Bayern München

In dat geval zou een transfer naar Bayern München nog wel het meest passen. De Duitse grootmacht is al jaren een klasse apart in de Bundesliga, waar wel intensiever gespeeld wordt dan in La Liga maar er meer nadruk ligt op techniek en ruimtes bespelen dan in de Premier League. Dat Bayern München ook de enige club uit Duitsland is die een speler van het kaliber De Jong, die een geschatte marktwaarde van negentig miljoen euro heeft, zou kunnen betalen én kunnen inpassen in het systeem. 

Aan de andere kant: met Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Marcel Sabritzer, Corentin Tolisso, Michaël Cuisance en Marc Roca heeft trainer Julian Nagelsmann genoeg keuze om de twee centrale posities op zijn middenveld in te vullen. Wanneer je deze spelers langs de Frenkie-lat legt, dan maakt de Nederlander sowieso kans op een basisplek bij een club die jaarlijks om nationale en Europese prijzen speelt. De Duitse club voert echter al jaren een gezond beleid en zal waarschijnlijk eerst middenvelders willen lozen voordat het een mega-bedrag neertelt voor een nieuwe middenvelder zoals De Jong. 

FC Barcelona

Er zijn genoeg mogelijkheden voor De Jong buiten Camp Nou. Elk van deze opties heeft ook weer zijn haken en ogen die mogelijke onderhandelingen, spelersrol en -tijd beïnvloeden. Met andere woorden: de kans dat De Jong in zijn favoriete rol, als enige defensieve middenvelder op een drie mans middenveld, kan gaan spelen is bij FC Barcelona nog steeds het grootst. Dat lijkt ook de reden dat de Catalanen überhaupt de droomclub van De Jong is geweest: dat middenveld met die nummer zes als dirigent. 


Dat er op die plek op dit moment in Sergio Busquets een clublegende speelt, is het belangrijkste nadeel voor De Jong. Daardoor wordt hij praktisch in de rollen gedrukt die hij de afgelopen jaren op het middenveld en in de aanval van FC Barcelona vervulde: een fitte Busquets speelt hoe dan ook en dat zal onder Xavi niet anders zijn tot het moment dat de ervaren verdedigende middenvelder te stoppen met voetballen of zijn geluk elders te beproeven. 

Dat laatste is waarschijnlijker dan dat eerste. Er wordt al jarenlang gespeculeerd hoe lang Busquets nog in Camp Nou speelt. De staat van dienst van de Spaans international spreekt voor zich, de jaren beginnen ook te tellen 33-jarige defensieve middenvelder. De Jong staat nog 4,5 jaar onder contract (tot 2026, red.) en zou dus binnen één of twee seizoenen de plek van Busquets over kunnen nemen. Zo heeft De Jong niet alleen genoeg ervaring met het FC Barcelona-voetbal, maar heeft hij daarnaast ook de leeftijd en ervaring (26 jaar en ouder) om een Europees Elite-elftal vanuit de as te gaan dragen.

De Jong als eerste doelpuntenmaker tegen Bayern München? Zet in en win 21 keer je inleg terug!

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie