Frenkie de Jong stiekem spotgoedkoop

Foto: Frenkie de Jong stiekem spotgoedkoop

Frenkie de Jong wil bij FC Barcelona blijven, maar zal ongetwijfeld aan Erik ten Hag en Manchester United denken. Ten Hag wil zijn voormalig pupil maar wat graag naar Old Trafford halen. In de Engelse pers staan dagelijks verhalen die de hoge prioriteit van de komst van de middenvelder van FC Barcelona onderstrepen. FC Barcelona zou honderd miljoen euro vragen. Stiekem is dat spotgoedkoop. 

Het charme-offensief dat Manchester United en Erik ten Hag hebben gestart om Frenkie de Jong naar de Premier League te lokken, is nog steeds in volle gang. De Nederlandse trainer heeft in zijn eerste weken bij United ervaren wat het betekent om bij een gevallen grootmacht te werken. Op basis van de historie zit Ten Hag bij het Ajax van Engeland, op basis van het sportieve proces lijkt het meer op FC Utrecht of het vroege begin bij de Amsterdammers dan op de teams die van Ajax weer een uitdager van de Europese top maakte. Dat de wittebroodsweken van Ten Hag bij de Engelse grootmacht nog niet tot grote versterkingen leidde, heeft ook iets te maken met de onderhandelingen over het belangrijkste transfertarget van The Red Devils

Frenkie de Jong 

De onderhandelingen over de transfer van Frenkie de Jong naar Manchester United zijn al een tijdje gaande. De Engelse grootmacht, die Ten Hag naar verluidt een transferbudget van 250 miljoen euro heeft gegeven om versterkingen naar Old Trafford te halen, loopt echter tegen een inmiddels bekende lamp bij Manchester. Sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson als trainer van de club, verdwenen ook de prijzen, verdween het gestroomlijnde, aanvallende voetbal van de ploeg en vertrokken uiteindelijk ook de spelers die dat tweede en uiteindelijk het eerste mogelijk maakte voor de gevallen Engelse grootmacht. 


Van alle middenvelders die tijdens het lange dienstverband van de legendarische Schotse manager (1986 – 2013) op het middenveld speelde, is er eigenlijk één speler die het belangrijkste argument geeft voor de enorm hoge prioriteit (lees: zak met geld) die Ten Hag aan de komst van De Jong geeft. United zou een bod van tachtig miljoen euro hebben gedaan, terwijl Barcelona honderd miljoen euro vraagt voor het tot 2026 lopende contract van de Nederlandse middenvelder. De laatste contractverlenging van De Jong dateert uit 2019, toen hij instemde met een langere verbintenis om zijn loonlasten te kunnen spreiden. 

De financiële situatie bij de Catalanen is nog steeds verre van ideaal. De miljoenen die De Jong binnenbrengt, kunnen daar natuurlijk bij helpen. Helemaal een megabedrag van honderd miljoen euro. Dat is volgens onderzoeksbureau CIES nog steeds minder dan zijn transferwaarde (112 miljoen euro), terwijl Transfermarkt.nl de marktwaarde van de Oranje-international veel lager inschat: 60 miljoen euro. Dat United nog steeds in onderhandeling is met Barcelona en, gezien de prioriteit die Ten Hag aan de overgang geeft, best wel eens richting de vraagprijs van Barcelona kan gaan, heeft vooral te maken met de speler die samen met de manager met wie hij heel zijn carrière (!) werkte afscheid nam van het voetbalveld. 

Manchester United

De gloriedagen van Sir Alex Ferguson brachten Manchester United onder andere twee Champions League-bekers, dertien landskampioenschappen, één wereldbeker voor clubs en vijf FA Cups op. Van die elftallen worden spelers als Cristiano Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, Ryan Giggs, Rio Ferdinand en Eric Cantona vaak omschreven als de hoekstenen van het succes. Die sterspelers van United kwamen en gingen, maar één speler bleef altijd op Old Trafford spelen om hen te voorzien van bruikbare ballen, ruimtes en back-up als een individuele actie mislukte. Daarom wordt Paul Scholes misschien nog wel het meeste gemist in het huidige team van United. 


De Engels international speelde 499 Premier League-wedstrijden voor United. In totaal verdedigde Scholes totaal 710 keer de clubkleuren van de Engels recordkampioen, waarin de centrale middenvelder 152 doelpunten keer het net vond en 75 assists gaf. Die doelpunten en assists waren echter niet de belangrijkste bijdrage van Scholes aan het spel van United. De 1,68 korte middenvelder was als een dwerg in een reuzenland op het Premier League-middenveld. Door snelle voetbewegingen en kort kappen en draaien wist de rossige middenvelder zich dertien jaar staande te houden in de Premier League. Een half jaar nadat Scholes zijn kicksen aan de wilgen hing, stond hij in het kantoor van Ferguson om te vragen of hij alsjeblieft terug mocht keren op het veld. 

fDe komst van Paul Pogba moest het middenveld van United weer van die motor voorzien. De Franse middenvelder vertrekt na een teleurstellende tweede periode (weer) transfervrij bij de Engelse grootmacht. Middenvelder Fred een speler die in de geest van Scholes zou kunnen spelen, al heeft de Braziliaans international (veel) meer ruimte nodig voor zijn acties. James Garner (21) staat al lang te boek als een groot talent en de Engels jeugdinternational had met veertig wedstrijden voor Nottingham Forrest een groot aandeel in de terugkeer op het hoogste niveau van de grootmacht van weleer. Christian Eriksen, die een aflopend contract heeft bij Brentford en hoog op de verlanglijst van United zou staan, of Bruno Fernandes zouden een dergelijke rol eventueel ook op kunnen vullen, al zijn dat wel spelers die in de zone van de aanvallende middenvelder veel beter tot hun recht komen. 

Erik ten Hag

Scholes was bij United als (verdedigende) middenvelder eigenlijk de man van de assist op de assist. De link-up-play-artist. De man die je aanspeelde als het team een opening of een crosspass nodig had. De speler die met een listig steekballetje tussen de linies de buitenspeler lanceerde en vooral de motor die, net als Ferguson, al sinds 2013 ontbreekt bij Manchester United. In het moderne voetbal is die rol nóg belangrijker geworden, helemaal als je dat vergelijkt met de Sir-Alex-en-Scholes-tijd. Destijds speelden de aanvallende middenvelders en buitenspelers veel meer in dienst van het elftal – denk aan de rushes van Ryan Giggs of de keren dat Ronaldinho’s weergaloze solo eindigde in een doelpunt voor een teamgenoot. 


Tegenwoordig staan er meer rechtspoten op links dan op rechts (en andersom ook), waardoor het elftal veel vaker de (verdedigende) middenvelder aanspeelt in de opbouw. Daar is het tegenwoordig ook wat drukker dan in het verleden, dus is de uitdaging voor de laatste middenvelder van de ploeg nóg een stukje groter. De Jong kan dat korte kappen en draaien, in de Premier League essentieel om ruimte te vinden op het middenveld, in tegenstelling tot Scholes combineren met een lichaam dat niet onderdoet voor de gemiddelde speler op het middenrif in de Engelse koningsklasse en hoef je alleen maar de wedstrijd België – Nederland (1-4) terug te kijken om te zien hoe De Jong rendeert in een wedstrijd met een moordend tempo – en dus ruimte tussen de linies. 

Daardoor maakt het niet uit welke tactische variant Ten Hag kiest voor zijn United. In 4-3-3 met de punt naar achteren, 4-4-2 met een ruit op het middenveld, de 4-2-3-1-variant die in de Premier League veel voorkomt en Ronald Koeman ook gebruikte bij het Nederlands elftal of één van de 5-3-2/3-4-1-2-varianten is De Jong hét centrale aanspeelpunt. Zo kan Ten Hag de rest van het team zo om de Nederlander heen bouwen dat ervoor zorgt dat De Jong altijd een voetballende oplossing heeft als hij wordt aangespeeld voor de defensie. En zo niet? Dan ligt er in ieder geval ruimte voor een (horizontale) dribbel om zelf die ruimte te creëren. In dat geval is de honderd miljoen euro die Barcelona zou vragen niet boven de gemiddelde transferwaarde van De Jong (86 miljoen euro op basis van CIES/Transfermarkt). Met de mogelijkheden die hij Ten Hag biedt en het United-gat dat er al sinds het vertrek van Scholes op het middenveld ligt, is dat nog steeds spotgoedkoop.

TIP: Pak 1.54x je winst als Manchester United van Brighton wint! 

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:36
0+
SN Transferoverzicht: Feyenoord haalt nieuwe middenvelder, Dordrecht amateurs
14:30
0+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Bayern München: God zegene de greep
14:20
0+
Voor deze clubs juicht Feyenoord nu in de Champions League
14:15
0+
Bayern-ster voor schut op persmoment: “Iemand van negentien…”
14:00
0+
Allee, nog één keer Louis
13:56
0+
‘Farioli-bom ontploft bij Ajax’
13:48
0+
”Belachelijk’ bekerbesluit voor PSV én Feyenoord’
13:29
0+
Europese tegenvallers voor FC Twente
13:14
0+
‘Giménez per direct weg bij Feyenoord’
12:53
0+
LIVE: ‘Toekomst Frenkie de Jong bepaald’
12:48
0+
‘Nog één hobbel te nemen bij Rensch-transfer’
12:32
0+
PEC Zwolle vecht VAR-blunder internationaal aan
12:17
0+
‘Gekke’ ontwikkeling in transferdossier Ajax en Moro
12:00
0+
‘Feyenoord trekt portemonnee voor Sem Steijn’
11:47
0+
‘Bliksemtransfer lonkt voor Diant Ramaj’
11:32
0+
‘Feyenoord heeft beslissing over toekomst Priske al genomen’
11:16
0+
‘FC Twente wil Go Ahead Eagles beroven van sterspeler’
11:00
0+
PSV droomt nu over meer bij Slot-date
10:49
0+
PSV-speler gefileerd: ‘Niet het gedrag van een 25-jarige’
10:36
0+
‘Per direct ontslag ellendige kwal van Ziggo’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie