Fris Oranje faalt slechts op één vitaal punt

Foto: Fris Oranje faalt slechts op één vitaal punt

Het Nederlands elftal is de nieuwe Nations League uitstekend gestart. Eerst werd Bosnië en Herzegovina met 5-2 aan de kant gezet en daarna kon Duitsland op 2-2 worden gehouden. Perfect met het oog op verder gaan in het jonge UEFA-toernooi, waar dit jaar ook de nummers twee van de poules in League A doorgaan. Maar we kijken in Nederland natuurlijk altijd naar het vertoonde spel. Zelfs dat geeft heel veel vertrouwen, op slechts één punt na.

Analyse van de start van Nederland in de Nations League

Nederland kon in eigen huis (Philips Stadion en Johan Cruijff ArenA) in veel momenten domineren. Dat kon vanzelfsprekend vooral tegen Bosnië en Herzegovina. Tegen de nummer 75 van de wereld had Oranje de bal en dicteerde het met snelle combinaties. Iets wat hiervoor niet eens zo vanzelfsprekend was. Op het EK en ook in de aanloop daar naar toe had het Nederlands elftal het ook moeilijk tegen mindere tegenstanders en werden de overwinningen telkens met veel moeite over de streep getrokken.

Tegen de Bosniërs zagen we alles terug van een nieuwe start. Bondscoach Ronald Koeman is scherper en ook kritischer dan ooit en wil in zijn (zo kunnen we het zien) derde periode alles doen om tot een topprestatie op zijn afsluiting, het WK 2026, te komen. De Nations League brengt hem goede herinneringen. Zo was hij in zijn eerste periode dicht bij de titel van de eerste editie. Landen als Duitsland en Engeland werden verslagen, alleen Portugal was in de finale een maatje te groot. In zijn tweede periode slaagde Koeman er niet in om in de Nations League Finals (in eigen land) potten te breken.

Kroatië en Italië versloegen Oranje en het gevoel was geboren dat het huidige Nederland niet van toplanden kan winnen. Dat werd versterkt op het EK, waarin Oranje een dramatische wedstrijd (Oostenrijk) afwisselde met een geweldige wedstrijd (Roemenië). Het vertoonde spel maakte alleen geen indruk en als nummer drie van de poule bereikte Oranje met hangen en wurgen de halve finales. Een zeer knappe prestatie, maar zoals gezegd kijken we in Nederland ook naar het vertoonde spel.

Statistieken Nederland – Bosnië en Herzegovina 5-2

Nieuwe dynamiek bij nieuwe start tegen Bosnië

Daarom was Bosnië-thuis ook een welkom begin van een frisse nieuwe start. Spelers als Memphis Depay, Steven Bergwijn en Georginio Wijnaldum waren er niet bij en daardoor konden nieuwe spelers aan het werk gezet worden. Er lijkt een nieuwe dynamiek te zijn ontstaan, want er was plots meer strijdlust in het veld. En zelfs op het trainingsveld ging het op het scherpst van de snede.

De nieuwe spits Joshua Zirkzee liet zich tegen Bosnië gelijk zien met een doelpunt en een assist en Tijjani Reijnders is al niet meer weg te denken uit Oranje. De middenvelder was de man van de wedstrijd in het Philips Stadion. Het middenveld viel daarin perfect in elkaar met ook Ryan Gravenberch. Het vertrouwen van Arne Slot bij Liverpool doet de sierlijke middenvelder goed.

Tegen Bosnië had de wedstrijd wel eerder beslist mogen worden. De Bosniërs kwamen zelfs nog terug tot 3-2 door een fout van Matthijs de Ligt. De druk van een kans in de achterhoede, nu Stefan de Vrij er niet bij is, blijkt te groot voor de Manchester United-verdediger. Hij was te betrappen op meerdere foutjes en één fatale fout. Het is overigens niet alleen De Ligt. Aanvoerder Virgil van Dijk is ook nog niet de onoverwinnelijke verdediger van een paar jaar terug en heeft moeite met het elftal achterin neer te zetten. De communicatie met Jerdy Schouten verloopt daarbij ook niet goed. Ook Denzel Dumfries laat verdedigend steken vallen en daar achter geeft niemand goed rugdekking om de die foutjes te herstellen.

Aké en Verbruggen maskeren verdedigende wanorde

Nathan Aké is de enige verdediger die telkens een goed niveau haalt en Bart Verbruggen staat daar dan nog achter om redding te brengen. Zij zorgen nog een beetje voor de maskering van de verdedigende wanorde. Extra pijnlijk was het dan ook dat de Manchester City-verdediger met een blessure uitviel tegen Duitsland.

Want ook dat ene punt, de verdedigende organisatie. zal Koeman zorgen baren. Dezelfde punten vielen namelijk op tegen Duitsland. De Ligt ging weer in de fout en ook Van Dijk, Schouten en Dumfries zagen er verdedigend zwak uit. Het was de reden dat Oranje, dat op koers lang voor de 2-0 en een overwinning op de Duitsers, plots met 1-2 ging rusten.

Statistieken Nederland – Duitsland 2-2

Tweede helft tegen Duitsland zorgt voor veel positieve punten

Dat ene punt bleef hangen en zag er in de tweede helft tegen Duitsland al een stuk beter uit. Daardoor kon ook gekeken worden naar de positieve punten. Weer Reijnders was de grote man met Gravenberch aan zijn zijde. Het duo zette Oranje op het perfecte spoor met een snelle 1-0. Het was een genot om naar die twee te kijken. Verder was Xavi Simons weer geweldig dreigend, maar zonder rendement. Ook dat was, samen met een grote misser van Dumfries (op aangeven van Simons), de reden dat Oranje niet verder uit liep.

Voorin kreeg deze keer Brian Brobbey de kans van Koeman. Dat pakte uitstekend uit. Hij wist zijn sterke lichaam uitstekend te gebruiken tegen de Duitse verdedigers en speelde goed mee in het aanvalsspel. Het enige smetje voor hem is dat hij niet scoorde, maar ook geen grote kansen miste. Met een assist op de 2-2 was hij wel van grote waarde.

Rooskleurige Oranje-dreiging

Voorin zit het dus wel snor bij Oranje. Memphis Depay is al heel snel vergeten, met twee frisse jongelingen en een Wout Weghorst die de pinchhitter blijft. Met Reijnders, de nieuw ingepast Gravenberch en ook Simons en Gakpo ziet het er rooskleurig uit met de Oranje-dreiging. Alleen blijft die dreiging van de verdedigende fouten over. Toplanden als Duitsland straffen dat gelijk af en daarbij moet gezegd worden dat Duitsland nog een paar grote kansen na Oranje-fouten, zoals van Schouten, om zeep hielden.

Koeman moet op zoek naar een nieuwe partner van Van Dijk, al is het hem aangeraden om de hele verdediging tegen het licht te houden. De surplus aan Nederlandse topverdedigers bij Europese topclubs komt er nog steeds niet uit bij Oranje. Misschien wordt het tijd voor rigoreuze maatregelen. Om het frisse Oranje nog verder te verfrissen.

Hoeveel spelers zou jij vervangen in de verdediging?

  • 1
  • 2
  • 3
  • Alle 4
229+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
16+
Derksen ziet Nederlandse superster in Champions League: ‘Niet normaal!’
23:15
10+
Mbappé trefzeker voor Real Madrid in Champions League, schiettent in München
23:00
25+
Van Dijk en Gakpo bezorgen Slot en Liverpool zege op Milan
22:05
0+
‘Van Persie voor de Kerst alweer weg, dit is zijn vervanger’
22:04
25+
Voorbeschouwing Feyenoord – Bayer Leverkusen: Rotterdammers direct aan de bak
21:54
38+
Wereldgoal Steijn brengt Robin van Persie in grote problemen
21:17
180+
Joey Veerman: ‘Ik ben toch niet de eerste?’
21:10
114+
‘Ajacied moet salaris inleveren’
21:02
108+
Buitenland kijkt met open mond naar één man bij Juventus-PSV
20:51
82+
Luuk de Jong heeft het over ‘ballen tonen’ na harde nederlaag
20:36
71+
PSV compleet vernederd door Juventus, topspeler kop van jut
20:18
55+
Oranje-feestje in opstellingen AC Milan-Liverpool
20:11
97+
Van Basten haalt hard uit naar Bakayoko
20:09
175+
‘Juventus-PSV krijgt dramatisch staartje’
19:43
106+
Ajax maakt ‘noodtransfer’ officieel
19:32
35+
‘Nederlands voetbal gaat eraan!’
19:29
17+
‘Zien jullie liever een dooie lul voor de camera?’
19:24
225+
‘Ontslag op staande voet na Juventus-PSV’
19:16
59+
‘Eén ding verpest Juventus-PSV’
18:46
200+
PSV-talent maakt Champions League-droom waar tegen Juventus
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie