Gênante tikkie-takkie-opbouw in het strafschopgebied afschaffen

Foto: Gênante tikkie-takkie-opbouw in het strafschopgebied afschaffen

Het is één van de vele trends of hypes die in het (inter)nationale voetbal op dit moment de boventoon voeren: de opbouwtactiek in het eigen strafschopgebied. Zelfs in Oranje gebeurt het. Per direct afschaffen dat circusvoetbal als je het mij vraagt, tegen wie je ook speelt. Wie wil zich nou zelf in de voetbalvingers snijden, niemand toch?!

Het moderne voetbal slaat door, het simpel spelen moet terugkomen

Net zoals vele landgenoten was ik er eens goed voor gaan zitten, de belangrijke pot van het Nederlands elftal in Dublin. Ik was benieuwd hoe de mannen van Ronald Koeman met de verwachte Ierse aanvalsstorm zouden omgaan. Maar na nauwelijks twee minuten kijken kukelde ik al bijkans van mijn stoel af.

Oranje ging namelijk opbouwen van achteruit. Waar dit in het verleden nog op een gewone manier werd gedaan, hebben de trainers die zich tegenwoordig voetbalprofessoren wanen daar nieuwe facetten aan toegevoegd. Het heel kort bij elkaar opbouwen in het eigen strafschopgebied. Koste wat het kost soms zelfs. Opbouwen om per se op te bouwen.

Oranje-doelman Mark Flekken, waar ik overigens een hoge hoed van op heb, dus gewoon laten staan die man, pakte de hoofdrol. Kort tikje, kaatsen, en dan een speler inspelen die eigenlijk volkomen gedekt staat, zoiets. Maar dan tóch die bal spelen omdat de bondscoach gezegd heeft dat er op deze (o zo gênante) manier opgebouwd moet worden.

Ook al zei Koeman achteraf dat ‘je dat alleen maar moet doen als het kan’. Dit gestuntel leverde met veel kunst- en vliegwerk geen tegendoelpunt op, maar uit de corner die hierop volgde uiteindelijk wél omdat Virgil van Dijk hands maakte. Ik snap, althans ik heb het geprobeerd te snappen, de opbouwtactiek van dit moment, de trend: in plaats van de – zoals vaak – lange bal hanteren zo snel als mogelijk in balbezit zijn en de opbouw verder verzorgen. Van achteruit. En zo extra mensen op het veld vrij te spelen.

Blunder van Bruma

Er is echter één grote maar: het gaat fout. Talloze keren heb ik dit al gezien. In de Eredivisie, ook. Verdedigers of keepers die in de problemen kwamen en komen omdat de aanval van de tegenstander tegelijkertijd meteen heel hoog drukzet(te). Zoals RKC-verdediger Jeffrey Bruma, toch zeker geen kleine jongen geweest in zijn jongere jaren in Europese competities, onlangs tegen PSV.

Hij leverde in zijn eigen strafschopgebied de bal pardoes in bij de jagende Eindhovenaren, waardoor Noa Lang uiteindelijk vrij gemakkelijk de trekker kon overhalen. Bruma had natuurlijk met al zijn ervaring zelf de beslissing moeten nemen om het leer een flinke peer naar voren – of naar de buitenkant – te geven, maar deed dit dus niet.

Omdat zijn trainer dit kennelijk zo wil, dat opbouwen op de vierkante meter. Stop hier alsjeblieft per direct mee, voetballers van onder andere Feyenoord, Ajax en PSV. Luister niet naar jullie technische bazen en kies voor de veiligere manier van opbouwen. Gewoon de links- of rechtsback aanspelen en dan verder kijken naar het middenveld of, als het echt niet anders kan, een lange bal naar de aanvallers schieten.

Trainers die schijt hebben aan

Dan ben je in de eigen achterhoede uit de problemen, in ieder geval voor even, en kun je in de frontlinie zélf druk gaan zetten. Ik ben maar wat benieuwd welke trainer het de komende tijd aandurft om deze aloude spelstijl weer van stal te halen. Schijt hebben aan alles en iedereen die hier commentaar op heeft, maar even terug naar de tijd van toen.

Laten we eens beginnen met de coach aller coaches, Ronald Koeman. Een voorbeeld voor velen, daarom juist. Geen gekke fratsen meer in de eigen opbouw, geen circusvoetbal meer in het eigen strafschopgebied. Ik weet zeker: Mark Flekken zal er onder de lat maar al te blij mee zijn. Want ik ben er natuurlijk ook niet blind voor dat hij in Oranje soms wel heel erg weifelend oogt.

Dat is gek, want de Limburger is ook met de welbekende voetjes normaliter meestal beresterk. Als je zoveel ervaring in de Bundesliga hebt zoals hij heeft opgedaan bij SC Freiburg, dan moet je als keeper wel degelijk iets kunnen namelijk. Temeer omdat hij tegenwoordig zelfs in de Premier League keept.

Kolderieke momenten

Een plek waar ook de heren Van Dijk en Nathan Aké wekelijks op hoog niveau acteren. Kolderieke momenten zitten ook zij niet op te wachten. Zelfs de meest zekere verdedigers kúnnen door de opbouwtactiek 2.0 heel erg onhandig gaan uitzien. Wat verlang ik weer terug naar de opbouw oude stijl. Die hopelijk misschien weer een beetje terug gaat komen.

Daarom deze oproep aan Ronald Koeman en zijn onderdanen in trainingspak.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Elke woensdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is sinds achttien jaar journalist. Tips? [email protected]

Eens?

  • Ja
  • Nee
129+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie